Acute hersenvliesontsteking wordt Francine (85) fataal: “Papa voelt zich verloren. Altijd waren ze samen”

Iedereen dacht dat ze 100 jaar zou worden. Tot vlak vóór haar ziekenhuisopname wás Francine Vantorre (85) uit Knokke-Heist ook een vrouw vol energie. En toch blijft haar echtgenoot Marc (89) plots alleen achter. ‘Zijn’ Francine stierf dinsdag in het ziekenhuis. Hun 65ste huwelijksverjaardag ‘vierden’ ze noodgedwongen terwijl ze al in coma lag. “Nooit is ze ziek geweest. Het was dus zeker onverwacht. Het is vooral jammer dat ze de laatste jaren van haar leven zo in de stress moest leven”, doelt haar dochter Martine op de bouwmiserie in de buurt.

Francine Vantorre (85) was een geboren en getogen Heistenaar. Samen met haar echtgenoot Marc Fouquet genoot ze van het leven en hun drie kinderen en evenveel kleinkinderen. De voorbije jaren kwam het koppel evenwel ongewild in de media terecht. Niet omdat ze er zélf naar vroegen, wel omdat hun woning één van de huizen is die heel wat schade opliep door de bouw van het Hoost-project vlak voor hun deur in Knokke-Heist. Diverse keren deden ze hun verhaal waarbij vooral Francine vrijuit en vol energie haar mening gaf. Amper zes weken geleden deden ze dat nog naar aanleiding van een reportage op televisie over de bouwmiserie.

“Dat is door al dat rijk volk dat hier appartementen wil zetten, en de gewone man moet boeten”, zei Francine fors. Woorden waar ze geen spijt van had. “Onze keukenvloer komt naar boven. Wat doen ze? Ze schrapen de deuren af. Ondertussen gebeurde dat al drie keer. Ook het busje silicone hebben we al vaak zien passeren. Het is wraakroepend.”

Acute hersenvliesontsteking

Niks wees erop dat Francine enkele weken later zou overlijden. En toch gebeurde dat dinsdag. “Eind 2023 voelde mama zich wat verkouden en grieperig”, zegt dochter Martine. “Niks wees erop dat het ernstig was. Wie is er nu eens niet wat ziekjes? Ook de huisdokter kwam langs. Maar korte tijd later is op één bepaalde nacht haar situatie plots een stuk erger worden. Op 4 januari belde papa mij ‘s ochtends op. “Het is niet goed. Kan je komen”, zei hij. Toen ik aankwam was mama nauwelijks nog aanspreekbaar. De hulpdiensten voerden haar af naar het ziekenhuis, waar ze eigenlijk meteen in een coma belandde. Afscheid nemen konden we niet meer doen. Uiteindelijk is ze dinsdag overleden in het ziekenhuis. Zonder dat we nog echt afscheid konen nemen. Natuurlijk is dat moeilijk.”

Volgens de dokters werd een acute hersenvliesontsteking Francine fataal. “En zeggen dat ze in haar leven nooit ziek is geweest”, zegt Martine. “Iedereen dacht dat ze 100 jaar zou worden. De laatste jaren had ze wel veel stress van de problemen door dat bouwproject. Maar zeggen dat het met zekerheid een rol speelde? Neen, dat kan onmogelijk gezegd worden en willen we ook niet doen. Want dat kan je niet bewijzen. Op haar leeftijd kan het altijd gebeuren. Maar dat de ze kwetsbaarder werd door de stress? Dat vermoeden we wel. Ze was kwetsbaar geworden en at veel minder dan vroeger. Het is vooral jammer dat ze de laatste jaren van haar leven zo moest doorbrengen. Anders heeft ze altijd een zorgeloos leven geleid.”

Huwelijksverjaardag

Francine was 65 jaar getrouwd met ‘haar’ Marc. “Alles deden ze samen en altijd waren ze samen”, zegt Martine. “Op 10 januari vierden ze hun 65ste huwelijksverjaardag. Toen lag mama al in coma op intensieve zorgen. Ik deed nog een oproep om kaartjes te sturen en die kregen we ondertussen ook. Maar ondanks dat de dokters nog alles probeerden, kon niks mama nog helpen. Het verlies komt zeker hard binnen. Ze was de motor van het gezin. Papa werd 89 toen ze al in het ziekenhuis lag en blijft verloren achter.” (MM)

De uitvaart van Francine vindt zaterdag plaats om 13.30 uur bij Uitvaartzorg Bleyaert.

The post Acute hersenvliesontsteking wordt Francine (85) fataal: “Papa voelt zich verloren. Altijd waren ze samen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK (21u). Mbappé over Ronaldo: “Hij is een legende, maar we hopen morgen te winnen” – Martínez: “Frankrijk is meer dan Mbappé”

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinale op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor?

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

“Ik ga geen interviews geven, sorry”: Jasper Philipsen, die zich excuseerde bij Wout van Aert, wil niet meer terugkomen op sprintincident

Jasper Philipsen spreekt ook vandaag niet met de pers na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert van gisteren. Wel verontschuldigde onze landgenoot zich vanmorgen op Instagram. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert.

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan

Juf Trui Deseure nam deze week afscheid van haar leerlingen, collega’s en ouders en gaat met pensioen. In GO-basisschool De Plataan in de Mandellaan in Roeselare wordt Trui omschreven als dé juf van het eerste leerjaar.
The post Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Met ‘LICHT’ geven Ingeborg en David Vandyck op 22 december een uniek kerstconcert in Concertgebouw Brugge

Op zondag 22 december 2024 kan je om 18 uur in het Concertgebouw Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een 5-koppige liveband die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jeugdkoor ‘Fioretti’. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen. Met ‘LICHT’ willen

Lees meer »

KIJK. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »

Ouders klagen agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens schoolreis aan: “Een ware hel voor mijn dochter”

De leerlingen van een basisschool in Wallonië hebben er een vreselijke schoolreis opzitten. De reden daarvoor was het ongepaste gedrag van twee leerkrachten, die zich zowel verbaal als fysiek agressief zouden hebben gedragen. Een moeder van een van de leerlingen doet haar verhaal bij ‘RTL’. “Mijn dochter had voortdurend bang om iets verkeerds te doen.”

Lees meer »

“Iedere officiële Belgische nummerplaat is gemaakt op onze machine”: Soenen bestaat 100 jaar en is ondertussen wereldbekend als merk

Machinebouwer Soenen Technology, dat gevestigd is in de Wijnendalestraat in Beveren – waar men nog uitbreidingsplannen heeft –, bestaat 100 jaar. Dat werd gevierd en de directe toekomst oogt ook rooskleurig. We gingen even om tafel met twee co-CEO’s van het bedrijf.
The post “Iedere officiële Belgische nummerplaat is gemaakt op onze machine”: Soenen bestaat 100 jaar en is

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren in tegen de locatie voor de nieuwe zeesluis

De milieuvereniging Groen vzw en de actiegroep Zeebrugge Onder Druk hebben op de laatste dag van het openbaar onderzoek bezwaren ingediend tegen het ontwerp voor de aanleg van een nieuwe zeesluis in Zeebrugge. Zij zijn niet tegen en nieuwe zeesluis, maar gaan niet akkoord met de locatie
The post Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »