“Voltijds muziekles geven is mijn grote droom”: pianiste Ode (23) uit Staden maakt debuut op nieuwjaarsconcert

De Stadense pianiste Ode Maertens maakt op 21 januari haar concertdebuut op het nieuwjaarsconcert van de Stadense cultuurraad. Ze deelt er het podium met de Izegemse hoboïste Liske Herbots. Ode zegt in de toekomst nog kamerconcerten te willen spelen, maar wil vooral voltijds pianolerares worden.

Ode Maertens (23) kreeg het pianovirus van haar vijf jaar oudere zus. “Mijn zus volgde pianoles en zo kreeg ik ook de smaak te pakken”, vertelt Ode. “Mijn pianolerares Veronique Vanhoucke zorgde voor een eyeopener. Het is voor een groot stuk door haar dat ik al sinds mijn tiende pianoleerkracht wilde worden. Veronique is dan ook een heel goede leerkracht. Ze geeft nog steeds les aan STAP, de Roeselaarse Stedelijke Academie voor Podiumkunsten, die ook een filiaal in Staden heeft.” Ode volgde verder piano aan het Stadense STAP-filiaal en bij STAP Roeselare. “Vanaf het derde tot en met het zesde middelbaar volgde ik kunsthumaniora aan het Lemmensinstituut in Leuven”, gaat Ode verder. “Nadien trok ik over de taalgrens naar het conservatorium in Mons waar ik zowel mijn bachelor als mijn master behaalde. Momenteel studeer ik nog verder in Gent, waar ik de lerarenopleiding volg.”

Thuismatch

Op 21 januari speelt Ode haar eerste concert. Dat vindt dan ook nog eens in haar thuishaven plaats. “Cultuurbeleidscoördinator Gina Pype polste bij mijn buurman Guido Spruyt of hij geen muzikanten kende voor het nieuwjaarsconcert van de cultuurraad”, vertelt Ode. “Guido heeft vroeger altijd voor de Gentse opera gewerkt en woont sinds zijn pensioen in Staden. Guido stelde mij voor en ging ook op zoek naar een collega-muzikant voor het concert. Hij kwam uiteindelijk bij hobospeelster Liske Herbots terecht. Guido was er niet van op de hoogte dat Liske en ik eigenlijk oude bekenden van elkaar zijn. Ik leerde Liske – die uit Izegem afkomstig is – immers kennen aan het Lemmensinstituut. Doordat we allebei West-Vlaming zijn, vonden we elkaar behoorlijk vlug in Leuven. We liepen er samen vier jaar school. Liske studeerde verder in Genève en in Salzburg. We speelden overigens ook al een keer samen op een examen kamermuziek.”

Lerarenopleiding

Ode is van plan om in de toekomst nog kamerconcerten te spelen. “Maar eigenlijk is het mijn grote droom om voltijds muzieklerares te worden en daarnaast nog af en toe deel te nemen aan projecten rond kamermuziek. Om kamermuziekconcerten op niveau te spelen, dien ik per dag minstens vier uur te oefenen, maar dat lukt me momenteel niet echt. Door tijdsgebrek – ik werk nog de lerarenopleiding af – raak ik momenteel slechts aan één tot anderhalf uur per dag. Daarnaast geef ik nu al elf uur pianoles in Gent, aan STAP Roeselare en aan het Stadense STAP-filiaal. Het is leuk om weten dat ik nu dus collega ben van Veronique Vanhoucke, mijn pianolerares bij wie het allemaal begon. Ik ben overigens een superfan van STAP Roeselare en geef er heel graag les. Ik heb er zelf school gelopen en ook de collega’s vallen heel goed mee. Ik hoop dan ook dat ik er op termijn voltijds aan de slag kan.” Het nieuwjaarsconcert dat de gemeentelijke cultuurraad in samenwerking met de sector Vrijetijd van de gemeente brengt is meteen het grote debuut voor Ode. “Liske en ik zullen er een klein uurtje romantische stukken brengen van onder andere Franz Schubert, Frédéric Chopin en Carl Nielsen”, weet Ode. “Ik speel ook twee solostukken. Ik geef ook les in Staden waardoor ook mijn leerlingen me aan het werk kunnen zien.”

Het nieuwjaarsconcert van de cultuurraad Staden vindt op zondag 21 januari om 10.45 uur plaats in gemeenschapscentrum Het SWOK in de Ooststraat 4A. Kaarten kosten in voorverkoop tien euro. Je krijgt ook een gratis aperitiefje.

Aan de deur kan je ook nog kaarten aankopen aan dezelfde prijs, maar dan zonder gratis drankje. Kinderen jonger dan 12 jaar maken het concert gratis mee. Bezitters van een Vrijetijdspas betalen vijf euro, leerlingen van STAP zes euro.

Inschrijven voor het concert kan via www.staden.be/activiteiten. Meer info: [email protected] of 051 70 82 04.

The post “Voltijds muziekles geven is mijn grote droom”: pianiste Ode (23) uit Staden maakt debuut op nieuwjaarsconcert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige hondenasiel”

De provincie legt samen met de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Godelievebeek in Beitem. Die extra buffering moet de bewoners beschermen tegen wateroverlast. “Maar om de werken uit te voeren moet het eerst wat droger worden.”
The post Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »