“We zijn helaas nog wat te bescheiden”: wordt Vintecc Jonge (40) West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar?

Vincent Theunynck (40) van Vintecc uit Roeselare is een van de drie genomineerden voor West-Vlaamse Jonge Ondernemer 2024. Vincent is medeoprichter van het softwarebedrijf dat doorheen de jaren gestaag groeide tot de economische speler die het vandaag is. Zo biedt Vintecc slimme software- en AI-oplossingen met als doel de industrie competitiever, innovatiever en duurzamer te maken.

Vincent Theunynck is afkomstig uit Izegem en richtte samen met Karel Viaene (39) uit Moorslede Vintecc in 2016 op. Het softwarebedrijf is gevestigd in Roeselare, maar breidde doorheen de jaren ook uit met bijkantoren in Leuven en Delft in Nederland. Begin dit jaar komt daar nog een nieuwe vestiging bij in Gent.

Medeoprichter Vincent studeerde af als burgerlijk ingenieur aan UGent. Na zijn studies en MBA aan de Vlerick Management School begon hij zijn professionele carrière bij verschillende machinebouwers. “Daar hebben we vooral ontdekt wat innovatie – en meer specifiek software – in de maakindustrie (machinebouwers en productiebedrijven, red.) kan betekenen en wat daarvoor nodig is. Uiteindelijk heeft die ervaring ervoor gezorgd dat we Vintecc hebben opgericht. Ons doel is om de industrie te accelereren met technologie om sneller, efficiënter en succesvoller producten op de markt te zetten. Dat is tot vandaag ook nog steeds ons DNA.”

Om die doelstelling te behalen, ontwikkelen ze bij Vintecc slimme software en ook AI-oplossingen (AI staat voor artificiële intelligentie, red.) voor de maakindustrie om bedrijven competitiever, innovatiever en duurzamer te maken. “Wij zijn dus eigenlijk een technologiepartner en we kijken samen met onze klant om aan de hand van technologie hun producten of productieproces te verbeteren.”

Van automatiseren naar autonomie

Vincent zijn passie hiervoor is doorheen de jaren ontstaan. “Zelf vind ik het fantastisch hoe software voor ons kan denken en doen. We komen uit een wereld waarin we handelingen automatiseren, maar nu gaan we naar een wereld van autonomie met systemen die voor zichzelf beginnen denken. Het feit dat we iets kunnen laten functioneren zonder dat daarvoor iemand aan te pas komt, vind ik op zich al fenomenaal. Maar hierbij wil ik wel benadrukken dat dit niet de vervanging van mensen hoeft te betekenen. De oplossingen moeten dienen als toegevoegde waarde om naar een hoger niveau te groeien.”

“We gaan naar een wereld van autonomie met systemen die voor zichzelf beginnen denken”

Vintecc kende de afgelopen jaren een gestage groei. Ondertussen werken Vincent en Karel samen met een team van meer dan 45 werknemers en is het de bedoeling om te blijven groeien. “Niet zozeer in aantal werknemers, maar vooral in de impact die we kunnen creëren op – maar ook met – onze klanten. De groei van Vintecc zal daar uiteindelijk in functie van staan. We denken mee met de klant en willen samen tot een werkbare oplossing komen, technologie met impact zeg maar”, legt de ondernemer verder uit.

Geen eindpunt

Dat Vintecc een belangrijke economische speler is, is ook de jury voor de award van de West-Vlaamse Jonge Ondernemer niet ontgaan. “De award is mij niet onbekend, want ik was er vorig jaar al mee in contact gekomen. De nominatie daarentegen is wel nieuw. In eerste instantie vind ik het een mooie erkenning voor het team en voor wat we de afgelopen jaren hebben neergezet. De award winnen voor West-Vlaamse Jonge Ondernemer 2024 zou een bekroning zijn, maar zeker niet een eindpunt. Daarnaast zie ik het ook als een kans om anderen te inspireren. Het is een cliché, maar dit is het gevolg van bloed, zweet en tranen en teamwork. Als land – en dan meer specifiek als regio – vind ik trouwens dat we heel wat competenties hebben, maar we zijn te bescheiden. Net daarom vind ik dit een goed initiatief. Zo kunnen we ondernemerschap nog meer een boost geven”, besluit Vincent.

Op 14 maart wordt bekendgemaakt wie met de prijs gaat lopen. Pauline D’Haenens van Mon Dada uit Desselgem en Thibault Renson van Prado uit Veurne zijn de andere genomineerden.

The post “We zijn helaas nog wat te bescheiden”: wordt Vintecc Jonge (40) West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

“Ik wist niet dat er een kogel in zat”: voormalige ‘schrik van Koekelare’ schiet ei zo na echtgenote dood in Torhout

Tijdens een discussie met zijn echtgenote greep Pittemnaar Dieter V. (36) naar een vuurwapen en loste een schot. De kogel belandde in de deur en V. hield het op een ‘ongeluk’. Later zette de dertiger, destijds gekend als de ‘schrik van Koekelare’, ook nog zijn eigen ontvoering in scène. Het leverde hem zijn 50ste veroordeling op.
The post “Ik

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »