“We zijn flexibel, maar dit gaat te ver”: Personeel De Meers protesteert tegen nieuwe uurroosters, stad belooft evaluatie

In woonzorgcentrum De Meers in Waregem treden nieuwe uurroosters in werking. Het zorgpersoneel vindt die “onaanvaardbaar” en wil garanties dat de recuperatiedagen gerespecteerd worden. Het stadsbestuur meldt dat er evaluatiegesprekken volgen en de werkroosters nadien aangepast kunnen worden.

Tijdens de laatste gemeenteraad van 2023 zakten meer dan vijftig personeelsleden van woonzorgcentrum De Meers af naar het stadhuis. Met het stil protest wilden ze de nieuwe werkroosters aanklagen. De actie werd gesteund door vakbond ACV. “De invoering van de nieuwe uurroosters leidt tot veel klachten”, vertelt Wouter Nottebaert van ACV Zuid- en Midden-West-Vlaanderen.

Rustdagen

“Er wordt namelijk gesteld dat de dagen waarop men niet moet werken in het rooster niet gegarandeerd kunnen worden. Men moet dus bij wijze van spreken zeven dagen op zeven ter beschikking staan van het woonzorgcentrum. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Het personeel is op vandaag al zeer flexibel, maar dit gaat voor ons te ver.”

Het personeel vraagt garanties dat de recuperatiedagen zoveel als mogelijk gewaarborgd worden. “We vragen respect voor het personeel, door ook de geplande rustdagen te respecteren. Men wou met de invoering van deze nieuwe werkroosters de job in de zorg aantrekkelijker maken, maar met dergelijke uitspraken bereikt men net het omgekeerde”, is Nottebaert stellig.

Onafhankelijk oppositieraadslid Guy Van den Eynde stelde het afgelopen jaar verschillende vragen over de personeelswerking van het woonzorgcentrum. “Sinds begin 2023 word ik door meerdere personeelsleden gecontacteerd. De medewerkers hadden het gevoel geen inspraak te hebben bij de ontwikkeling van de nieuwe uurroosters. Die inspraak kwam er uiteindelijk toch, maar in volle verlofperiode. De gang van zaken leidde meermaals tot onrust”, vertelt Van den Eynde.

Interimkrachten

“Het gaat hier niet over enkelingen, maar over verschillende personeelsleden die uiteraard liever anoniem blijven. Ook familieleden van werknemers en oud-personeelsleden zochten contact. De Meers is een groot en een goed woonzorgcentrum. Maar de onrust moet weg en er moet opnieuw werkplezier bestaan.”

Volgens Van den Eynde vertrokken er door die onrust meerdere personeelsleden. “Daardoor moeten er interimkrachten ingeschakeld worden, en die kosten meer. Bovendien leidt dat tot extra wrevel. Sommige oud-werknemers komen enkele weken later opnieuw als interim in De Meers terecht, maar dan met extra voordelen, een hoger loon of zelfs een auto. Dat wekt uiteraard ergernis op bij de vaste medewerkers. Ook consultancybedrijf Anker, dat De Meers ondersteunt bij de (re)organisatie, kostte al behoorlijk wat geld.”

Evaluatie

Het stadsbestuur zat na het protest samen met de tijdelijke directeur en verschillende afdelingen van het woonzorgcentrum. “We hebben veel mensen gehoord, die hun opmerkingen goed meegedeeld hebben”, reageert schepen van Zorg Joost Kerkhove (CD&V). “Er ontstaat altijd weerstand als er vernieuwingen worden toegepast. We proberen de balans te vinden, daarbij is het telkens een beetje geven en nemen.”

“We proberen het werk evenredig te verdelen over de afdelingen heen, en onze bewoners centraal te stellen. We mogen enorm trots zijn op ons groot woonzorgcentrum en doen ons best met alle middelen die we hebben. Onze bedoeling is absoluut om werkbaar werk aan te bieden, en als we iets kunnen doen in functie van het personeel, dan zullen we dat zeker doen. De besprekingen zorgden alvast dat een groot deel van de onrust verdween.”

Na een eerste cyclus van de nieuwe roosters volgt er een evaluatie. “De medewerkers kunnen per afdeling hun opmerkingen noteren. Nadien bespreken we samen met de directie of er aanpassingen kunnen doorgevoerd worden.”

The post “We zijn flexibel, maar dit gaat te ver”: Personeel De Meers protesteert tegen nieuwe uurroosters, stad belooft evaluatie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

“Zo wordt het haast onmogelijk gekwalificeerde mensen te houden”: Wesley Sonck reageert op afscheid bij Belgische voetbalbond

Wesley Sonck (45) heeft in een niet mis te verstane boodschap op zijn Instagrampagina gereageerd op zijn afscheid bij de Belgische voetbalbond. De ex-speler en gewezen Rode Duivel was er bondscoach van België U19. Sonck bedankt voor het volgens hem erg vage voorstel op korte termijn waarin hij bovendien zijn tv-werk als analist moest laten vallen. Sonck: “Op deze manier

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

Twee jaar cel voor twintiger die moeder foltert met waterboarding na ruzie over avondeten: “Ze kwam in mijn comfortzone”

Na een ruzie over het avondeten sleurde M.S. (26) zijn moeder naar de badkamer, waar hij haar ‘waterboardde’ met een natte badjas. Pas toen hij merkte dat ze moeilijk ademde, hield hij op. Het was lang niet de eerste keer dat de twintiger zijn moeder te lijf ging. De rechter gaf hem twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees meer »