Dit was 2023: eindelijk veilig fietsen van De Haan naar Zuienkerke

Veilig fietsen tussen De Haan en Zuienkerke: sinds deze zomer kan het. Het nieuwe vrijliggende fietspad langs de Grotestraat werd begin juli ingehuldigd. “Trots dat we hier na 20 jaar getouwtrek eindelijk in geslaagd zijn”, blikt burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA) terug.

De nieuwe fietsverbinding maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk van de provincie. Het dubbelrichtingsfietspad van 3,2 km lang en 2,5 meter breed werd aangelegd in asfalt en loopt van het kruispunt Warvinge-Grotestraat in Vlissegem tot op het grondgebied Nieuwmunster, waar het opsplitst in twee enkelvoudige fietspaden. Asverschuivingen, middengeleiders, verticale groenelementen en een visuele versmalling van de rijweg zorgden er voor een aanzienlijke verbetering op vlak van verkeersveiligheid.

“De startnota dateerde al van 2010” – burgemeester Wilfried Vandaele

“Voorheen hadden we hier te maken met een heel smal fietspad – voor zover je het al een fietspad kon noemen – dat in erg slechte staat was. Dat bracht de fietsers in een bijzonder onveilige situatie”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Vandaag ligt er een veilig en comfortabel fietspad dat het centrum van De Haan met Nieuwmunster verbindt. De werken startten in april vorig jaar, maar de startnota dateerde al van 2010 en de omgevingsvergunning werd afgeleverd in 2011. “En toen wás er al jaren sprake van dit fietspad: hier is uiteindelijk bijna twintig jaar over gegaan”, aldus Vandaele.

Onteigeningen

Vooral op het grondgebied van De Haan had het heel wat voeten in de aarde om de nodige percelen te verwerven. Eerst moest ook nog een belangrijke hinderpaal overwonnen worden: een deel van de zone was beschermd via het Duinendecreet. “Alleen al op grondgebied De Haan moesten er daardoor 48 grondverwervingen gebeuren, bij zeventien verschillende eigenaars. Dat heeft ellenlange onderhandelingen gevergd, twee eigenaars zijn zelfs naar de rechtbank gestapt. Daar zijn we uiteindelijk tot gerechtelijke onteigening moeten overgaan”, legt Vandaele uit.

Vanwege de bereikbaarheid verliepen de werken overigens gelijktijdig met de werken in het centrum van De Haan. “Als straks ook die werken afgerond zijn, zal je op een veilige en comfortabele manier van het centrum van De Haan helemaal tot in Zuienkerke-Dorp kunnen fietsen. Zo is alweer een belangrijke missing link voltooid in het West-Vlaamse fietsnetwerk”, gaf gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe bij de opening van het fietspad mee.

2,5 miljoen euro

Vanuit Nieuwmunster kunnen fietsers verder richting Wenduine-Blankenberge of Brugge. “We hebben in deze legislatuur al heel wat belangrijke zaken kunnen realiseren – denk maar aan de heraanleg van Vosseslag en de Grotestraat, het dierenparkje en het duinengebied in Wenduine, de restauratie van het gemeentehuis enzovoort – maar ik ben er toch bijzonder trots op dat we er na twintig jaar getouwtrek in geslaagd zijn het fietspad naar Nieuwmunster aan te leggen”, besluit burgemeester Vandaele. Van de totale kostprijs van 2,5 miljoen euro betaalde de provincie 1,1 miljoen euro.

The post Dit was 2023: eindelijk veilig fietsen van De Haan naar Zuienkerke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marino Keulen (Open VLD): “We zijn als partij in een crisis beland, Vlaanderen heeft met ons afgerekend”

De Vlaamse liberalen staan voor een tocht door de woestijn. De implosie van Open VLD trof ook boegbeeld Marino Keulen, die na 29 jaar de nationale politiek verlaat. Een gesprek over de “slijtage” van zijn partij, de klap in Limburg en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Een samensmelting MR-Open VLD? Het zou handig zijn als Bouchez eerst Nederlands zou spreken.”

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Belgisch biotechbedrijf doet belangrijke ontdekking in strijd tegen Alzheimer: “Deze moleculen kunnen geheugen en hersenactiviteit verbeteren”

Het Leuvense reMYND heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het biotechbedrijf richt zich op het bestrijden van hersenziekten. De wetenschappers hebben kleine moleculen ontdekt die de symptomen kunnen verlichten en de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen. En dat zonder de normale hersenfuncties te beïnvloeden. Hun bevindingen

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »