Voedselbedeling vzw De Vaart neemt intrek in de Deelfabriek en viert 25-jarig bestaan: “De noodzaak is niet verminderd”

Vrijwilligersorganisatie De Vaart werd opgericht in 1998 en verdeelde voor het laatst op 6 december op hun vertrouwde locatie in de Vaartstraat. De sociale kruidenier verstrekt nu voedselhulp aan personen en gezinnen in armoede in de Deelfabriek en viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. “We zijn ons bewust dat we armoede niet kunnen oplossen, maar wel een acuut probleem”, zegt voorzitter Wim Debonne (70).

“Ondanks de moeilijke maatschappelijke context hangt er een goede sfeer tussen de vrijwilligers en naar de klanten toe”

Wim Debonne, ingenieur van opleiding, werkt al 11 jaar als vrijwilliger bij De Vaart. Daarvoor hielp hij met zijn vrouw Nadine Vervaecke zaliger mee de Kortrijkse Poverello oprichten. “Ik was al sociaal geëngageerd voor ik werd geïntroduceerd in De Vaart en heb nog steeds goede contacten met Poverello. We werken met een netwerk en kennen alle actoren van de regio, dat is een sterkte. Wat me vooral opvalt bij De Vaart is dat het altijd tof is om hier te werken. Ondanks de moeilijke maatschappelijke context hangt er een goede sfeer tussen de vrijwilligers en naar de klanten toe. Hier zie je zelden een lang gezicht al zien we soms bij een eerste bezoek wel tranen in de ogen. Beroep doen op voedselbedeling is niet evident, maar we proberen het ontspannen te houden. Als mensen het echt emotioneel lastig hebben, nemen we ze even apart om te praten en vooral te luisteren. Voedselbedeling is geen permanent oplossing voor armoede, die taak behoort tot het OCMW, maar we geven wekelijks wel wat ademruimte aan 150 tot 160 gezinnen over Groot Kortrijk. Het vraagt van vrijwilligers tijd en energie, maar we krijgen er evenveel energie van terug.”

“Beroep doen op voedselbedeling is niet evident, maar we proberen het ontspannen te houden. Als mensen het echt emotioneel lastig hebben, nemen we ze even apart”

Iedere noodhebbende kan bij De Vaart terecht en dit al of niet op doorverwijzing van sociale organisaties of personen en eventueel ziekenhuizen of artsen. “Er wordt wel verwacht dat je je binnen de eerste drie maanden tot het Sociaal Huis in de Budastraat wendt voor een ‘sociaal onderzoek’ zodat nagegaan kan worden of je effectief rechthebbend bent en dus ‘klant’ kan blijven. Op dezelfde wijze kan de voedselhulp telkens voor een periode van zes maanden verlengd worden”, legt Wim uit.

“De verdeling gebeurt evenwichtig en rekening houdend met de gezinssamenstelling”

Het aanbod bestaat hoofdzakelijk uit droge voeding, verse producten en diepvriesproducten. Soms worden ook onderhoudsproducten, luiers en producten voor persoonlijke hygiëne aangeboden. “De klanten kiezen zelf uit het aanbod zoals bij een sociale kruidenier. De aangeboden hoeveelheid varieert van week tot week naargelang de toeleveringen en inzamelingen. De verdeling gebeurt evenwichtig en rekening houdend met de gezinssamenstelling. Het grootste deel van de aangeboden producten wordt aangeleverd via de Voedselbank West-Vlaanderen en is afkomstig van het Europees Fonds voor hulp aan meest behoeftigen (FEAD), productie- en stockoverschotten van de voedingsindustrie, de REO-veiling en de groot-distributie en diverse inzamelingacties. Een andere belangrijke bron is W13-Food Act, een regionaal distributieplatform binnen een vereniging van Zuid-West-Vlaamse OCMW’s. Daarnaast worden producten verdeeld die geschonken worden door personen, bedrijven, verenigingen of organisaties.” Occasioneel koopt De Vaart basisproducten aan wanneer deze onvoldoende via de gebruikelijke toeleveringen of inzamelingen beschikbaar zijn.

“De afgelopen jaren zien we nieuwe mensen in armoede. Mensen die werken, maar zonder reserve door het leven gaan en opeens geconfronteerd worden met een energiefactuur van 2 à 3.000 euro”

“Vroeger, als ik toekwam, zagen we vooral mensen uit generatiearmoede die enkel miserie, werkloosheid of drankmisbruik kennen. De afgelopen jaren zien we nieuwe mensen in armoede. Mensen die werken, maar zonder reserve door het leven gaan en opeens geconfronteerd worden met een energiefactuur van 2 à 3.000 euro. Door zoiets kan het rap keren. De Vaart was vroeger enkel open op woensdagvoormiddag van 8 tot 11.30 uur. Sinds twee jaar doen we ook de dinsdagavond open van 17 tot 18.30 uur zodat we voor iedereen toegankelijk zijn.”

Om de aanvang van het nieuwe werkjaar te vieren en vrijwilligers, sponsors en stadsbestuur te bedanken, organiseert De Vaart op vrijdag 19 januari een receptie als officiële opening. “De Deelfabriek is een nieuwe start met meer magazijnruimte. We zouden liever niet nodig zijn, maar acute armoede is er nu eenmaal en de noodzaak is in die 25 jaar niet verminderd. Financiële steun of donaties in natura zijn altijd welkom”, aldus Wim.

Wens je een fiscaal attest stort dan op het nummer BE02 3100 3593 3940 van de Nationale Raad Sint-Vincentius met de mededeling “gift voor De Vaart Kortrijk conf. 716”. Hoef je geen fiscaal attest stort dan rechtstreeks op het nummer BE20 2850 5784 3856 van De Vaart Sint-Vincentius Kortrijk met de mededeling “gift voor De Vaart Kortrijk”.

The post Voedselbedeling vzw De Vaart neemt intrek in de Deelfabriek en viert 25-jarig bestaan: “De noodzaak is niet verminderd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.
The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slib in kasteelpark Mariënstede wordt geruimd: “Hopen dat het park in het voorjaar kan openbloeien”

In het kasteelpark Mariënstede in Dadizele wordt slib geruimd en de vijver, grachten en omwalling gesaneerd. De broodnodige werken zijn geraamd op 340.000 euro. “Ik ben blij dat we eindelijk kunnen overgaan tot deze werken”, geeft burgemeester Ward Vergote (Visie) aan. “Er zijn voor de uitvoering 40 werkdagen voorzien. We hopen eind september te starten, zodat het park in het

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Maignan houdt Fernandes én Vitinha van de openingsgoal met twee geweldige saves, ook Kolo Muani kan niet scoren

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Frederik Vansina neemt bevel over als nieuwe chef Defensie

Generaal-vlieger Frederik Vansina neemt het bevel over de Belgische strijdkrachten over van admiraal Michel Hofman, als de nieuwe chef Defensie (CHOD). “De missie van Defensie is de bescherming van de burgers. We zullen ons daar met evenveel panache en motivatie als onze voorgangers aan wijden”, zei hij voor de ceremoniële bevelsoverdracht.

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Claude Vindevogel uit Diksmuide staat met zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ op het MENT-podium in Diksmuide

Op de Grote Markt in Diksmuide verwelkomde MENT bekende, maar ook minder-bekende artiesten. Claude Vindevogel uit Diksmuide is al altijd bezig geweest met muziek, maar op nationaal vlak is hij niet zo populair. Toch kreeg hij van de zaakvoerders van MENT eveneens een uitnodiging om zijn zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ te zingen voor het publiek. Weldra zie je zijn verschijning

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas verongelukte F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »