Vijf Kuurnse scholen vanaf heden uitgerust met nieuw AED-toestel

Sinds dinsdagmorgen, 9 januari, zijn vijf nieuwe AED-toestellen operationeel binnen Kuurne. Deze vijf toestellen werden toegevoegd aan de Kuurnse scholen, namelijk de centrumschool, VBS Sint-Michiel, VBS Sint-Pieter, basisschool GO De Boomgaard en de toekomstige nieuwe school op de Hippodroomsite.

“Na een voorval op een schoolfeest waarbij een Automatische Externe Defibrillator (AED)-toestel werd gebruikt, is er binnen het netoverschrijdend overleg voor onderwijs de vraag opgekomen om te investeren in AED-toestellen”, legt schepen van Onderwijs en Financiën Jan Deprez uit. “Tot op heden beschikte Kuurne over AED-toestellen op zeven gemeentelijke locaties: de Kubox, de Sportdienst, de Sint-Pieterszaal, de Bibliotheek, het gemeentehuis, het lokaal dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard en buurthuis ’t Senter in Sint-Katrien. Scholen zijn plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn. Indien er daar een leerling, ouder, leerkracht, bezoeker of personeelslid een hartstilstand krijgt, kan een AED-toestel de overlevingskansen van kinderen en volwassenen immers aanzienlijk vergroten.”

Opleidingen

Een AED-toestel geeft een elektrische schok aan iemand die een hartstilstand heeft, waardoor het hartritme wordt hersteld en de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk wordt vergroot. Na overleg met preventieadviseur Andy Deprez werd door de gemeente besloten om de AED-toestellen aan te kopen voor alle Kuurnse basisscholen. De toestellen werden extern geïnstalleerd, zodat ze voor iedereen in geval van nood toegankelijk zijn en hebben in Kuurne al verschillende levens gered.

“Ongeacht waar het kind naar school gaat, willen we het principe ‘Staying alive’ handhaven in alle Kuurnse basisscholen”, benadrukte schepen Jan Deprez tijdens de voorstelling van de nieuwe toestellen. Naast het voorzien van AED-toestellen investeert de gemeente Kuurne, samen met de brandweer en het Rode Kruis van Kuurne, ook jaarlijks in opleidingen rond reanimeren en defibrilleren. Tijdens deze cursussen leren deelnemers hoe ze iemand kunnen helpen met een hartstilstand door zowel reanimatietechnieken als het gebruik van een AED-toestel aan te leren. Al heel wat Kuurnenaren volgden reeds deze opleiding.

The post Vijf Kuurnse scholen vanaf heden uitgerust met nieuw AED-toestel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jeugd van tennisclub Olympos presteert sterk op provinciaal niveau : “Tenniscompetitie herleeft”

De tenniscompetitie herleeft weer op Olympos in de Ten Brielensesteenweg. De jeugd is er duidelijk de toekomst. Mauro Vromand uit de Begonialaan en Mathieu Vandewildemeersch uit Rumbeke werden voor eigen volk provinciaal kampioen interclub bij de U17. Drie andere leden haalden de finale van de interclub bij de U11 maar moesten jammer genoeg de duimen leggen.
The post Jeugd

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in

Met veel enthousiasme slaan de Landelijke Gilde Wingene en Ferm Wingene binnenkort de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: een pop-up-zomerbar. Op 5, 6 en 7 juli is iedereen van harte welkom om met spijs en drank te genieten van dit gezellige initiatief.
The post Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in appeared first on

Lees meer »

Zomersportkampen in Kortrijk

Twee maanden zomervakantie is een lange tijd om te overbruggen. Gelukkig bieden Kortrijk en deelgemeenten een breed scala aan stimulerende zomerkampen, van sportieve avonturen tot creatieve workshops en educatieve programma’s. Voor sportliefhebbers zijn er tal van mogelijkheden om actief bezig te zijn tijdens de zomermaanden. Hieronder lichten we enkele van onze favorieten uit.
The post Zomersportkampen in Kortrijk appeared

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »