Claude Croes en Jan Seynhaeve zijn 20 jaar burgemeester: “Tijd is voorbijgevlogen”

2024 is bijzonder druk van start gegaan voor burgemeester Claude Croes. Behalve de gebruikelijke nieuwjaarswensen en de viering van zijn 50ste verjaardag blikte hij samen met zijn Wevelgemse collega Jan Seynhaeve op 20 jaar burgemeesterschap. Centrale gast bij die ontmoeting was oud-provinciegouverneur Paul Breyne, bij wie het duo twee decennia geleden de eed aflegde.

“Het wordt een hectisch jaar voor Claude Croes, die sinds 1995 gemeenteraadslid is in Deerlijk. Op vrijdag 2 januari legt hij in handen van gouverneur Paul Breyne de eed af als nieuwe burgemeester van Deerlijk in opvolging van Roger Terryn die na een ambtsperiode van 27 jaar besliste om een stapje opzij te zetten en de tricolore sjerp door te geven aan de piepjonge Claude Croes. Eén dag later wordt hij 30 jaar en als alles naar wens verloopt, wordt hij in maart voor de eerste keer papa…” Dat schreven we precies 20 jaar geleden in KW.

Nauwe banden

Hoog tijd om op die twee decennia terug te blikken, vond Claude Croes en daarom nodigde hij zijn collega-burgemeester Jan Seynhaeve en zijn vrienden van CD&V Deerlijk uit voor een gezellig samenzijn in de Hidden Town Hill, het bovenzaaltje van het Oud Gemeentehuis. Ook ere-gouverneur Paul Breyne, bij wie het tweetal op dezelfde dag voor de eerste keer de eed aflegde als burgervader, tekende present.

“Ik ben als kind bijzonder veel in Deerlijk geweest en heb nauwe banden via de familie Kemseke”, verklaarde Paul Breyne zijn acte de présence. “Ik bewaar niets dan goede herinneringen aan Deerlijk. Ik ben achtereenvolgens parlementair, minister, burgemeester en gouverneur geweest, maar de mooiste job in de politiek is ongetwijfeld het burgemeesterschap. Het is zo voelbaar en heel concreet. Je staat dicht bij de gewone mensen. Ik blik met veel waardering terug op de constructieve samenwerking, die ik zowel met Claude als Jan altijd mocht ondervinden.”

Sociale media

Behalve 20 jaar burgemeester – ze zijn na Dirk Walraet van Spiere-Helkijn de twee langst zetelende burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen – hebben Claude Croes en Jan Seynhaeve nog wat gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn beiden maatschappelijk assistent van opleiding, zijn stagebegeleider Bachelor Sociaal Werk bij de Hogeschool Vives en dingen op zondag 13 oktober weer voluit naar de gunst van de kiezer en een nieuwe ambtstermijn als burgemeester. Croes is ook weer kandidaat voor de provincie.

“Die 20 jaar zijn voorbijgevlogen”, stelde Claude Croes. “Het is een periode waarop ik vooral met dankbaarheid terugblik. Er is ondertussen ook veel veranderd. De communicatie zorgt voor meer stress. Vroeger wachtte iedereen braafjes zijn beurt af tijdens de zitdagen. Nu puilt je mailbox uit van de berichten, ben je constant bereikbaar via de verschillende sociale media en o wee, als je binnen de drie uren geen antwoord hebt gestuurd. Gelukkig hebben we al de nodige ervaring en weten we voldoende te nuanceren om niet in bepaalde vallen te trappen…”

“Als er problemen zijn, ga ik ze niet uit de weg”

“Of ik nu nog voor dezelfde job als burgemeester zou gaan? Daar antwoord ik volmondig ja op. Ik heb respect voor de eigenheid en het unieke van elke mens. Ik ben graag tussen de mensen. Als er problemen zijn, wil ik die graag aanpakken. Ik zal ze niet uit de weg gaan. Ik ben ervan overtuigd dat creativiteit aan de basis ligt van verfrissende ideeën voor een warme samenleving. Het samenbrengen van ideeën leidt tot mogelijke oplossingen. Politiek is teamwork. En omdat mensen verscheiden zijn en elk zijn capaciteiten kan inbrengen, leidt dit tot een extra dynamiek.”

Brandweerkazerne

“Het persoonlijke contact is de beste manier om met de mensen om te gaan, hun problemen te beluisteren, hun zorg te delen en – in de mate van het mogelijke – proberen een oplossing te geven. Als burgemeester zie je lokale dossiers vooruitgaan: van bij de eerste plannen, de hele evolutie en realisatie van het dossier tot het lintje doorknippen bij de voltooiing van het project. Ik blijf ook mensen bewonderen die hun nek durven uitsteken en verantwoordelijkheid opnemen.”

“Het hoogtepunt van de voorbije twee decennia is de realisatie van de brandweerkazerne Belgiek, die we samen met buurgemeente Anzegem optrokken. Er was aanvankelijk heel wat tegenwind voor dat project, maar het wordt nu door velen als een voorbeeld gezien en het doet mij ook deugd dat onze koning en koningin er te gast waren. Het dieptepunt van de voorbije 20 jaar is ook bandweer gerelateerd. In november 2023 kwam onze brandweerman Wouter Vancraeynest op een tragische manier om het leven kwam tijdens een interventie op de autosnelweg E17. Verschrikkelijk, dat blijft een gitzwarte bladzijde in de Deerlijkse geschiedenis.”

The post Claude Croes en Jan Seynhaeve zijn 20 jaar burgemeester: “Tijd is voorbijgevlogen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »

“We spenderen meer tijd met elkaar dan met onze vrouwen”: deze Belg is de beste vriend van Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Een gesprek over koers, vriendschap, koffiebars en open deuren. “‘Lieven, ik vertrouw je

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck (64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Boer Glenn vervangt hertenboer in ‘Boer zkt vrouw’: “Ik ben niet van plan om als oude papa aan de schoolpoort te staan”

Dat het leven meer is dan werken alleen beseft Glenn Driesen (32) meer dan ooit sinds hij zijn beide ouders moest afgeven. De jonge veeboer uit Weelde zoekt in het komende ‘Boer zkt vrouw’-seizoen dan ook een vrouw die ambitieus en actief is, maar ook kan genieten van het leven. “Je krijgt me niet makkelijk klein, maar toen ik mijn

Lees meer »

“Iedere officiële Belgische nummerplaat is gemaakt op onze machine”: Soenen bestaat 100 jaar en is ondertussen wereldbekend als merk

Machinebouwer Soenen Technology, dat gevestigd is in de Wijnendalestraat in Beveren – waar men nog uitbreidingsplannen heeft –, bestaat 100 jaar. Dat werd gevierd en de directe toekomst oogt ook rooskleurig. We gingen even om tafel met twee co-CEO’s van het bedrijf.
The post “Iedere officiële Belgische nummerplaat is gemaakt op onze machine”: Soenen bestaat 100 jaar en is

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Ondanks schadeclaim van 156 miljoen euro: Netflix biedt aanzienlijk bedrag voor nieuwe show van ‘Baby Reindeer’-maker

Netflix heeft door de reeks ‘Baby Reindeer’ al een aanklacht van maar liefst 170 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro) aan zijn been, maar daar lijkt de streamingdienst zich niets van aan te trekken. Bovendien willen zij dat de maker van de reeks, over een barman die gestalkt wordt door een oudere vrouw, een nieuwe show maakt. Dat meldt ‘The

Lees meer »