Eigen 112 ambulancedienst uit de startblokken in De Haan

Met de jaarwisseling ging in De Haan de eigen ambulancedienst van start. Het is de eerste ambulancedienst binnen Hulpverleningszone 1 die niet door brandweerlieden-ambulanciers wordt bemand, maar werd uitbesteed aan een hulporganisatie. Burgemeester Wilfried Vandaele blijft er intussen ook voor ijveren om de kazerne te verplaatsen naar het centrum van De Haan, wat een dekking van 94 procent zou opleveren. “Met een eigen ambulance is alvast een eerste stap gezet.”

Jaarlijks rukt de ambulance ongeveer 1.250 keer uit in De Haan. De Haan was de enige gemeente in de regio die een brandweerkazerne heeft maar geen ambulance. Dat komt omdat de kazerne zich in Wenduine bevindt, en die te dicht bij Blankenberge ligt waar er wel ambulances zijn. Hoewel het grondgebied van De Haan dus door ambulances van elders bediend werd, was de dekking volgens de FOD Volksgezondheid onvoldoende.

“Dat geldt trouwens ook voor de brandweer zelf: in De Haan arriveert die slechts in 60 procent van de gevallen ‘op tijd’ – dit wil zeggen binnen de norm – terwijl dat eigenlijk in 85 procent van de gevallen zou moeten zijn”, merkt burgemeester Wilfried Vandaele op.

Brandweerkazerne verplaatsen

Hij onderhandelt al jaren om het probleem opgelost te krijgen. “De kazerne verplaatsen naar het centrum van De Haan zou een dekking van 94 procent opleveren. Nu werd alvast een eerste stap gezet met een eigen ambulance.” De Zoneraad van Hulpverleningszone 1 zette daarvoor half december het licht op groen en ook de gemeenteraad van De Haan ging eind december unaniem akkoord.”

“In de praktijk wijst de zone een van de licenties van Blankenberge toe aan De Haan. Daardoor komt er ook een bedrag van ruim 200.000 euro per jaar over naar De Haan. De gemeente zelf moet een goede 100.000 euro bijleggen en lokalen ter beschikking stellen. Binnen Hulpverleningszone 1 is dit een primeur: van de 21 licenties voor ambulances die ze ter beschikking kreeg, is dit de eerste die nu als het ware in onderaanneming wordt uitgebaat. “Binnen de Zoneraad wordt er af en toe voor gepleit om dat systematischer te doen. In De Haan wordt dat nu dus voor het eerst in Zone 1 uitgeprobeerd”, aldus Vandaele.

Vlaamse Kruis

De Zone besteedde de uitbating van de ambulancedienst uit aan het Vlaamse Kruis, dat in De Haan ook al zorgt voor de hulpverlening op evenementen. Voorlopig wordt de ambulance gehuisvest in het gewezen Gaselwestgebouw tegenover de Post aan de Stationsstraat in De Haan. Wilfried Vandaele: “Dat onze gemeente nu een eigen ambulance heeft, is zeker een meerwaarde. Zoals overal aan de kust, veroudert ook onze bevolking. Het is voor iedereen een geruststelling dat wij nu sneller geholpen zullen worden.”

“We kregen al de vraag of die nieuwe regeling voor de inwoners van Harendijke, vlakbij Blankenberge, geen stap achteruit is. Dat is natuurlijk niet het geval: het is altijd zo dat de dichtstbijzijnde ambulance ter plaatse komt. Voor Harendijke en een deel van Wenduine zal dat Blankenberge blijven.” De ambulance zal elke dag 12 uur beschikbaar zijn. “De uren worden gekozen op basis van de drukste periodes de voorbije jaren”, aldus nog burgemeester Vandaele.

The post Eigen 112 ambulancedienst uit de startblokken in De Haan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

IN KAART – 49 gemeenten hebben sportclub voor mensen met beperking: West-Vlaanderen telt zo al meer dan 2.000 G-sporters

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Het lijken holle woorden in tijden van een Europees kampioenschap voetbal en de Ronde van Frankrijk, maar in de G-sport is de olympische gedachte nog altijd heilig. “Goed kunnen voetballen is niet belangrijk, de G-sporter moet zich vooral goed voelen in de groep”, klinkt het bij de G-werking van Club Brugge, één van de 205

Lees meer »

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Tot 100 euro extra om wachtrijen in pretparken te vermijden: de FastPass

Sommige pretparken bieden bovenop de normale toegangsprijs, een ‘FastPass’ aan: zo kan je wachtrijen aan attracties vermijden. Je betaalt dan 5 tot wel 100 euro meer, afhankelijk van het aantal attracties waar je niet wil aanschuiven. In de nieuwe aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’, ergert Radio2- presentator Ann Reymen zich aan die praktijken.

Lees meer »

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »

Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie”

Tour de Baguette is de naam van het project dat Piet Santy (net 40 geworden) en zoon Fenne (11) uit Rollegem hebben uitgetekend. Ze koppelen het aan een goed doel, door Fenne gekozen. Als beloning wacht hen een warm gevoel, de Olympische Spelen en… gaan ze op zoek naar het lekkerste stokbrood van Frankrijk.
The post Vader en zoon

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »