Elk jaar verdwijnen meer winkels uit het straatbeeld, sterft de winkelier uit?

Is de winkelier een uitstervend ras? Het heeft er alle schijn van. Voor het tweede jaar op rij sloten meer dan duizend West-Vlaamse handelaars hun winkel. Er waren bovendien opvallend meer faillissementen. Toch zijn er ook lichtpunten. “West-Vlamingen blijven gelukkig rasechte ondernemers.”

Vorig jaar gingen 913 West-Vlaamse ondernemingen, van kleine zelfstandigen tot grote bedrijven, failliet. Dat is het hoogste aantal van de voorbije vijf jaar en 10 procent meer dan in 2022, zo blijkt uit cijfers van Trends Business Information.

De grootste toename van het aantal faillissementen zien we in de detailhandel. Dat zijn ondernemingen die goederen leveren aan de consument, winkels dus. In 2023 gingen 115 zaken failliet, de helft meer dan de 79 falingen in 2022. Naast het stijgend aantal faillissementen, sluiten ook steeds meer winkels vrijwillig de deuren. Vorig jaar waren dat er 948, tegenover 1.003 in 2022. Voor het tweede jaar op rij verdwijnen dus meer dan duizend winkels. Dat zijn er twintig per week.

Coronasteun

Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder van Unizo West-Vlaanderen, ziet een aantal oorzaken voor het stijgend aantal winkels dat het moeilijk heeft. “Door een aantal steunmaatregelen uit de coronaperiode die nu wegvallen, zien we pieken in het aantal faillissementen”, zegt hij. “Daarnaast is het koopgedrag van de consument veranderd. Die verkiest nu vaker belevenissen zoals op restaurant gaan boven een product kopen in een winkel. Winkeliers hebben het bovendien steeds moeilijker om geld op tafel te leggen voor hun koopwaren én banken verschaffen moeilijker leningen aan winkeliers. Tot slot zet ook de hoge loonkost druk op de rentabiliteit van veel winkels.”

Ook de opkomst van webshops speelt veel winkels parten, weet de Unizo-topman. Die schieten inderdaad als paddenstoelen uit de grond: in 2018 zagen 85 West-Vlaamse webwinkels het levenslicht, in 2023 waren dat er al 266. Maar even snel groeit het aantal stopzettingen in de wereld van het online shoppen: van 47 vijf jaar geleden naar 219 in 2023, waarvan zeven faillissementen. (Lees verder onder de cartoon)

Maar terwijl het aantal nieuwe webwinkels elk jaar toeneemt, komen er steeds minder fysieke winkels bij. Vijf jaar geleden waren dat er nog 654, vorig jaar 542. Steeds minder winkels in het straatbeeld dus, blijkt ook uit het ‘rapport detailhandel’ van de Provincie West-Vlaanderen. In 2018 telde onze provincie nog 26.535 gevulde handelspanden, terwijl dat er vorig jaar nog 24.859 waren.

Dat het uitdagende tijden zijn voor winkeliers, weten ze ook bij KERNpunt. Die vzw helpt lokale besturen bij een sterk beleid voor detailhandel, maar ondersteunt ook de lokale handelaars zelf. “Je moet een winkel tegenwoordig stevig uitbouwen om er een volwaardige zaak te kunnen van maken. Je moet echt op zoek gaan naar je eigen DNA en je goed in de markt zetten. Klanten vinden dat persoonlijke aspect heel belangrijk.”

“Er zijn heel wat uitdagingen, maar lokale handelaars hebben ook heel wat kansen”

“Er zijn dus zeker heel wat uitdagingen, maar er liggen ook kansen. Klanten kopen weer vaker lokaal, bijvoorbeeld omdat ze ook belang hechten aan duurzaamheid. Die voeling met de klant is een grote troef voor winkeliers. Nadeel is dat zij er meestal alleen voor staan, in tegenstelling tot de grote spelers. Lokale handelaars moeten elkaar dan ook zien als partners om klanten te lokken naar hun kernen en niet als concurrenten.”

Begeleiding

Volgens Unizo is het van groot belang dat startende handelaars zich goed laten begeleiden. Uit de cijfers van Trends Business Information blijkt immers ook dat die het moeilijk hebben: van de 739 winkels die in 2018 opgericht werden, schoten er in 2023 nog 404 over. Liefst 40 procent gaf er dus binnen de vijf jaar al de brui aan. Nog opvallender: van de winkels die in 2023 openden, stopte bijna één op tien binnen het jaar… “Wie zich laat begeleiden, heeft een hogere slaagkans”, weet Vincent Kint.

“De winkeliers, die zich laten begeleiden, hebben een hogere slaagkans”

“Het hoge aantal stopzettingen baart ons zorgen, maar we trekken ons op aan het nog altijd hoge aantal oprichtingen. West-Vlamingen blijven rasechte ondernemers. We hebben nood aan die constante instroom van starters om de economie te voeden, dat mag niet stilvallen. Maar daarvoor moet er wel een ondernemersvriendelijk klimaat komen. Daarvoor moet de administratieve rompslomp aangepakt worden, moeten vergunningen sneller uitgereikt worden en moet de belasting op lonen dalen.”

(TV & PS & CJ)

The post Elk jaar verdwijnen meer winkels uit het straatbeeld, sterft de winkelier uit? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

“Ze had zoveel pijn, dus vloog ik meteen naar Turkije”: medisch probleem bracht Tim en Sandra uit ‘B&B zoekt lief’ bij elkaar

“Mijn gedachten stonden niet helemaal op het zoeken van een lief.” Het was een aarzelende zoektocht voor Sandra Claes (41) vorig jaar in ‘B&B zoekt lief’. Met reden: vlak voor de opnames kreeg de B&B-uitbaatster slecht nieuws over haar gezondheid. Maar door haar medische problemen groeiden zij en kandidaat Tim Michiels (45) wel dichter naar elkaar toe. Ondertussen verhuisde Tim

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Zanger en schilder Henk Stevens onverwacht overleden

Henk Stevens (01/12/1967 – 28/06/2024) is op vrijdag 28 juni onverwacht op 56-jarige leeftijd overleden. Henk laat drie kinderen Nona, Lou en Roef en zijn partner Sofie achter.
The post Zanger en schilder Henk Stevens onverwacht overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »