Meer dan 3.000 bierflesjes uit 490 brouwerijen te koop aangeboden: “Mensen stopten vroeger alles door elkaar in de bierbak”

Jarenlang zaten ze verborgen ergens in een stal in Reningelst, maar onlangs kwamen ze opnieuw aan de oppervlakte: 3.600 oude bierflesjes van in totaal 490 verschillende brouwerijen. De flesjes behoren tot de inboedel van brouwerij Sint-Joris in Reningelst en worden nu te koop aangeboden. “Het is een mooie herinnering aan veel brouwerijen die nu niet meer bestaan.”

Brouwerij Sint-Joris in Reningelst werd opgericht rond 1650 en kwam in 1777 in handen van de familie Camerlynck. Hij brouwde verschillende soorten bier, waaronder het bekende Reningelst Bruin. De brouwerij was gevestigd in het midden van het dorp. In 1907 neemt Nestor Six de brouwerij over van zijn grootmoeder Octavie Camerlynck. Zes jaar later vernieuwt Nestor zijn mouterij, die hij voorziet van een 10 meter hoge mouttoren. Op de toren staat nog altijd te lezen: ‘Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen’. De brouwerij overleefde de Eerste Wereldoorlog, maar werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het overlijden van vader nam zoon Joseph in 1933 de brouwerij over en moderniseerde die verder. De brouwerij groeide uit tot één van de belangrijkste bierproducten van de streek. In 1963 stopte het bierbrouwen. De gebouwen bleven wel nog dienstdoen als bieropslagplaats voor bier van grotere brouwerijen. Op 14 januari 1994 stierf brouwer Joseph Six.

De gebouwen van de brouwerij werd een stille getuige van een rijk brouwersverleden. In 1998 richtten enkele enthousiastelingen de vzw De Fietseling op, met als doel de voormalige brouwerij te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. In 2001 stortte de toren in. De effectieve restauratie begon in 2015 en in 2020 werden de werken afgerond. Ondertussen is de Kinderbrouwerij er gevestigd en is de toren een buurtcentrum geworden.?

“Het bekendste bier dat de brouwerij Sint-Joris produceerde was ‘Reningelsth bruin bier’: een streekbier met een alcoholpercentage van 4 graden en een zoetzure smaak”, zegt Bert Lemahieu. Bert stond mee aan oprichting van De Fietseling. Hij is momenteel geen bestuurslid meer, maar wel nog betrokken bij de vereniging. “In de volksmond werd dit gerstenat Rookop genoemd, omwille van het rode porseleinen beugelslot. Ook de naam van de site werd daarvan afgeleid. Het geheim van het bier lag in de paar emmers lambik die brouwer Six aan ieder brouwsel toevoegde.” Sinds eind september staat de oudste fles van de brouwerij in het buurtsalon. “Deze fles, versierd met een tekening van Sint-Joris, is te dateren net voor WO I. Archeologen vonden ze terug in een afvalput op de site van het voetbalplein. Na 110 jaar is deze fles terug in de brouwerij.”

The post Meer dan 3.000 bierflesjes uit 490 brouwerijen te koop aangeboden: “Mensen stopten vroeger alles door elkaar in de bierbak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet

In de Sint-Jacobuskerk in Lichtervelde werd afscheid genomen van Gilbert Desmet. De voormalige profwielrenner overleed op 93-jarige leeftijd. Hij was de oudste nog levende Belgische geletruiwinnaar van de Ronde van Frankrijk, maar overleed op zondag 30 juni.
The post “Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout

Het provinciebestuur is een hoffelijkheidscampagne gestart langs de oude spoorwegverbindingen die omgevormd zijn tot waardevolle, recreatieve, groene assen. Zo onder meer langs De Groene 62, die Torhout met Oostende verbindt.
The post Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »