Moordende landbouwer riskeert jaar cel voor slagen aan zijn ex-partner: “Het gaat hier niet om het moorddossier”

De 44-jarige landbouwer uit Waardamme bij Oostkamp die in november 2022 zijn twee dochtertjes Maud (8) en Ona (5) verstikte, riskeert een jaar cel wegens slagen en verwondingen van zijn ex-partner. De moeder van de twee meisjes keek haar ex-man vandaag, veertien maanden na de dubbele moord, voor het eerst terug in de ogen.

De feiten waarvoor Chris Vanhaverbeke vandaag terecht stond, dateren van augustus 2022. Het ging toen al een tijdje niet goed tussen het koppel, dat samen een landbouwbedrijf met B&B uitbaatte in Waardamme bij Oostkamp. De vele discussies over het financiële reilen en zeilen van hun bedrijf veroorzaakte vaak spanning. Op 21 augustus 2022 kookt het potje bij Vanhaverbeke over en geeft hij zijn vrouw een klap op het hoofd. Het is voor de 37-jarige vrouw hét sein om haar koffers te pakken.

Ze stapt naar de politie en geeft daar ook aan dat ze tegen haar zin nog seksuele betrekkingen moest hebben met Vanhaverbeke. Een maand na die aangifte is het koppel feitelijk gescheiden. De twee dochtertjes zien hun papa enkel nog de woensdag en de zaterdag. Tot grote frustratie van Chris Vanhaverbeke, die vruchteloos probeert om een andere omgangsregeling te krijgen bij de familierechtbank.

Stoppen slaan door

Op 16 november 2022 slaan de stoppen finaal door bij de landbouwer. Hij haalt zijn dochtertjes af van school, rijdt naar de boerderij en brengt hen daar allebei op gruwelijke wijze om het leven. Nadien verwittigt hij zijn ex-partner en gaat hij doelloos rondjes rijden. Diezelfde avond vindt de politie de beide lichaampjes en wordt ook Vanhaverbeke gearresteerd. Sindsdien zit hij in de cel.

“Hij is een wolf in schaapsvacht”, pleitte advocaat Kristiaan Vandenbussche vandaag in de rechtbank. De raadsman uit Veurne staat de ex-partner van Chris Vanhaverbeke bij. “Op 24 september werd hij door de politie verhoord over de feiten. Daarin zei hij dat hij zich schaamde, maar uit het moorddossier weten we dat hij dan al opzoekingen deed op Google naar gezinsdrama’s en het vermoorden van kinderen”, klonk het.

Brief

Ook ex-partner Astrid nam het woord en las een brief voor aan de rechtbank. “Beste voorzitter, Chris Vanhaverbeke heeft alles van mij afgenomen. Ik weet dat deze zaak daar niet over gaat, maar over de slagen van 21 augustus. Tijdens onze relatie was er veel geweld, maar vooral psychisch. Tot op vandaag ben ik bang van Chris Vanhaverbeke. Na alles wat gebeurd is, heeft hij me nog lastig gevallen. Graag zou ik rust krijgen. Ik hoop op een rechtvaardig vonnis”, klonk het.

De procureur hield zijn requisitoir kort. “De feiten van intrafamiliaal geweld worden niet betwist. Ze waren ook de grond van de echtscheiding. Maar bij de kwalificatie van verkrachting heb ik twijfel. Hij heeft aan haar gevraagd of hij zijn ‘blauw pilletje’ mocht nemen en zij heeft gezegd van wel”, klonk het. Voor de feiten van partnergeweld vroeg de procureur om Chris Vanhaverbeke één jaar cel met uitstel op te leggen.

Blanco strafblad

Kris Vincke, de advocaat van de beklaagde, vroeg om de vrijspraak voor de verkrachting en de gunst van de opschorting voor de slagen. Daarbij zouden de feiten bewezen verklaard worden, maar volgt er geen straf. “Ik zie niet in waarom mijn cliënt dat niet zou kunnen krijgen? Het gaat hier niet om het moorddossier. Het gaat hier om een man met een quasi blanco strafblad die één keer een slag heeft gegeven, uit pure wanhoop omdat hij hoorde over een nakende scheiding”, pleitte Vincke.

Dat door de advocaat van de burgerlijke partij uitgebreid geciteerd werd uit het moorddossier vond hij meer dan een brug te ver. “Dat is schending van het inzagerecht. Men mag die stukken hier niet gebruiken. Het moorddossier zal behandeld worden voor het hof van assisen, het is aan de jury om daarover te oordelen”, klonk het.

Op 26 februari zal de rechter oordelen over de slagen.

The post Moordende landbouwer riskeert jaar cel voor slagen aan zijn ex-partner: “Het gaat hier niet om het moorddossier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest

Het feestcomité Midden-Pastoriestraat in Sint-Andries hield onlangs zijn zesde buurtfeest. De jaarlijkse traditie aan de start van de zomer lokte zoals elk jaar een honderdtal bewoners.
The post Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Criminaliteit in Wervik leidt tot open brief van oppositiepartij N-VA aan stadsbestuur: “Onveiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”

De opstoot van de criminaliteit in de grensstad Wervik stopt maar niet. In een open brief aan het stadsbestuur vraagt de oppositiepartij N-VA het samenroepen van een gemeenteraadscommissie. “Graag hadden we eens met de korpschef van de politiezone Arro Ieper of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet”, zegt fractieleider Sanne Vantomme.
The

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een bescheiden huwelijk, maar wel een met bijzondere details: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde, ondernemer Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid. Zo was er een hele grote vol-au-vent-koek in plaats van een bruidstaart. “Jens en ik houden niet van het klassieke trouwgebeuren.”

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »