‘Levende boeken’ verbreken taboes in de bib

Momenteel kan je inschrijven voor de sessie ‘De Levende Bibliotheek’, die plaatsheeft op zaterdag 3 februari vanaf 14 uur in bib De Letterbeek, Veurnestraat. Tien mensen komen er getuigen over allerlei problematische zaken, kwetsbaarheid waarmee ze zelf af te rekenen hebben. Het betreft een organisatie van de Poperingse bib, in samenwerking met Avansa Westhoek, Thus vzw, het Sociaal Huis Poperinge en het psychiatrische ziekenhuis H. Hart Ieper.

“Twee jaar geleden organiseerden we dit concept al eens, met heel veel succes. De boeken in de bib worden die namiddag mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk hebben ze vooroordelen aan den lijve ondervonden. Nu doen ze hun verhaal, en helpen ze stereotypen te doorbreken”, zegt bibmedewerker Stefaan Kempynck, die met het concept kon kennismaken in Zweden.

‘Binnenfretters’

“De Westhoekers zijn gekend als ‘binnenfretters’, maar de Levende Boeken zijn taboedoorbrekend. Komen onder andere aan bod: Aaron over zijn spierziekte, Heidi over haar alcoholverslaving, Tristan als transgendere landbouwer, Wim over zijn pleegoudergezin, een slechtziende, een kankerpatiënt, iemand die seksueel misbruikt werd, iemand met hoogsensitiviteit enz.”, aldus cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V).

Overzicht

“Voor eenmaal leent de bibliotheek geen boeken uit, maar personen. Bij het begin van de Levende Bibliotheek krijg je een overzicht van de tien Levende Boeken. Kies het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Als lezer hoor je een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens”, aldus nog Stefaan Kempynck.

Van 14 tot 17 uur zitten ze in een ‘spreekhoekje’ in de bib, waar ze telkens mensen ontvangen om een half uurtje te getuigen over hun levensloop. In plaats van te lezen, neem je plaats en luister je naar het verhaal van degene die tegenover jou zit.

Open gesprek

Caroline Deknudt, educatief medewerkster bij Avansa Oostende-Westhoek, benadrukt dat de Levende Bibliotheek niet zozeer gaat over ‘verhalen vertellen’, maar over echt contact leggen. “In een open gesprek kunnen bezoekers van de Levende Bibliotheek alles vragen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijks leven misschien niet snel zouden ontmoeten. We geloven dat een goed gesprek begrip en respect voor elkaar kan bevorderen en bijdraagt aan een warme samenleving.”

Inschrijven kan via www.poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek, waar een overzicht staat van alle Levende Boeken. Info: 057 33 29 02.

The post ‘Levende boeken’ verbreken taboes in de bib is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Circusfamilie Ronaldo strijkt neer op theater aan zee: “We doen het voor de liefde en de erkenning”

Levenskunstenaar en circusartiest Danny Ronaldo (54) is dit jaar één van de twee ‘golfbrekers’ bij Theater aan Zee: zijn ideeën bepaalden mee de inhoud van deze editie. Danny speelt ook mee in een voorstelling, opent het kinderpark WonderWaai met een pizzabak en verblijft met zijn familie op het festival in drie woonwagens. Het publiek zal op bezoek kunnen komen bij

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »