Henk (54) verzamelt al 40 jaar alle krantenknipsels: “Liefst 450 mappen boordevol nieuws over Groot-Zedelgem”

Sinds 1984 spaart Henk Denolf alle persartikelen over Groot-Zedelgem die verschijnen in dag- en weekbladen. “Mijn verzameling is opgedeeld in categorieën: sport, politiek, gemengd nieuws, verenigingsleven en feestelijkheden. Veertig jaar verder heb ik liefst 450 ‘classeurs’ boordevol artikels verzameld”, glundert dé Zedelgemkenner bij uitstek.

Henk Denolf (54) groeide met zijn broers en zussen op in de Hoge Vautestraat in Zedelgem. Vandaag woont hij nog altijd in het ouderlijk huis van wijlen Julien Denolf en wijlen Elza Schotte. Henk heeft lang in een drukkerij gewerkt, maar is enkele jaren werkloos geweest. Binnenkort begint hij weer te werken. De voorbije jaren zat hij echter niet stil. “Ik ben gemachtigd opzichter aan basisschool De Stapsteen in Veldegem. Iets wat ik bijzonder graag doe. Daarnaast ben ik ook vrijwillig medewerker zaalverhuur in dienstencentrum Veltershof in Veldegem. En uiteraard is er ook nog mijn verzameling”, zegt Henk, die ook altijd trouw op post is tijdens de gemeenteraad.

Basis al in 1976

Zijn verzameling persartikelen begon hij in 1984. “Maar eigenlijk werd de basis van mijn collectie al gelegd in 1976. Mijn vader deed toen mee aan de verkiezingen. Hij kwam lokaal op voor de toenmalige CVP. Hij behaalde niet genoeg stemmen om verkozen te worden, maar we woonden toen nog niet lang in Zedelgem. Daarvoor woonden mijn ouders in Wingene. Het was voor de job van mijn pa, die hier in Zedelgem bij Flandria werkte, dat ons gezin was verhuisd. Maar dus al die info van de verkiezingen van 1976 heb ik bijgehouden.”

“De een is gepassioneerd door voetbal, de ander door koers… en ik door onze gemeente”

In 1984 nam Henk deel aan een hobbysalon in Veldegem. “Ik verzamelde toen bierkaartjes. Ook wijlen Noel Hollevoet was op die beurs aanwezig. Hij vroeg me of ik niet geïnteresseerd was in enkele Torhoutse Bodes die hij bij zich had. Zo gezegd, zo gedaan, en ik nam die kranten mee naar huis. Ik ben beginnen knippen en ik ben nooit meer gestopt. Zo is mijn verzameling gestart. Ik heb trouwens nog de laatste editie van De Torhoutse Bode liggen van voor die overging naar De Weekbode. Die laatste editie verscheen op vrijdag 1 maart 1985”, weet Henk.

Feestelijkheden

Henk spaart alle artikels die verschijnen over Zedelgem en deelgemeenten uit dag- en weekbladen. “Vroeger nam ik ook nog reportages op over Zedelgem die werden uitgezonden op Focus-WTV, maar daarmee ben ik gestopt. Ook van het nieuws dat online verschijnt, blijf ik af. Enkel print.”

In zijn bureau en op zolder heeft hij liefst 450 classeurs met alle persartikelen over Groot-Zedelgem. “Om er toch enigszins orde in te krijgen, deel ik het nieuws op in vier categorieën: sport, gemengd nieuws, politiek en verenigingen en feestelijkheden. Die laatste categorie vertegenwoordigt de grootste brok. Voor wijlen Roger Schreel, die ook medewerker was bij jullie krant, ging ik trouwens vaak op pad om foto’s te nemen. Zo komt het ook dat ik heel wat foto’s heb van Roger.”

Wonderjaren Flandria

Henk heeft ook enkel boeken en gadgets over Zedelgem, zoals dvd’s, posters, bekers en wielertruitjes. Je kunt Henk gerust dé Zedelgemkenner bij uitstek noemen.

“De een is gepassioneerd door voetbal, de ander door koers, en ik door het reilen en zeilen in onze gemeente. Het is een dagelijkse bezigheid: lezen en knippen. Ook de geboortes en overlijdensberichten knip ik bijvoorbeeld uit het Brugsch Handelsblad. Echt alle nieuws verzamel ik. De artikels en items die ik het meest koester, zijn die van de wielerploeg Flandria. Het waren de wonderjaren van Zedelgem, volgens mij. Ook omdat mijn vader voor de firma werkte, is dat pure nostalgie voor mij.”

“Ik engageer me ook voor de dienst archief en werkte mee aan publicaties over onze gemeente en aan de expo over Roger Schreel, die eind vorig jaar te zien was in het gemeentehuis.” Waar zijn collectie zal belanden als hij er niet meer is? “Ik heb al mondeling beloofd aan de archiefdienst dat ik mijn collectie wil schenken aan de gemeente.”

The post Henk (54) verzamelt al 40 jaar alle krantenknipsels: “Liefst 450 mappen boordevol nieuws over Groot-Zedelgem” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slagen krijgt, gaat hij ze moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Spotify verwijdert pro-Russische artiesten – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 2 juli terug.

Lees meer »

Drie jonge Franse autodieven op heterdaad betrapt: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne.

Lees meer »

Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd”

Shihan of grootmeester. Deze eretitel kreeg Rudy De Klerck voor zijn inzet in meer dan 63 jaar voor Aikido en andere Budosporten. “De grootste beloning die je in deze discipline kan verkrijgen. Omdat er momenteel in Vlaanderen slechts drie Shihan zijn, krijgt deze titel nog extra uitstraling.”
The post Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf

Lees meer »