Met afbraak 100 jaar oud gebouw Sint-Jozefsschool verdwijnt stuk Ieperse onderwijsgeschiedenis: “Het voelt vreemd aan”

“Mijn mama en mijn nichtjes liepen ooit school in die gebouwen, het voelt dus voor mij ook wel vreemd aan.” Voor Lieven Calis, directeur van de Sint-Jozefsschool in Ieper, is het even slikken als hij een grote werfkraan het oude schoolgebouw langs de Meenseweg tegen de vlakte ziet gewerkt. Het pand is 100 jaar oud en heel wat Ieperlingen versleten er hun broek op de banken. “Maar de kosten voor een renovatie waren veel te hoog en daarom kozen we ervoor een nieuw school te bouwen.”

De Ieperse Sint-Jozefsschool, die dit jaar precies 200 jaar oud is, kom je momenteel niet binnen zonder langs werfhekken te wandelen. De reden daarvoor zijn de werken die er bezig zijn, meer bepaald de afbraak van het oude deel van de onderwijsinstelling. “De gebouwen die tegen vlakte gaan, werden in 1922 in gebruik genomen. In de loop van de jaren gebeurden er heel wat verbouwingen. Vooral mijn voorganger Guido Lazeure weet daar alles over. Een deel van de site was echter totaal verouderd. Alleen al op vlak van evacuatie waren de oudste schoolgebouwen niet meer volgens de voorschriften: smalle doorgangen en kleine houten trappen. Daarnaast was de verwarming niet meer oké, er waren geen dubbele muren, geen isolatie, noem maar op. Mochten we het in gebruik hebben gehouden, dan was er echt heel veel werk aan. We maakten de berekening en een nieuwbouw bleek toch een betere optie, waarvoor we dan ook opteerden.”

Nieuwe gebouwen

Zo’n twee jaar geleden opende de Sint-Jozefsschool zijn nieuwe gebouwen. Die bestaan uit onder meer 19 klaslokalen, 3 zorgklassen, een sportzaal en een eetzaal. De oude schoolgebouwen bleven nog even staan, maar worden nu tegen de vlakte gewerkt.

“In het kader van onze nieuwbouw, voerden we een ruil van gronden uit met de buren van het woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef, dat hier op de site te vinden is. De oude schoolgebouwen liggen nu eigenlijk op grond van het zorgcentrum, terwijl wij onze nieuwe school konden optrekken op een stuk terrein dat vroeger tot het woonzorgcentrum behoorde”, vertelt Lieven Calis.

Veel emotionaliteit

Met de afbraak van de panden verdwijnt een stuk Ieperse onderwijsgeschiedenis. “De school stond lange tijd onder leiding van de zusters en ooit was er een internaat. De wasserij van het woonzorgcentrum had een onderkomen in het gebouw, met een grote waterput, want ze hadden toen veel water nodig om te wassen. Het deel dat dienst deed voor het secundair onderwijs werd in de jaren 80 in gebruik genomen door de lagere school en een deeltje van het kleuteronderwijs. Dat gebeurde omdat onze school hard was gegroeid”, aldus de directeur. “Mijn mama ging hier in de jaren 50, begin jaren 60 naar het middelbaar. Ook mijn nichtjes volgden er les en verbleven er op internaat. Meester Rik, onze onderwijzer die in juni met pensioen gaat, gaf meer dan 38 jaar les in het gebouw. Er hangt dus heel veel emotionaliteit aan vast. Ook mij doet het iets, maar we hadden geen keuze.”

Grasveld

Eenmaal de oude gebouwen zijn verdwenen, komt er niet meteen iets nieuws in de plaats. “De zone tussen onze nieuwe school en het woonzorgcentrum staat nu ingevuld als gedeeld gebruik”, verduidelijkt Lieven. “Wat wil zeggen dat zowel onze leerlingen als mensen die in het woonzorgcentrum verblijven er mogen gebruik van maken. Er zal een deel gras komen en wanneer de gebouwen eenmaal verdwenen zijn, krijgen de bewoners een beter uitzicht, wat voor hen wel aangenaam is.”

Ondertussen gaan in de school de voorbereidingen verder voor het groot feest dat op zaterdag 23 maart op het programma staat. Die dag wordt het 200 jaar bestaan van Sint-Jozef gevierd.

The post Met afbraak 100 jaar oud gebouw Sint-Jozefsschool verdwijnt stuk Ieperse onderwijsgeschiedenis: “Het voelt vreemd aan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign

Tijdens de zomervakantie en tot en met Open Monumentendag op 8 september pakt het Izegemse museum Eperon d’Or uit met een tijdelijke expo. “We verrassen de bezoekers met een tentoonstelling over nieuw design van studenten uit Vlaamse schoenopleidingen”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.
The post Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign appeared first on KW.be.

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Kunstenfestival Watou 2024 geeft ruimte aan verbeelding: “Met hommage aan bezieler Gwij Mandelinck”

Dit weekend gaat de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou van start. Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Hij overleed

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »