Levensgroot kunstwerk ‘Tranen van de zeemeermin’ te bewonderen: “Aandacht voor plastic tsunami”

Kunstenaar en activist Philip Gadeyne uit Oostduinkerke (64) plaatste op zijn oprit van zijn woning een opvallend kunstwerk. Het levensgrote kunstwerk ‘De tranen van de zeemeermin” klaagt onder meer de vervuiling van de zee aan waar heel wat plastic afval te vinden is. “Wie stopt deze plastic tsunami?” vraagt Philip zich af.

Dat onze zeeën doordrongen zijn van het plastic afval is geweten. “Het gaat vaak om plastic bolletjes van 2,5 a 5 millimeter”, zegt Philip Gadeyne uit Oostduinkerke.

“Zeemeermintranen of ‘nurdles’ of pellets zijn deze ovaalvormige plastic bolletjes die in de industrie gebruikt worden als grondstof om allerlei plastic onderdelen van te maken. Het transport over de hele wereld gebeurt vaak met containerschepen over zee. Wanneer dan iets fout gaat, als bijvoorbeeld een zak openscheurt, komen ze in de zeeën, oceanen en binnenwateren terecht.”

Opruimen onmogelijk

“Zo belandden honderden miljoenen van deze bolletjes in ons milieu. Je vindt ze zelfs op onze stranden als je goed kijkt. Opruimen is vaak onmogelijk. Deze plastic bolletjes hebben verwoestende effecten op ons milieu.” Om dat aan de kaak te stellen maakte Philip een levensgroot kunstwerk genaamd ‘De tranen van de zeemeermin.’

Het is tot op nieuwjaar te bewonderen op zijn oprit in de Azaleaweg 5 in Oostduinkerke. “Bedoeling is om de vervuiling bespreekbaar te maken maar daarnaast is het bij een drankje ook een verbindingsmoment tussen buurtbewoners.” (JH)

The post Levensgroot kunstwerk ‘Tranen van de zeemeermin’ te bewonderen: “Aandacht voor plastic tsunami” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

Spanje overleeft schoppartij en penaltydiscussie tegen Duitsland

Spanje plaatste zich als eerste land voor de halve finale van het EK na een bewogen wedstrijd waarin het eerst een schoppartij overleefde en daarna een cruciale handsbalbeslissing in zijn voordeel zag beslecht. Mikel Merino, een onbekende middenvelder van Real Sociedad, kopte de 2-1 tegen Duitsland in de verlengingen binnen.

Lees meer »

Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop”

Davy en Annick Lauryssen hebben een tweede fietsenwinkel geopend in Sint-Andries. Ondertussen baten ze al twaalf jaar een succesvolle winkel uit in Varsenare. Er is ook een nieuwe webshop en samen zetten ze meer en meer in op fietsleasing.
The post Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.
The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige

Lees meer »

Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen

Het populaire Heulse allround café Den Hert, bekend voor zijn weekendambiance, sluit vrijdag 5 juli voor één dag zijn café. Ze verhuizen naar Heule-Watermolen ter gelegenheid van de jubelfeesten. Dit weekend verkiezen ze daar tijdens de 80ste Watermolenfeesten het 60ste Tineke van de Watermolen.
The post Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen appeared first on KW.be.

Lees meer »