“Ondanks slechte omstandigheden in Roemeense gevangenis” wordt tweede duo broers verdacht van moordpoging mogelijk uitgeleverd

Twee broers met Roemeense roots worden binnenkort mogelijk uitgeleverd aan Roemenië. Het duo kwam in het vizier van politie en parket in een onderzoek naar moordpoging tijdens een vakantie aan hun thuisland. Een paar maanden eerder kwamen twee andere broers met Roemeense roots al ter sprake in hetzelfde dossier. Dàt duo wordt uitgeleverd aan Roemenië en deze andere twee broers nu mogelijk ook. Al hoopt advocaat Bart Bleyaert daar verandering in te kunnen brengen. “Eind november veroordeelde het Europees Hof Roemenië opnieuw voor de slechte leefomstandigheden in de gevangenissen daar”, zegt meester Bleyaert.

Vorig jaar werden vier mannen met Roemeense roots ingerekend door de politie hier in België. Het gaat om twee keer twee broers. Het viertal zou tijdens een vakantie aan hun thuisland betrokken zijn geweest bij een verkeersongeval dat uiteindelijk ontaardde in een steekpartij. De vier mannen zetten het op een lopen en keerden na hun vakantie terug naar België. Twee van hen prijkten maandenlang op de Most Wanted-lijst van Roemenië voor poging tot moord. De politie kon uiteindelijk in april vorig jaar dat duo thuis arresteren.

Uitlevering

Roemenië wilde het tweetal al die maanden zo snel mogelijk uitgeleverd zien. Meester Bart Bleyaert ging daar niet mee akkoord, omwille van de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenissen daar. Ook de Brugse raadkamer besliste eerder beide heren niet uit te leveren, maar daar ging het parket dan weer niet mee akkoord. Zij tekenden alsnog beroep aan tegen de niet-uitlevering.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent besliste om die beslissing terug te schroeven. De verdediging ging in beroep, maar haalde hun slag niet thuis. Het Hof van Cassatie verwierp uiteindelijk het beroep. Hierdoor kunnen beide broers, die op de Most Wanted-lijst prijkten, op elk moment uitgeleverd worden aan Roemenië. Voorlopig hebben de mannen nog vrij spel, want ze zijn nog steeds op vrije voeten.

Brugse raadkamer

Ook de twee ándere Roemeense broers verblijven momenteel niet in de gevangenis. Op 9 november werden beide heren opgepakt, maar vijf dagen later werden ze opnieuw in vrijheid gesteld.

Zij verschenen vrijdagochtend weer voor de Brugse raadkamer. De raadkamer ging akkoord met de uitlevering van beide heren, ondanks de nieuwe veroordeling van het Europees Hof. “Eind november veroordeelde het Europees Hof Roemenië opnieuw voor de slechte leefomstandigheden in de gevangenissen daar”, zegt meester Bleyaert. De verdediging laat weten ondertussen beroep te hebben aangetekend. De KI in Gent beslist binnenkort over het lot van deze twee broers. (CC)

The post “Ondanks slechte omstandigheden in Roemeense gevangenis” wordt tweede duo broers verdacht van moordpoging mogelijk uitgeleverd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet”

De politie van Oostende blikt zeer tevreden terug op twee Rammstein concerten dat ook vrijdag 47.500 bezoekers verwelkomde. Met kleine bijsturingen in de signalisatie, verliep het verkeer nog vlotter dan tijdens de eerste dag.
The post Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ode aan James Ensor

Kunst voert dit jaar nog meer dan anders hoogtij aan onze Kust. Niet alleen is er dit jaar een nieuwe editie van de Triënnale Beaufort waarbij je nieuwe, monumentale kunstwerken kan ontdekken, het is ook het jaar waarin Oostende James Ensor viert met een waaier aan activiteiten naar aanleiding van zijn 75ste sterfverjaardag. Zo zijn
The post Ode aan

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »