Gerdy (53) en Charlotte (52) verhuizen dan toch terug naar plek dodelijk ongeval: “We kunnen niet anders”

Tussen de rijwoningen waar vorig jaar een dodelijk drama gebeurde bij Wijtschate gaapt nu een groot gat. Het afgebrande huis van Gerdy Lucas (53) en zijn partner Charlotte Decrock (52) is afgebroken. “Zolang het gevaarlijk kruispunt daar niet is aangepakt, zouden we niet terugkeren, maar we kunnen niet anders.”

Gerdy Lucas (53) zag op de ochtend van 11 juli 2023 een ramp voor zijn ogen voltrekken en moest rennen voor zijn leven toen een vrachtwagen na een ongeval met een bestelwagen zijn rijwoning binnenreed aan de Rijselstraat, vlakbij het kruispunt van de Vier Koningen in de Heuvellandse deelgemeente Wijtschate en de grens met Komen-Waasten. De vrachtwagen schoot in brand en de bestuurders van beide voertuigen lieten het leven.

Donker dal

“Ik hoorde die chauffeur nog roepen vanuit zijn vrachtwagen”, vertelt Gerdy, die nog steeds psychologische begeleiding krijgt sinds het drama. De man zelf was als bij wonder niet gewond, maar ging wel door een donker dal met zijn partner Charlotte Decrock (52), die op de noodlottige dag niet thuis was. Het huis van het koppel brandde af en is intussen volledig afgebroken.

Gerdy en Charlotte werden een paar maanden opgevangen op hotel in Ieper tot ze een nieuwe woning vonden in Mesen, op een paar kilometer van de plek van het ongeval. “In dit huurhuis zitten we goed. Er is geen raam aan de voorkant en we leven en slapen aan de achterkant, voldoende ver van de weg, dat is nu heel belangrijk voor ons”, aldus het koppel. Gerdy zei vorig jaar nooit meer te willen terugkeren naar zijn vroegere woonplaats “zolang het niet kruispunt niet wordt aangepakt”.

Lijdensweg

“Dat is nog altijd niet fundamenteel gebeurd”, benadrukt hij. “En toch zullen we terugkeren, we kunnen niet anders. Wat moeten we doen… de grond verkopen? Dan zouden we veel verliezen. Herbouwen is de enige optie. Wanneer? Een moeilijke vraag. Misschien in de zomer, maar dat is nog niet zeker. De lijdensweg is nog lang niet voorbij.”

Zeker is dat het koppel het huis helemaal anders zal inrichten. “Ik durf niet meer naar de voorkant waar het ongeval gebeurde. Dat zit in mijn geheugen gegrift en zal ik voor de rest van mijn leven meedragen”, aldus Gerdy. “Gelukkig was ik niet meer in de slaapkamer boven, toen de vrachtwagen binnenreed. Ik zat in de zetel beneden en dat was mijn redding. Omdat ik voor altijd schrik heb, zullen we de slaap- en leefruimtes inrichten aan de achterkant van de toekomstige woning. Aan de voorkant komen geen ramen meer, ik wil die baan niet meer zien en horen. Als later blijkt dat het écht niet lukt om er weer te wonen, zullen we het nieuwe huis verkopen.”

Solidariteit

Het nieuwe jaar vierde het koppel ver weg van de Westhoek. “Bij mensen in Jabbeke, die echte vrienden werden. Zij vernamen het nieuws van het ongeval via de media en hebben spontaan een spaghettiavond georganiseerd als blijk van solidariteit. Echt chapeau. Zij hielpen ons ook mentaal. We horen elkaar praktisch dagelijks. Troost krijgen we ook van de nieuwe hond Yoko die we in ons huurhuis haalden sinds onze kat Maya nooit meer terugkeerde na het ongeval. Wat ook zou helpen: eens babbelen met de nabestaanden van de vrachtwagenchauffeur. Hem nemen we zeker niks kwalijk.”

Het koppel blijft hopen op een structurele ingreep aan het nabijgelegen kruispunt. “Ons voorstel: trek de plaatselijke bocht van de Rijselstraat recht waardoor de weg wat verder komt te liggen van de rijwoningen. Hopelijk komt er een echte oplossing voor er meer doden vallen.” (TP)

The post Gerdy (53) en Charlotte (52) verhuizen dan toch terug naar plek dodelijk ongeval: “We kunnen niet anders” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld: “Het wordt veel meer dan een bib”

Het voorlopige, eerste ontwerp voor de nieuwe bibliotheek en het dagverzorgingscentrum werd bekendgemaakt. Voor de bibliotheek werd rekening gehouden met de input van het huidige personeel en de leden van de bibraad. De uitbreiding van het wzc omvat 20 woonzorgkamers, de nieuwbouw van een centrum voor dagverzorging en zeven assistentieflats.
The post Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld:

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

“De politie treft de uitgebrande wagen met haar verkoolde lichaam aan”: de strafste verhalen achter de grootste zomerhits

‘The Ketchup Song’ is intussen meer dan twintig jaar oud, maar het catchy refreintje en bijhorende gekke dansje zitten nog steeds in het collectieve geheugen. De zussen van Las Ketchup staan vanavond op het podium van de Foute Party van Qmusic. Fout of niet, het werd een hele dikke zomerhit die de ‘Lambada’ en ‘Macarena’ moesten doen vergeten. Dit is

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

Een zomer vol met aangename beleving aan de Kust

De toeristische sector aan zee en de tien kustgemeenten presenteren een zomer vol met aangename belevingen. Na een sterke start met ongeveer 650.000 bezoekers blijft ook Triënnale Beaufort een unieke zomertroef voor de Kust.
The post Een zomer vol met aangename beleving aan de Kust appeared first on KW.be.

Lees meer »