“Veeg voor uw eigen deur”: Krottegem strijdt tegen zwerfvuil en sluikstorten

Didier Dejonghe zet zich al tientallen jaren in als Mooimaker in voor een proper Krottegem. Dagelijks trekt hij er op uit om het zwerfvuil in de straten van de Roeselaarse wijk te ruimen. “De voorbije maanden merk ik dat er spijtig genoeg terug meer en meer afval in de straten ligt”, aldus Didier die nu samen met de Krottegemse Ransels de bewoners oproept om extra hun best te doen voor een proper Krottegem.

Veertien zakken met zwerfvuil, twee zakken met groenafval en een zak met glas. De voorbije week haalde Didier Dejonghe (69) terug tientallen kilogram afval van op de Krottegemse straten. “Enkele weken geleden had ik zelfs 23 zakken.” Didier is inmiddels al heel wat gewoon. In 1981 kwam hij op de wijk wonen. Wat begon als eerst het proper houden van zijn eigen straat, breidde al snel uit tot andere straten in de wijk. “Elke dag trek ik er op uit. Vroeger ’s ochtends vroeg voor mijn werk, nu ik met pensioen ben kies ik het moment uit.”

Didier merkt wel dat er de voorbije maanden terug meer zwerfvuil in de Krottegemse straten ligt. Samen met de Krottegemse Ransels, het wijkcomité in Krottegem, luidt Didier nu de alarmbel. “Elke inwoner van Krottegem moet begrijpen dat we in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor onze wijk”, aldus Frank Wauters, voorzitter van de Ransels. “De stad, de gemeenschapswerkers, de betrokken diensten en Didier doen hun best, maar kunnen niet alles. Het is echt onwaarschijnlijk wat er allemaal achtergelaten wordt.”

Blinde muren

De Ransels en Didier roepen iedere Krottegemnaar op om voor eigen deur te vegen. “Maar er zijn ook heel wat blinde muren van bijvoorbeeld fabrieken. We vragen aan de respectievelijke directeuren, exploitanten en eredienstbegeleiders om hun stoep en terreinen netjes te maken.” Didier en de Ransels hopen ook dat er extra vuilnisbakken komen aan het begin van de Ardooisesteenweg. Didier treft telkens daar veel zwerfvuil aan. “Ook de twee textielcontainers op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt zijn magneten voor sluikstort.”

Momenteel staat Didier er als inwoner ook wat alleen voor. “Op wijk De Ruiter werd er een Mooimakersgroep opgericht en die levert goed werk. We hopen hier ook zoiets te lanceren”, aldus Frank.

Wie interesse heeft om deel uit te maken van de Krottegemse Mooimakers kan contact opnemen via [email protected] of via het telefoonnummer 0475 63 06 51.

The post “Veeg voor uw eigen deur”: Krottegem strijdt tegen zwerfvuil en sluikstorten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, overweegt juridische stappen tegen Netflix: “‘The Man With 1000 Kids zit vol onwaarheden”

Het gespreksonderwerp van dit moment is ongetwijfeld de nieuwe Netflix-docu ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is het echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. In een interview met ‘Veronica Superguide’ beweert hij dat de documentaire

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »