Zuster Benigna wordt er 100

Er is opnieuw een eeuweling op de Belgiek. Zuster Benigna is de gelukkige. Sinds ruim een jaar verblijft de kloosterlinge in het klooster in Gits, maar de band met de Belgiek blijft. Vrienden brengen haar regelmatig een bezoek en af en toe komt ze naar Deerlijk.

“Ik was 18 jaar toen ik binnenging in het klooster in Gits. Twee jaar later legde ik mijn eeuwige geloften af en koos de kloosternaam Benigna. In Brugge studeerde ik voor kleuteronderwijzeres”, vertelde zuster Benigna op haar 95ste.

In 1950 kwam de zuster naar Deerlijk en werd kleuterleidster op de Belgiek. Zij reed nooit met de auto, maar verplaatste zich telkens met de fiets van het klooster in het centrum naar haar school en wijk. “Ik fietste tot m’n 91ste jaar telkens via de Vichtestraat naar de brug van de Breestraat. Daar is het een zeer lastig stuk, maar ik moest nooit afstappen. Ik had het geluk over veel kracht te beschikken.”

Als thuiskomen

Op de Belgiek was het voor zuster Benigna haar hele leven als thuiskomen. “Ik weet nog dat ik in de eerste jaren van mijn lesgeven zestig kleuters in mijn klas had. Met drie op één bank en alles volzet. Er was weinig of geen gerief voor de kinderen. De klas werd verwarmd met een grote kachel en wij gebruikten boomschors en kolen om te stoken. Ik maakte in de klas mijn eigen poppenkast en de kinderen waren zo gelukkig als het gordijntje van de poppenkast openschoof”, lachte de zuster.

Bij de school van haar wijk werd in 1969 een bidkapel gebouwd. Benigna hielp mee toen een groep Belgiekenaren de grondplaat klaarmaakte. Zij verzorgde de vieringen en de laatste jaren nog op de zondag van Belgiek Koerse. Iedereen kende haar toen zij na de kermisviering met een mandje klaarstond voor een offergave. Zij was actief op de parochie en steeds bereid om te helpen.

Na haar pensionering in 1987 bleef zij verbonden met de wijk. Ze hielp in de refter van de school en was 26 jaar gemachtigd opzichter. “Ik zorgde voor de veiligheid en was nogal streng. Ik liet mij niet doen door haastige of lichtjes agressieve chauffeurs.”

Huldiging

Zaterdag 20 januari, drie dagen na haar verjaardag, is er om 10 uur een eucharistieviering in de zaal van de school op de Belgiek. Aansluitend wordt de kloosteruster gehuldigd tijdens een receptie. Voor de viering moet er vooraf ingeschreven worden. Dit kan via 0477 27 92 09. (MVD)

The post Zuster Benigna wordt er 100 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »