Is een eventueel faillissement van KV Oostende goed nieuws voor de stad Oostende? “Wat ben je met een tribune zonder voetbalclub?

Puntenaftrek, een transferverbod, spelers die weigeren te trainen… De geruchtenmolen rond voetbalclub KV Oostende draait op volle toeren. Nu moeit ook de stad Oostende zich in het debat. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) stelt een ultimatum en vraagt tegen 15 januari duidelijkheid aan de raad van bestuur. Een faillissement van de voetbalclub zou de stad nochtans goed uitkomen, want dan wordt de nieuwe hoofdtribune van Marc Coucke eigendom van de stad. “Wat ben je met een tribune zonder voetbalclub?”, vraagt Tommelein zich af.

Het gaat van kwaad naar erger met voetbalclub KV Oostende. Een faillissement lijkt onafwendbaar. Op vrijdag 12 januari stuurde Bart Tommelein een brief naar de raad van bestuur van de club, voorzitter Frank Dierckens en interim CEO Benjamin Ehresmann. Daarin vraagt hij duidelijkheid over de situatie bij KV Oostende. Die duidelijkheid wil hij voor 15 januari krijgen en dat is maandag al.

Onduidelijkheid

“Het laatste jaar verstuurden we verschillende brieven en mails en waren er verschillende vergaderingen: zowel fysiek, digitaal als via de telefoon”, duidt Bart Tommelein. “Daarin vroegen we telkens meer duidelijkheid rond de structuur van KVO. Op vandaag hebben we nog steeds geen duidelijkheid. Ondertussen werden er negen punten in aftrek gebracht en blijven we alarmerende signalen krijgen over de huidige financiële situatie. Ook de sponsors dreigen af te haken. Daarnaast blijven de betalingen achter aan de politie, zodat de volgende wedstrijden in het gedrang komen.”

Bart Tommelein zegt bezorgd te zijn omtrent de hele situatie. “KV Oostende is belangrijk voor onze stad en voor onze inwoners”, zo zegt de burgemeester. “We willen duidelijkheid. Die duidelijkheid is nodig voor de goede verstandhouding tussen de stad en de club. Daarom stellen we een ultimatum. We vragen de nodige informatie tegen maandag 15 januari.”

Erfpacht

Maar komt een faillissement van KV Oostende de stad dan niet goed uit? In 2016 liet Marc Coucke een nieuwe tribune neerpoten in het stadion van de club. Prijskaartje: 20 miljoen euro. Jaarlijks moet de club 800.000 euro ophoesten voor de huur van de tribune. En laat nu net dat zijn wat KV Oostende momenteel in een wurggreep houdt. Alleen staat er in de erfpachtovereenkomst met de stad Oostende dat de tribune eigendom wordt van de stad als KV Oostende uit het profvoetbal verdwijnt.

“Net door die erfpacht zijn wij betrokken partij, maar wat ben je met een tribune als je geen voetbalclub hebt?”, vraagt Bart Tommelein zich af. “Het is niet de ambitie van de stad om een tribune en een gebouw te hebben zonder voetbalclub. Wij willen wel degelijk dat de club blijft bestaan en dan nog het liefst in de hoogste klassen. Als KVO effectief de boeken neerlegt, dan zal het de belastingbetaler zijn die het gebouw moet onderhouden en dat willen we absoluut vermijden.”

Tommelein houdt voorlopig nog geen rekening met het scenario van een faillissement. “Er zijn twee opties: of de Amerikanen doen een financiële injectie zodat de club blijft bestaan of ze moeten de club overlaten. Enkele maanden geleden waren er wel degelijk kandidaten om KVO over te nemen. Ik begrijp niet hoe men het zo ver heeft kunnen laten komen. KVO is een privébedrijf en ook het stadion is in privéhanden. De stad heeft het stadion in erfpacht gegeven aan Marc Coucke voor de duur van 70 jaar. Als de club effectief failliet gaat, dan gaan we de leiding moeten nemen om de club herop te starten. Maar zo ver is het nog niet. Vooralsnog is het niet aan de overheden om dergelijke zaken te regelen. Dat moet de club zelf doen. Maar we willen wel duidelijkheid over de hele situatie”, besluit Tommelein.

The post Is een eventueel faillissement van KV Oostende goed nieuws voor de stad Oostende? “Wat ben je met een tribune zonder voetbalclub? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Tot 100 euro extra om wachtrijen in pretparken te vermijden: de FastPass

Sommige pretparken bieden bovenop de normale toegangsprijs, een ‘FastPass’ aan: zo kan je wachtrijen aan attracties vermijden. Je betaalt dan 5 tot wel 100 euro meer, afhankelijk van het aantal attracties waar je niet wil aanschuiven. In de nieuwe aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’, ergert Radio2- presentator Ann Reymen zich aan die praktijken.

Lees meer »

En dan ben je plots niet meer zwanger

Een op de tien vrouwen maakt het mee en een op de zes zwangerschappen eindigt ermee: een miskraam of, zoals het vandaag heet, zwangerschapsverlies. Arkasha Keysers weet nu wat er in zo’n geval gebeurt en hoe het voelt: “De vrijheid om er een beetje, maar niet aardverschuivend triest over te zijn, willen we graag claimen.”

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »