Jacques Merlevede, de metalvader van Kortrijk, is deze nacht op zijn verjaardag overleden

Jacques Merlevede was een gevestigde waarde voor de metalfans in heel België en verder. Veel van hen kochten in zijn platenzaak Popcenter hun eerste lp’s aan. In 2018 sloten hij en zijn vrouw Bernadette Beernaert na 46 jaar de deuren van de muziekwinkel. Jacques overleed deze nacht op zijn verjaardag. Hij werd 71. Op zijn Facebookpagina stromen de reacties met steun en anekdotes binnen.

Jacques begon zijn allereerste muziekwinkel in 1972 in de Burgemeester Reynaertstraat en verhuisde in 2007 naar de Kleine Sint-Jansstraat 9, naast hamburgerrestaurant Paul’s Boutique. Zes jaar geleden ging hij op pensioen na generaties muzikaal wegwijs te maken in hardrock en metal. Frank Holvoet van de Definitivos: “Je stuurde mijn muzikaal pad en dat van honderden anderen. Scherp, gebeten, altijd een uitgesproken mening, KVK-supporter, rijksonderwijs, vrijzinnigaard, luchtdrummer. Je moet de eerste Montrose kopen en dat deden we blind. Je kinderen zaten in mijn klas. Een absolute topvrouw steevast aan je zijde. The Courtrai Music Boss is gone, but he will not be forgotten. Rock-‘n-roll never forgets!”

“Tijdens de komende editie van Alcatraz moeten we een speciaal postuum aandenken organiseren” – Vincent Van Quickenborne

Jacques begon zijn allereerste muziekwinkel in 1972 in de Burgemeester Reynaertstraat © Stad Kortrijk

Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne neemt afscheid in een Facebookpost. “Ik durf Jacques Merlevede de metalvader van Kortrijk noemen. Generaties Kortrijkzanen en ver daarbuiten hebben hardrock en heavy metal leren kennen én appreciëren door ‘Jackke’. Ook ik. Ik was 16 toen ik voor het eerst binnenstapte in zijn muziekwinkel in de Reynaertstraat. Hij leerde mij wegwijs door alle genres en subgenres. Zo dankbaar. Hij verkocht ook tienduizenden tickets voor alle festivals in binnen- en buitenland. En hij was zo trots met de komst van Alcatraz Music Festival naar Kortrijk. Elk jaar was hij eregast. Tijdens de komende editie van Alcatraz moeten we een speciaal postuum aandenken organiseren. Mijn innige deelneming aan alle familie en vrienden van Jacques.”

Ook gewezen vaste klant Jean Chermanne uit Noord-Frankrijk liet een boodschap na: “Jacques Merlevede was een icoon in de wereld van de metal! Hij verkocht Amerikaanse en Japanse imports op vinyl en cd’s, K7 video’s en later dvd’s. Hij zal een grote leegte achterlaten. Er waren heel wat klanten uit Noord-Frankrijk en uit alle hoeken van België. Hij noemde me altijd mijn zoon. RIP.”

The post Jacques Merlevede, de metalvader van Kortrijk, is deze nacht op zijn verjaardag overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Team Belgium stuurt met 164 atleten grootste delegatie sinds 1928 naar parijs: “Grote kwantiteit, maar ook veel kwaliteit”

Op de Olympische Spelen in Parijs zullen 164 sporters, 82 mannen en 82 vrouwen, de Belgische kleuren verdedigen. Er zijn ook zestien reserven (negen mannen en zeven vrouwen) geselecteerd. Dat maakte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zaterdag bekend. “Een eerste succes als resultaat van een goede samenwerking”, aldus Cédric Van Banteghem (CEO BOIC).

Lees meer »