Dirk Declercq, directeur van IHK, gaat met pensioen: “Bouwen aan een warme school”

1 januari 2024 was voor Dirk Declercq de eerste dag van zijn pensioen. De gewezen directeur van het Instituut Heilige Kindsheid in Ardooie werd ter gelegenheid van de laatste schooldag van het jaar uitgezwaaid door de scholengemeenschap. Declercq wordt opgevolgd door Elke Vanacker die de nieuwe leerlingendirecteur wordt en een tandem zal vormen met Jo Willemyns, de algemene directeur van het IHK.

Als zoon van Julien Declercq en Agnes Vanhandzaeme groeide Dirk op in de Ardooisestraat in Koolskamp. Momenteel woont hij in Pittem.

Op 1 september 2008 startte Dirk Declercq samen met Jean-Pierre Ballois als het nieuwe directieteam binnen het IHK in Ardooie. Daarvoor was hij ruim twintig jaar leraar aan het VTI in Ieper. Nederlands, geschiedenis en godsdienst waren er zijn vakken. “Ik heb steeds met veel liefde voor het les geven voor de klas gestaan”, opent Dirk. “Dirk was eveneens de auteur van heel wat werken over lesmethodes Nederlands, die hij uitbracht bij de uitgeverij Van In”, pikt Jo Willemyns in. Hier, in het IHK, kreeg hij als opdracht te bouwen aan een warme en zorgzame school, samen met een gemotiveerd team van opvoeders en leerkrachten. “Een opdracht die ik graag aanvaardde, want ik ben ervan overtuigd dat een leerling goed in zijn vel moet zitten om op school goed te presteren”, aldus Dirk.

Nieuwe kansen

Als leerlingendirecteur waren de begeleiding van leerlingen en zorgverantwoordelijken zijn voornaamste opdracht binnen de school. “Dirk zette in op een sterk uitgebouwde leerlingenbegeleiding waarbij de leerlingen jong mochten zijn, een foutje mochten maken en steeds een nieuwe kans kregen. “De rij leerlingen die in de loop van deze vijftien jaar aan mijn bureau langs kwamen voor extra studietips, een aanmoedigend duwtje in de rug of een kordate bijsturing, is eindeloos”, zegt Dirk.

Liefde voor les geven

De ervaring die hij had als lesgever in het VTI kwam hier eveneens vaak van pas, want Dirk zag het zitten om leerkrachten die ziek uitvielen of afwezig waren te vervangen in hun taak als leraar. Dirk hield immers intens van het les geven. Het vermogen om de behoeften, de zorgen en de perspectieven van de leerlingen te begrijpen en zich in te leven in hun situatie was volgens directeur Willemyns een van de sterke punten van de afscheidnemende directeur.

Op zijn laatste schooldag werd er uitgebreid afscheid genomen. ‘s Morgens stond er een oldtimer klaar om hem thuis af te halen. Dirk is immers fan van mooie oldtimers en wagens. Een erehaag van leerlingen wachtte hem op in de Wezestraat. In de sporthal wachtte hem een voorstelling van A Christmas Carol. Dat is een kerstverhaal naar het boek van Charles Dickens, een van zijn favoriete auteurs. “Dirk droomde er immers van om dit werk met de leerlingen te realiseren. Mede door de coronacrisis is dat niet gelukt. Enkele jongere collega’s hebben dit samen met een groep leerlingen voorbereid en nu als verrassing voor Dirk opgevoerd.”

De schooldag werd afgesloten met een officieel afscheid en de overhandiging van een passend geschenk en een toespraak.

The post Dirk Declercq, directeur van IHK, gaat met pensioen: “Bouwen aan een warme school” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge

Het ondernemersplatform Brugge.Inc, dat innovatieve bedrijven in de Brugse regio wil houden, stelde zijn eerste impactrapport voor. Daaruit blijkt dat de 3 start-ups van bij de start begin 2021 er nu 23 geworden zijn. Goed voor een omzet van bijna 7,5 miljoen euro.
The post 23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge appeared first

Lees meer »

Ophef in internationale media: Nederlandse beachvolleyballer die werd veroordeeld voor verkrachting 12-jarige mag nu meedoen aan Olympische Spelen

In de buitenlandse media is er consternatie ontstaan over de kwalificatie en deelname van Steven van de Velde (29) aan de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse beachvolleyballer werd in 2016 namelijk veroordeeld voor de verkrachting van een twaalfjarig meisje in Milton Keynes in Engeland. Van de Velde was negentien jaar oud op het moment van de feiten.

Lees meer »

Brugse twintiger crasht tijdens joyride met wagen van vrouw die hem onderdak gaf: twaalf maanden voorwaardelijke celstraf

Een 21-jarige Bruggeling heeft van de rechter twaalf maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor een resem diefstallen. Zelfs de vrouw die hem onderdak verschafte, ontzag J.D. niet.
The post Brugse twintiger crasht tijdens joyride met wagen van vrouw die hem onderdak gaf: twaalf maanden voorwaardelijke celstraf appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer vindt spookstad in droogste woestijn op aarde, waar de röntgentoestellen nog in het ziekenhuis staan

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

“Dit is een kwestie van fatsoen”: N-VA en Vooruit Houthulst laken plotse overstap van hun raadsleden

De aankondiging van Lijst Burgemeester op 1 juni in aanwezigheid van gemeenteraadsleden Julie Descheppere (N-VA) en Peter Van Ryckeghem (Vooruit) is bij hun respectievelijke partijen als een donderslag bij heldere hemel gekomen. Maar schepen Olivia Masselin (Vooruit) en Filip Vanhevel (N-VA) gooien de handdoek niet in de ring en zijn nog altijd van plan om lijsten in te dienen.

Lees meer »

Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby”

Vroeger was het een slagerij, maar tegenwoordig kan je er de lekkerste frietjes krijgen. In frituur-eethuis Den Heirweg in Anzegem voorzien Kelly en Jurgen hun klanten met een glimlach van frietjes, snacks én tapasplankjes.
The post Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby” appeared first on KW.be.

Lees meer »