Sabine (42) is niet te spreken over nieuwe busregeling: “Ik zag heel wat scholieren staan die niet meer konden opstappen”

Dagelijks neemt Sabine De Moor uit Koekelare de bus vanuit Leke naar haar werk in Oostende. Net zoals heel wat andere gebruikers van het openbaar vervoer ondervond ze maandag de gevolgen van het nieuwe vervoersplan dat De Lijn introduceerde.

Vroeger nam Sabine de bus in Leke Dorp om 7.20 uur, maar door de nieuwe regeling is dat 7.50 uur geworden. Voor haar is dat niet direct een probleem aangezien ze glijdende uren heeft op haar werk. “Voortaan is er maar om het uur een bus in Leke. Aangezien ik zelf ook schoolgaande kinderen heb, is het niet haalbaar voor mij om in mijn woonplaats Koekelare de bus te nemen om 7 uur. Mijn bus vertrekt in Diksmuide, maar bij aankomst in Leke was er al geen enkele zitplaats meer vrij waardoor ik moest rechtstaan.”

Achterover gevallen

Toen de bus halt hield aan de kerk van Leffinge kon de helft van de jongeren die daar stonden te wachten volgens Sabine niet meer opstappen. “Ik vind dit schaamtelijk vanwege De Lijn dat deze scholieren letter en figuurlijk in de koude bleven staan. In het verleden waren er twee bussen tijdens de schooluren. Die zaten toen ook al behoorlijk vol, want er zijn bijvoorbeeld leerlingen die een kappersopleiding volgen en materiaal bij zich hebben. Maar maandagochtend was de situatie onaanvaardbaar. We zaten gepropt als sardienen in een blikje. Ik kon mezelf niet meer vasthouden en ben achterover gevallen.”

“We zaten gepropt als sardienen in een blikje”

En Sabine was niet de enige die niet te spreken is over het nieuwe vervoersplan. “Dit was het gespreksonderwerp op de bus, want sommige reizigers vertelden me dat ze een kwartier te laat op hun werk zouden aankomen. Een vrouw zei me dat ze nu verplicht zal zijn om al om 7 uur de bus te nemen omdat ze anders niet meer aan voldoende werktijd kan geraken. We waren pas om 8.30 uur in Oostende. Die jongeren die in Leffinge niet konden opstappen, zullen zeker niet meer op tijd op school geraakt zijn, want de volgende bus passeerde daar om 10 uur. Sommigen zullen misschien nog hun ouders gebeld hebben, maar ik vermoed dat velen op dat moment al naar hun werk vertrokken zijn.”

Buslijn 51

Er is ook een probleem met de bus die Sabine normaal gezien na haar werk zou nemen. “Ik was van plan om in Oostende op te stappen om 17.09 uur, maar deze bus stond geschrapt in de app. Dat wil zeggen dat ik pas om 18.15 uur een volgende bus had. Vroeger waren er tussen 16.30 en 18 uur meerdere bussen, maar ook dat is gewijzigd. Dat wordt voor de schoolgaande jeugd opnieuw een probleem.”

Ellen Hoorne, adjunct-directeur van het Ensorinstituut in Oostende bevestigt dit: “Er waren verschillende leerlingen te laat op school door de nieuwe uurregeling, te volle bus(sen) en te late bus(sen). Er kwamen vooral veel klachten binnen over de buslijn 51.”

In het Vesaliusinstuut arriveerden een 5-tal leerlingen te laat. “Hun bus kwam pas om 8.22 uur aan in Oostende. Voor hen is het nipt om op tijd op school te geraken voor de start ’s ochtends.” (FV)

The post Sabine (42) is niet te spreken over nieuwe busregeling: “Ik zag heel wat scholieren staan die niet meer konden opstappen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan

US Ploegsteert-Bizet hoopt net als vorig seizoen een rustig seizoen in derde provinciale A te beleven. Er was even bezorgdheid rond de toekomst van het stadion, maar dat probleem is – voorlopig – opgelost.
The post Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik had diarree en legde daarom mijn GSM weg”: geen straf voor voyeur (35) die dames filmt in toiletten, wel vijf jaar burgerrechten kwijt

Een 35-jarige man uit Nieuwpoort die verschillende dames stiekem heeft gefilmd in toiletten op het strand van Nieuwpoort en Koksijde is schuldig bevonden door de rechter. De man krijgt evenwel geen straf, maar de gunst van de opschorting. Hij is wel voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en moet één slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding betalen. “Het was een bijzonder vies

Lees meer »

Braziliaanse oud-president Bolsonaro aangeklaagd voor witwassen en ontvangen van geheime diamanten

De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wordt door de federale politie beschuldigd van witwassen van geld en criminele betrokkenheid bij geheime diamanten die hij tijdens zijn ambtsperiode uit Saoedi-Arabië heeft ontvangen. Dit is de tweede juridische procedure tegen de extreemrechtse politicus sinds zijn aftreden. In maart werd hij al aangeklaagd van het vervalsen van zijn COVID-vaccinatiecertificaat.

Lees meer »

MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten

Voor maar liefst zeven MMI-leraren en logistiek directeur Cornette betekende 30 juni het einde van een rijkgevulde onderwijscarrière. Ze hebben met zijn allen ongeveer 270 dienstjaren achter de kiezen.
The post MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »