“We moeten onze bedrijven Turkije-bestendig maken”: recht West-Vlaamse tapijtensector de rug na rampzalig 2023?

Vorig jaar gingen bij de West-Vlaamse tapijtenbedrijven weer heel wat jobs verloren. De ooit zo roemrijke sector krijgt klappen, maar ziet ook lichtpunten. “Er is zeker toekomst voor onze bedrijven als ze focussen op kwaliteit, duurzaamheid en service”, klinkt het bij sectorfederatie Fedustria.

Beaulieu, Balta, Lano… Het zijn namen van West-Vlaamse tapijtenbedrijven die iedereen bekend in de oren klinken. De gouden jaren van onze tapijtenindustrie liggen echter al een tijdje achter ons. Bedrijven werden gesloten, verhuisden naar het buitenland of werden overgenomen. Begin vorig jaar liet Balta uit Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) weten dat de productie zou overgebracht worden naar het Verenigd Koninkrijk. Liefst 295 personeelsleden moesten op zoek naar een andere job. Begin december kondigde Mc Three Carpets uit Waregem haar sluiting aan, een harde klap voor de 278 werknemers.

De West-Vlaamse tapijtenbedrijven krijgen steeds meer concurrentie uit lageloonlanden en bovendien moet tapijt op de vloerbekledingsmarkt steeds vaker het onderspit delven tegenover parket, vinyl of laminaat. België is in de Europese Unie de belangrijkste producent van textielvloerbekleding zoals karpetten, kamerbreed tapijt en matten. De sector is vandaag goed voor een omzet van 1,2 miljard euro, gerealiseerd door een 60-tal bedrijven. Heel wat van die bedrijven zijn in West-Vlaanderen gevestigd.

Crisissen

Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, bevestigt dat de tapijtenbedrijven het momenteel niet gemakkelijk hebben. “Interieurtextiel maakt ongeveer 40 procent uit van de Belgische textielindustrie waarvan tapijten het belangrijkste onderdeel zijn”, zegt Anne-Laure Mouligneaux van Fedustria. “Onze textielbedrijven zijn voor 90 procent KMO’s en richten zich vooral op de export. Vandaag staan zij voor een moeilijke situatie. Door de stijgende concurrentie uit vooral Turkije is er een overcapaciteit op de markt. Daardoor staan ook de prijzen onder druk. Onze textielbedrijven hebben net als andere ondernemingen ook te maken met de gevolgen van de aanhoudende crisissen, met stijgende energieprijzen en hogere loonkosten en productieprijzen. Toch heeft de sector van het interieurtextiel heel wat troeven. Zo leveren onze bedrijven hoogkwalitatieve en innovatieve producten af. Bovendien bieden ze een uitstekende service en richten ze zich op snelheid, flexibiliteit en klantgerichtheid. Kenniscentra zoals Centexbel zetten in op onderzoek en ontwikkeling, en focussen op duurzaamheid en circulariteit.”

Veerkracht

Volgens Fedustria moeten onze bedrijven inzetten op hun belangrijkste troeven: kwaliteit, service en innovatie. “We moeten niet proberen om te concurreren met de prijzen van Turkije of China”, vervolgt Anne-Laure Mouligneaux. “Om veerkrachtig te blijven, kunnen onze bedrijven verschillende zaken doen, zoals inzetten op de lokale markt. Het kan ook lonen om te kiezen voor minder loonintensieve producten zoals getuft kamerbreed tapijt in plaats van volumeproducten zoals karpetten. Onze bedrijven kunnen zich ook best richten op specialisaties en high-end-producten, zoals outdoor tapijt, kunstgras of tapijten voor de hospitality-markt. Er is dus zeker een toekomst voor de West-Vlaamse bedrijven als ze inzetten op service, op het hogere segment, op niche en diversificatie en als ze investeren in onderzoek en ontwikkeling, duurzaamheid en innovatie.”

Fedustria kijkt ook naar de overheid om de sector te steunen. “Zowel op Vlaams niveau als federaal en Europees is er nood aan een echt industrieel beleid. Zo is het belangrijk dat er zowel binnen als buiten Europa eerlijke concurrentie is en dat bedrijven de kosten kunnen drukken, zoals de energiekosten, maar ook de loonkosten en de prijzen voor grondstoffen. Op die manier kunnen we onze competitiviteit verhogen en onze bedrijven Turkije- en China-bestendig maken.”

The post “We moeten onze bedrijven Turkije-bestendig maken”: recht West-Vlaamse tapijtensector de rug na rampzalig 2023? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen verschijnen binnenkort wel nog voor rechtbank

De Brugse raadkamer heeft eerder deze week besloten om K.S. voorwaardelijk vrij te laten in een onderzoek naar een moordpoging. De Oostendse twintiger werd onder elektronisch toezicht geplaatst, maar hoeft dus niet langer in de gevangenis te verblijven. Het dossier werd inmiddels ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
The post Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge

N-VA Blankenberge-Uitkerke maakte vrijdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Lijsttrekker is Daphné Dumery, opnieuw kandidaat-burgemeester. Daarnaast een mix van reeds vertrouwde en nieuwe gezichten.
The post Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »