“Jullie helpen duizenden kinderen”: de ‘strafste prestatie van het jaar’ komt van Lilith en Ernest volgens jury Vrede op Aarde

Voor Lilith (14) en haar broertje Ernest Appeltans (10) werd 2023 een bijzonder jaar. De Roeselarenaars mochten op bezoek bij koning Filip, maar kregen van de jury van het eindejaarsprogramma Vrede op Aarde ook de award van ‘strafste prestatie van het jaar’. “Met Smogjemee.be helpen jullie duizenden kinderen.”

Ernest Appeltans heeft het Syndroom van Down. Het gezin zocht enkele jaren geleden een manier om toch beter te communiceren met de jongen. Dat loopt inmiddels vlot via gebarentaal. Zus Lilith lanceerde ook de website www.smogjemee.be. Daarop staan inmiddels vierhonderd woorden die via filmpjes uitgebeeld worden. Via de website helpen Ernest en Lilith inmiddels duizenden mensen. Hun initiatief werd ook opgemerkt door koning Filip. In september mochten broer en zus bij hem op bezoek.

Jury onder de indruk

Op het einde van het jaar vielen Ernest en Lilith zelf nog in de prijzen. Zaterdagavond werd tijdens het eindejaarsprogramma Vrede op Aarde op VRT de trofee ‘de strafste prestatie van het jaar’ uitgereikt. Een jury van bekende Vlamingen, onder voorzitterschap van Jan Peumans en met onder anderen Tom Waes, mocht kiezen uit vijf opmerkelijke prestaties. “De verschillende prestaties zijn indrukwekkend, maar toch hebben we niet lang moeten nadenken. Met hun initiatief helpen Ernest en Lilith zoveel andere mensen”, luidde het bij de jury. Broer en zus genieten van de erkenning. “Het was daar tijdens het filmen zeer lang wachten en Ernest en ik hadden het allebei wel erg koud, maar toen dan duidelijk werd dat wij de award kregen, was het het allemaal waard. En vooral nu we in de afleveringen zien welke BV’s allemaal zo’n trofee krijgen, word ik wel heel trots op ons. Die award zullen we voor altijd koesteren!”

(Lees verder onder de foto.)

Lilith en Ernest kregen van de jury van het eindejaarsprogramma Vrede op Aarde de award van ‘strafste prestatie van het jaar’. © gf/Smogjemee

Snorrenwedstrijden

En het was Roeselare boven bij de nominatie voor strafste prestatie van het jaar. Ook Wesley Verschetze uit Roeselare kwam in aanmerking voor de trofee. Wesley neemt al enkele jaren deel aan verschillende snorrenwedstrijden waarvan hij er ook enkele wist te winnen.

The post “Jullie helpen duizenden kinderen”: de ‘strafste prestatie van het jaar’ komt van Lilith en Ernest volgens jury Vrede op Aarde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Confrontaties tussen Duitse betogers en politie nabij AfD-conferentie in Essen

In de stad Essen, in het westen van Duitsland, zijn betogers slaags geraakt met politieagenten nabij de jaarlijkse partijconventie van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De betogers probeerden de start van de tweedaagse conventie tegen te houden door de toegangswegen te blokkeren en partijafgevaardigden de weg te versperren. Volgens de Duitse media zouden 80.000 tot 100.000 mensen meebetogen tegen

Lees meer »

Ze schuwen de aandacht, maar soms kan het niet anders: hoe de rijkste familie van Nederland weer alle controle overneemt in haar bedrijf

Na slechts drie jaar gewerkt te hebben als CEO van C&A, zal Edward Brenninkmeijer de rol overnemen van de Nederlandse Giny Boer. Ze was nog maar de tweede CEO ooit van het bedrijf die geen nakomeling is van de Brenninkmeijers, de familie achter C&A. En de familie blijkt liefst alles zelf zo goed mogelijk onder controle te hebben.

Lees meer »