Zes jaar cel voor crimineel die vanuit Brugse gevangenis cannabis liet smokkelen in ladingen beenham

Hij heeft nog straffen lopen tot 2039 en verhuist om de haverklap van gevangenis. Maar dat hield notoir drugscrimineel Tom W. (40) uit Oudenaarde niet tegen om vanuit Spanje cannabis te smokkelen in ladingen beenham en olijfolie. Dat levert hem andermaal zes jaar effectieve celstraf op.

In de loop van 2020 kwam het gerecht te weten dat Tom W. drugssmokkel organiseerde vanuit de gevangenissen van achtereenvolgens Oudenaarde, Brugge en Hasselt. Na onderzoek werd 29 juli 2021 in Nazareth een Mercedes Sprinter onderschept met een dubbele bodem waarin een kilogram cannabis stak. En ook koffiepoeder, om de drugshonden te misleiden.

Dekmantel voor smokkel

Alex V. (44) uit Oudenaarde bestuurde de wagen, maar de eigenaar bleek de firma van Wannes D. (40) uit Kortrijk. Officieel importeerde die beenham en olijfolie uit Spanje. Maar die specialiteiten dienden enkel als dekmantel voor cannabissmokkel. Zwevegemnaar Neal V. (33) stond Tom W. bij in de gevangenis en trad tijdens zijn penitentiair verlof op als tussenpersoon.

De bestelwagen bleek al meermaals gebruikt om drugs te smokkelen. Genkenaar Kenzo S. (27) en Harelbekenaar Har A. (42) waren daarbij betrokken. De bende maakte ook gebruik van een Fiat Ducato. Eind 2020 werd die in Frankrijk onderschept met 63 kilogram cannabis tussen een lading met olijfolie.

“Blijkbaar wil hij de gevangenis levenslang als goedkoop onderkomen”

Kenzo S. en Jordy C. (40) uit Hamont-Achel en ook Kenneth D. (30) uit Geraardsbergen hielpen de cannabis vervoeren. Het geld werd overhandigd aan Kelly C. (41) in Nazareth. De vrouw uit Kruisem stortte dit door op de gevangenisrekening van Tom W. “Blijkbaar wil hij de gevangenis levenslang als goedkoop onderkomen”, sneerde procureur Lode Vandaele.

Zes jaar cel

Tom W. ontkende de smokkel, maar de rechtbank veroordeelde hem maandag tot zes jaar cel, 24.000 euro boete en 7.500 euro verbeurdverklaring. De man liep in het verleden al zware celstraffen op. Begin 2018 kreeg hij voor de rechtbank van Oudenaarde ook al zes jaar cel voor drugsfeiten en brandstichting.

Alex V. kreeg vier jaar effectief, 24.000 euro boete en 10.000 euro verbeurdverklaring opgelegd. Har A. en Neal V. kregen respectievelijk dertig maanden en twee jaar effectief. Jordy C. kreeg drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Wannes D. komt weg met 175 uur werkstraf. Zijn advocaat haalde tijdens het proces smalend uit naar Tom W. “Hij is eigenlijk een grote sukkelaar die voortdurend gepakt wordt en zich liet omringen door andere prutsers”, aldus meester Thomas Vandemeulebroucke.

Blankenbergenaar vrijgesproken

Kelly C., Kenneth D., Kenzo S. en Benny M. (47) uit Tongeren kregen twee jaar cel met uitstel. P.H. (30) uit Dilsen-Stokkem kreeg een jaar cel met uitstel omdat hij de Mercedes Sprinter hielp ombouwen. Blankenbergenaar G.N. (45) werd als enige vrijgesproken. De Mercedes Sprinter stond op zijn naam, maar volgens de rechtbank is het niet bewezen dat hij bij de smokkel betrokken was. (AFr)

The post Zes jaar cel voor crimineel die vanuit Brugse gevangenis cannabis liet smokkelen in ladingen beenham is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Davy Vanlommel, de geïnterneerde die zich nooit zomaar bij de zaken neerlegt, dagvaardt gevangenis wegens nachtlawaai

Meer dan zeventien jaar al is Davy Vanlommel uit Mol geïnterneerd wegens stalking. “Ze willen mij hier levenslang houden”, meent hij. Niet dat Vanlommel het zichzelf gemakkelijk maakt: hij weigert residentiële behandeling en ontsnapte vorig jaar nog tijdens een begeleid penitentiair verlof. Maar anders dan veel geïnterneerden die door Justitie in de vergeetput worden geduwd, legde Vanlommel zich nooit bij

Lees meer »

Mama van Noa Neal ligt al 1,5 jaar in coma: “Papa weet hoe ik erover denk, maar de beslissing ligt bij hem”

“Ik besef weer dat ik energie tank uit muziek maken.” Noa Neal (38) klinkt vrolijk op haar nieuwe duet met Chris D. Morton, maar privé gaat ze nog steeds door een dal. Zeventien maanden geleden belandde haar mama in een coma. “Haar toestand verbetert niet”, vertelt de zangeres in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over de lange lijdensweg van haar

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »