Maria en Leo zijn allebei 100 en meer dan 78 jaar getrouwd: “Liefde overwint alles”

Maria Dierckx en Leo vanden Berg zijn allebei honderd jaar en de Bruggeling en de Antwerpse delen ook al 78,5 jaar lief en leed. “Mijn ouders zijn het oudste koppel van België, máár er is een koppel dat langer getrouwd is dan zij”, zegt dochter Anita die op 11 januari de verjaardag viert van haar papa. “Mama werd op 22 november al honderd. Of dat met veel toeters en bellen was? Wel neen, Het was een dag als een ander voor hen. En nu op naar de 101!”

Leo vanden Berg werd op 11 januari 1924 geboren in Brugge, in de wijk Sint-Gillis. Maria Dierckx zag het levenslicht op 22 november 1923 in de Sinjorenstad en is altijd een fiere Antwerpse gebleven. “Je krijgt het Antwerps niet uit mij, ik spreek nog steeds geen woord West-Vlaams. Antwerpen boven”, lacht ze. “Ik werd geboren langs de Waalsekaai, maar eigenlijk ben ik een echte Kielse rat. Mijn jeugdjaren op ‘t Kiel waren de mooiste.”

In volle oorlogstijd leerden Maria en Leo elkaar kennen. “Hij had familie in Antwerpen, niet ver van waar wij woonden. Soms kwam hij met de fiets op bezoek – een treinrit was tijdens de oorlog onbetaalbaar voor gewone mensen”, vertelt Maria. “Amper zeventien waren we, maar de liefde overwint alles. Ik weet nog hoe ik ter hoogte van Gent altijd lek reed”, glimlacht Leo. Telefoon hadden ze toen niet. “En dus stuurden we elkaar ellenlange liefdesbrieven. Aan het einde van de oorlog, na vier jaar verkering, zijn we in Antwerpen getrouwd. Van het stadhuis ging het met de tram naar de Sint-Catharinakerk op ‘t Kiel.”

Leo en Maria stapten in het huwelijksbootje op 28 juli 1945 en kregen vier kinderen: Anita, Liliane, Henri en Jef. Zij zorgden samen voor tien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. Maria gaf haar job als naaister op voor de kinderen, Leo ging in 1943 bij de Belgische Spoorwegen werken. “Begonnen als klerk, daarna gepromoveerd tot opsteller en nog later tot onderstationschef”, aldus Leo, die uiteindelijk meer dan veertig jaar bij de spoorwegen in dienst zou blijven.

Nooit ruzie maken

Toen ze nog jonger waren, trokken Leo en Maria er geregeld samen opuit. “Ze namen ons vaak mee uit kamperen met de tent”, herinnert hun oudste dochter Anita zich. “Maar mama en papa waren dikwijls ook voor langere tijd weg van huis: Noord-Afrika, Schotland, Engeland… Soms maakten ze zelfs meerdere reizen op een jaar.”

Maria Dierckx en Leo vanden Berg op hun trouwfoto. © GF

Maria en Leo woonden vroeger in de Zandstraat in Sint-Andries, maar namen kort na de start van de coronacrisis hun intrek in Residentie Christoff in Varsenare. “Wat het geheim is van ons langdurig én gelukkig huwelijk? Goed overeenkomen. Wij maken nooit ruzie”, klinkt Maria zeer overtuigend. “Ik zeg steeds ja schat en geef altijd toe”, pikt Leo in met een knipoog. “We zijn altijd elkaars eerste en enige liefde gebleven.”

Dokters en detectives

Vandaag vullen Maria en Leo hun dagen vooral met televisiekijken. “De koers staat vaak op, maar ook doktersfeuilletons en detectiveseries als Midsomer Murders en Inspector Morse zijn ons ding.”

“We zijn gelukkig nog allebei goed van geest en slaan dus nog niet door”

Maria werd op 22 november 100 jaar, Leo nu donderdag op 11 januari. “Het was niet veel bijzonders voor ons. Een dag gelijk een ander. Weet je, dat 100 jaar worden is bij ons vanzelf gegaan. We moesten daar geen moeite voor doen. We zijn gelukkig nog allebei goed van geest. We slaan met andere woorden nog niet door!”, bulderlacht Maria.

Oudste koppel

Dochter Anita kan dit alleen maar beamen. Zij bezoekt haar ouders twee keer per week. “Mijn ouders zijn de oudste inwoners in Residentie Christoff. Maar ze hebben hier nauwelijks werk aan hen. Ze kleden zichzelf nog aan en doen eigenlijk nog alles zelf. Ze zijn nog heel goed te been, de enige slijtage zit is aan hun oren. Ze zijn hardhorig, maar dat is echt het enige.”

Of er geheimen zijn om als koppel het eeuwig leven te vieren? “Mijn ouders zijn het ideale koppel. Antwerpenaren en Bruggelingen doen het blijkbaar goed samen. (lach) Mijn ouders hebben ons een gelukkige jeugd gegeven en waren een echt voorbeeld voor ons. Maar eigenlijk ook voor velen. Of zoals mijn dochter altijd zegt tegen hen: Doe zo voort! Vandaag leven mijn ouders een eenvoudig leven. Ze zijn altijd familiemensen geweest en dat zijn ze nog steeds. Ze zijn altijd content als ze ons zien. Vrienden van vroeger hebben ze helaas niet meer, die zijn allemaal gestorven. Al zijn er natuurlijk nog de achternichten en -neven.”

“Mijn vader drinkt nog elke dag een glas wijn bij zijn middagmaal” – Dochter Anita

De verjaardag van Leo is donderdag gevierd met een stukje taart. “En een glaasje wijn erbij. Of mijn ouders ook nog kunnen genieten van een goed glas? Wees maar zeker! Mijn papa drinkt nog elke dag een wijntje bij zijn middagmaal. Rood of wit, dat maakt niet uit.”

In Residentie Christoff volgt er ook nog een groot feest. “Ze worden hier goed gesoigneerd en in de watten gelegd door het personeel. Mijn ouders kunnen niet beter zijn dan hier. Het is een unicum dat ze allebei honderd jaar zijn mogen worden. Volgens mij zijn mijn ouders het oudste koppel van België, maar vorig jaar las ik wel een artikel van een koppel dat 80 jaar getrouwd was. Bij mijn ouders staat de teller op 78,5 jaar. Op naar hun 79ste huwelijksverjaardag dus én naar 101 worden!”

The post Maria en Leo zijn allebei 100 en meer dan 78 jaar getrouwd: “Liefde overwint alles” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »