Ouders schrijven open brief uit protest tegen sluiting kinderopvang Tante Jo in Deerlijk: “We begrijpen het echt niet”

Het Agentschap Opgroeien heeft beslist dat kinderopvang Tante Jo in Deerlijk na ruim dertig jaar moet sluiten. In de opvang is plaats voor 22 kinderen. Uit onvrede met de beslissing schreven hun ouders een open brief aan het Agentschap Opgroeien. “Tante Jo is een echte moederkloek en ze doet het super met de kinderen, we begrijpen niet waarom ze moet sluiten”, zegt mama Marie Hannosette.

Johanna Declercq (55) is al 32 jaar onthaalmoeder in Deerlijk en een echt begrip. Sommige ouders wiens kinderen nu bij haar verblijven, gingen vroeger zelf bij Tante Jo. Het Agentschap Opgroeien heeft echter beslist dat de kinderopvang op uiterlijk 1 februari 2024 de deuren moet sluiten, nadat er herhaaldelijk mankementen werden vastgesteld.

“Twee jaar geleden kreeg ik al een eerste waarschuwing”, zegt Tante Jo. “Ik ben de eerste die zal zeggen dat er regels en controle moeten zijn en ik wist dat ik niet met alles in orde was, maar dit kwam vooral neer op personeelsgebrek. Het is een probleem in de hele sector. Ik heb me kunnen behelpen met mijn dochter, soms met studentes en nu heb ik een extra vaste medewerker. De problemen zijn voor 99% weggewerkt.”

“Ik doet dit al meer dan dertig jaar en in die tijd is ook de administratieve last enorm toegenomen. Vroeger maakte ik ook wel aanwezigheidslijsten, maar dat was vooral om mijn eigen factuur te kunnen maken. Nu is dat verplicht en aan strikte normen gebonden. Voor alles zijn documenten en procedures en dat maakt de opvang duurder. Ofwel moet je extra personeel aannemen voor de administratie ofwel moet je jezelf een paar uur vrijhouden zonder kinderen.”

Onbegrip

De ouders van de crèche begrijpen niets van de beslissing en staan als één man achter Tante Jo. “Tante Jo is geen doorsnee onthaalmoeder”, zegt Marie Hannosette (32) die twee kinderen in de opvang heeft. “Ze is een echte moederkloek, enorm flexibel en we vragen haar zelfs om raad als er iets mis is met onze kinderen.”

“Ze is altijd open geweest dat er een procedure gaande was. In mei werden we ingelicht dat er een inspectie geweest was die niet goed was. Vooral de administratie en het personeelstekort waren pijnpunten. Tante Jo heeft meteen de koe bij de horens gevat, maar op een nieuwe inspectie kwam plots een nieuwe waslijst aan punten.”

Open brief

“We hebben met de ouders veelvuldig contact proberen opnemen met het Agentschap Opgroeien, maar we werden telkens afgewimpeld. Daarom hebben we die open brief geschreven. De gemeente heeft alvast tijdelijke noodcapaciteit gecreëerd bij andere opvangen voor als Tante Jo moet sluiten, maar we hopen nog steeds dat ze kan openblijven.”

Tante Jo zelf is erg blij met de steun van de ouders en diende bezwaar in tegen de sluiting. “Als dit ontvankelijk verklaard wordt, dan krijg ik hopelijk nog wat meer tijd. Ik moet er niet aan denken dat hier straks geen kinderen meer rondlopen. Ik heb het hier altijd gezien als een groot gezin waar de kinderen nog kunnen ravotten en zich eens vuil maken. Ook als ik echt moet sluiten, dan wil toch nog met kinderen blijven werken, al is het vrijwillig.”

Reactie Agentschap Opgroeien

Bij het Agentschap Opgroeien reageren ze kort op de beslissing en benadrukken ze het belang van de administratieve richtlijnen. “Zaken als een aanwezigheidslijst zijn erg belangrijk zodat in geval van bijvoorbeeld een brand, de hulpdiensten meteen weten hoeveel kinderen er zijn”, zegt Nele Wouters van Opgroeien. “Het ging hier over herhaaldelijke inbreuken. Voor ons is dit een gedane beslissing.”

The post Ouders schrijven open brief uit protest tegen sluiting kinderopvang Tante Jo in Deerlijk: “We begrijpen het echt niet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Politie vindt menselijke resten na verdwijning van twaalfjarige in Australië: “Meisje aangevallen door krokodil”

De Australische politie zegt menselijke resten te hebben gevonden die zouden kunnen overeenkomen met een twaalfjarige tiener die eerder deze week als vermist was opgegeven. Het is niet duidelijk hoe het lichaam van het meisje eraan toe is, maar de politie spreekt van een “gruwelijke” vondst. Mogelijk werd het kind aangevallen door een krokodil tijdens een zwempartij in het noorden

Lees meer »

Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen verschijnen binnenkort wel nog voor rechtbank

De Brugse raadkamer heeft eerder deze week besloten om K.S. voorwaardelijk vrij te laten in een onderzoek naar een moordpoging. De Oostendse twintiger werd onder elektronisch toezicht geplaatst, maar hoeft dus niet langer in de gevangenis te verblijven. Het dossier werd inmiddels ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
The post Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen overlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun overlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Papa Andy (39), mama Kyra (33) én baby Naud zijn alle drie op dezelfde dag jarig: “Dat de kans wel héél klein zou zijn, vertelde onze gynaecoloog nog”

Toen de gynaecoloog de uitgerekende geboortedatum van hun klein spruit verklapte, gniffelden Andy en Kyra meteen naar elkaar. ‘30 juni? Een dag later op 1 juli zijn we samen jarig’, zei het koppel uit het Limburgse Lanaken. Hun stiekeme wens kwam ook nog eens uit, want maandag kwam baby Naud gezond ter wereld. “Een mooier verjaardagscadeau is er niet”, vertelt

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »