Nieuw concept van kerstmarkt in Ieper krijgt positieve evaluatie: “Volgend jaar willen we een reuzenrad”

Zowel schepen Diego Desmadryl als de chaletuitbaters en vzw Centrummanagement blikken tevreden terug op de kerstmarkt in Ieper, dankzij de mooie opkomst, tevreden bezoekers en succesvolle evenementen zoals de tractorparade. “We hebben de perfecte basis gelegd om het in de toekomst alleen nog maar beter te doen”, aldus de schepen.

Het was met veel trots en vertrouwen dat schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper) begin november samen met de vzw Centrummanagement het nieuwe concept van de kerstmarkt in Ieper voorstelde. Twee maanden later maakt hij de balans op. “Het was een topeditie”, glundert de schepen. “Nogmaals is gebleken dat de schaatspiste een absolute meerwaarde is voor de jeugd. Ook de verenigingen waren heel tevreden dat ze een chalet konden uitbaten om de kas te spijzen. Veel Ieperlingen vertelden me blij te zijn dat er eindelijk weer iets volwaardig georganiseerd werd. Natuurlijk zijn er een aantal zaken voor verbetering vatbaar, maar ik denk dat we de perfecte basis gelegd hebben om het in de toekomst alleen nog maar beter te doen.”

Ook de uitbaters van winterbar Barski, die een van de grote almhutten inpalmde, blikken tevreden terug op de eindejaarsperiode. “De verwachtingen waren hooggespannen en toch werden ze meer dan ingelost”, zegt Thibaut Cloet, die samen met Jonas Verfaillie de winterbar uitbaatte. “Iedere dag was het kermis en ambiance. Op vrijdag- en zaterdagavond was het telkens op de koppen lopen. Tijdens de kerstvakantie werd het nog drukker. Het kan altijd beter, zoals bijvoorbeeld het weer, maar dat heeft ons niet echt parten gespeeld aangezien alles overdekt was. Ook de optredens waren een schot in de roos. De mensen blijven dan hangen en verder feesten in de hutten, zowel bij ons als bij de collega’s.”

Jonas Verfaillie en Thibaut Cloet van Barski. © gf

Bij de vzw Centrummanagement overheerst ook tevredenheid, maar voorzitter Jürgen Crombez maakt wel enkele kanttekeningen. “De grote chalets hebben een meerwaarde gecreëerd en de chaletjes van de verenigingen zorgden ervoor dat er al van ’s middags een grote opkomst was dankzij hun aanhang. Anderzijds zag ik dat er dit jaar geen chaletjes waren met mutsen en kerstartikelen. Alles was horeca”, vervolgt Jürgen Crombez. “Het gevolg was wel dat de cafés zwaar afgezien hebben. Ik ben ook horecavoorzitter en dat is de keerzijde van de medaille.”

Tractorparade

De drukste momenten waren vaak op vrijdagavond, zoals met de tractorparade op 22 december. “Dat was een enorm succes”, bevestigt schepen Desmadryl. “Dat proberen we volgend jaar zeker te herhalen. Ook de intrede van de Kerstman was een groot succes. De opkomst voor de optredens was zeker op vrijdag zeer goed. Maar we moeten nog evalueren of het ook nog nodig is op zaterdag. Of kunnen we dat budget beter gebruiken voor iets anders? Maar zonder die optredens hadden de verenigingen niet zoveel volk gehad.”

Vernieuwingen

De volgende jaren mogen de Ieperlingen dus een gelijkaardig concept verwachten in de eindejaarsperiode. “Al gaan we natuurlijk naar vernieuwingen zoeken”, aldus Desmadryl. “Het was goed, maar je moet altijd proberen beter te doen. Misschien kunnen we een groter aanbod voorzien van externe chalethouders of nog meer verenigingen betrekken? En omdat de stellingen van de Lakenhallen volgend jaar elders opgesteld zullen staan, zal ook de schaatspiste moeten verhuizen.”

“Verwachtingen waren hooggespannen, maar ze werden meer dan ingelost” – Thibaut Cloet

“Ook heel positief was dat we de zaterdagmarkt konden behouden op de Grote Markt”, vervolgt de schepen. “In alles wat er in de toekomst beslist wordt, is het absoluut prioritair dat de zaterdagmarkt op de Grote Markt kan blijven. Of toch zoveel mogelijk. Het aantal verhuizingen van de zaterdagmarkt werd nu al gereduceerd van twaalf naar zes keer en dit jaar is het doelstelling om dat maar vier keer te doen. Zo zijn we aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om ook tijdens de Dolle Dagen de zaterdagmarkt op de Grote Markt te houden. Dan moet de zaterdagmarkt enkel verhuizen tijdens de twee kermissen, de rally en Gent-Wevelgem.”

Meer invulling

De schepen ziet zelfs mogelijkheden om het kerstgebeuren uit te breiden. “Volgend jaar zou het de bedoeling zijn om ook de Leet te betrekken. Misschien kunnen we daar iets voor gezinnen met jonge kinderen organiseren?”, aldus Desmadryl, die ook erkent dat sommige zaken voor verbetering vatbaar waren. “De toiletten bijvoorbeeld. In het begin waren er te weinig en ook de opstelling was niet ideaal. Dat zijn kinderziektes waaruit je kan leren. Ook de afwerking rond het kerstgebeuren, bijvoorbeeld het zicht vanuit de Boterstraat, was niet oké.”

Jürgen Crombez licht al een tipje van de sluier van de plannen voor volgend jaar. “Vergeleken met de grotere centrumsteden, die subsidies krijgen voor hun jaarwerking maar waar Ieper net buiten valt, hebben wij onvoldoende middelen om mooie attracties naar Ieper te laten komen, maar toch zijn we aan het kijken om volgend jaar een reuzenrad te plaatsen. Dat is voor 95 procent zeker. We willen een grote attractie die de Grote Markt wat meer invulling geeft en wat mooier maakt. Nu zaten we op de parkeerzone, maar volgend jaar zouden we weer willen uitbreiden richting fontein, zodat het weer een groter dorp wordt. Maar natuurlijk moeten we voldoende chaletuitbaters vinden die daar ook in wil meegaan.”

Winterbar Barski komt volgend jaar in elk geval zeker terug. “Sowieso”, zegt Thibaut Cloet. “Het is een project voor meerdere jaren. Met die gedachte in het achterhoofd hebben we ook geïnvesteerd in inrichting, sfeer en beleving van de chalet. Alle tafels, banken en toog lieten we op maat maken. Alles om ons publiek een aangenaam gevoel te geven als ze bij ons binnenkomen, zodat ze volgend jaar zeker terugkeren.”

The post Nieuw concept van kerstmarkt in Ieper krijgt positieve evaluatie: “Volgend jaar willen we een reuzenrad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ook het Belgisch voetbal zal de gevolgen voelen”: wat wordt de impact van de bom onder het transfersysteem?

Het Hof van Justitie heeft voormalig voetballer Lassana Diarra gelijk gegeven in zijn zaak tegen de wereldvoetbalbond FIFA. Het Hof is van oordeel dat de huidige transferregels van de FIFA ingaan tegen het Europees recht. Volgens professor sportondernemingsrecht Robby Houben (UAntwerpen) zal dat het transfersysteem volledig veranderen. “De wintermercato zal nog relatief normaal verlopen, maar volgende transferzomer zal het al

Lees meer »

Doodrijder Merel De Prins (12) weer voor rechter, deze keer voor onverzekerde wagen: “Hij heeft niet de minste intentie om lessen te trekken uit het verleden”

Muhammed Aytekin, de twintiger die negen jaar geleden Merel De Prins uit Eppegem doodreed, riskeert op verzet een celstraf van 12 maanden. De man werd enkele jaren geleden opgemerkt toen hij als passagier in een niet-ingeschreven en niet-verzekerde BMW zat, maar ontkent dat hij eigenaar was van het voertuig.

Lees meer »

Ook Ensorjuwelen te koop in Antwerpen

De juwelenreeks ‘MASKS by Walter Ego’ is geïnspireerd op de maskers uit de schilderijen van James Ensor van de hand van Oostendenaar Walter Van den Branden (77), alias Walter Ego. Na een succesvolle verkoop van meer dan 50 juwelen in Oostende naar aanleiding van het Ensorjaar, is de reeks nu ook te koop in de Antwerp City Shop in het

Lees meer »

“Nee, Kortrijk is geen drugsstad”: Stand van zaken na 1 maand verhoogde politieaanwezigheid

Bij het begin van het nieuwe schooljaar startten de Politiezone VLAS en Stad Kortrijk, samen met De Lijn, NMBS, Securail en de spoorwegpolitie, met de aanpak van de (verkeers)veiligheid en overlast in de stations- en uitgaansomgeving in Kortrijk. Eén maand verder geven ze politie een tussentijdse stand van zaken over deze aanpak.
The post “Nee, Kortrijk is geen drugsstad”:

Lees meer »

Duizenden badeendjes racen op het kanaal tijdens stadsevent van Rotary Izegem: “Steun goede doel en maak kans op een droomreis”

Izegem is in de ban van de Duck Race. Op zaterdag 12 oktober worden duizenden eendjes in het kanaal Roeselare-Leie gedropt. Die gaan samen de strijd aan om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Een mooie prijzenpot ligt te wachten op de ‘eigenaars’ van het de eerste eendjes. Maar het moet bovenal ook een verbindend stadsevent worden.
The

Lees meer »

Hollywood siddert en beeft na nieuwe aanklachten P. Diddy: welke superster staat op sekstape? “De wereld zal geschokt zijn”

Samen met Sean ‘Diddy’ Combs wankelen de sokkels van de allergrootsten in Hollywood. De Amerikaanse muziekmagnaat zit in de cel op beschuldiging van seksueel misbruik en mensenhandel. Dinsdag kwamen daar plotsklaps meer dan 100 aanklachten bij, ook van minderjarige slachtoffers. Celebrities vochten jarenlang om uitgenodigd te worden op zijn beruchte feestjes, maar vrezen nu vooral voor hun carrière. De vraag

Lees meer »

België steeds meer in trek bij Chinese toerist

Steeds meer Chinezen boeken een verre vakantie tijdens de ‘Golden Week’, een verlofperiode in China tijdens de week van 1 oktober. Bij de sterkste groeiers onder de verre bestemmingen zijn België, Kroatië, de Scandinavische landen en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van cijfers van Qunar en Trip.com, enkele van de grootste onlinereiskantoren in China.

Lees meer »

Géén winnaar na intense Madrileense derby: partij lag even stil, nadat provocerende Courtois aanstekers (en mysterieuze zak) naar zich gegooid kreeg

Een tumultueuze Madrileense derby is op een gelijkspel geëindigd. Thibaut Courtois eiste een hoofdrol op door na de openingsgoal de Atlético-fans een beetje uit te dagen, de supporters reageerden met het gooien van objecten. De partij lag even stil, na de onderbreking – in de blessuretijd – lukte Atlético alsnog de gelijkmaker.

Lees meer »