Mieke maakt parodie op Baden van Oostende voor Ensorito

Wie het Ensormenu besteld bij Trattoria Ensorito krijgt naast een heerlijk viergangenmenu ook een uniek bord met daarop een kunstwerk mee naar huis. Mieke Drossaert maakte met ‘Il preferito del pittore’ een parodie op ‘De baden van Oostende’ van James Ensor. De leuke samenwerking zorgt ervoor dat het Ensorjaar ook buiten de musea zichtbaar is in Oostende.

De naam van de bekende Oostendse horecazaak Trattoria Ensorito doet al een band met de Oostendse schilder vermoeden. De zaak kijkt immers uit op het Duinenkerkje dat Ensor meer dan eens verwerkte in zijn schilderijen en waar hij ook zijn laatste rustplaats heeft. “We zitten hier op een bevoorrechte locatie en we wilden iets doen zoals ‘Met kunst aan tafel’. Toen werden ook kunstwerken op borden verwerkt die mensen mee naar huis kregen. We hebben een goede band met Mieke Drossaert die hier ook om de hoek woont en vroegen aan haar om een kunstwerk te maken voor op het bord”, licht Julie Coopman toe.

Voor de Oostendse kunstenares was het een leuke uitdaging. “Ik heb het kunstwerk van Ensor goed bestudeerd en enkele tafereeltjes uit het werk gebruikt. Zo zie je enkele grappige figuren terugkeren. Ik heb er wel enkele verwijzingen naar Ensorito in gestoken. De cabine heeft zo nummer 103, dat is ook het huisnummer van de zaak. Op en in de cabine zijn de uitbaters Julie en Anthony te zien met een bord spaghetti. Ik gebruik rood en blauw, dat zijn mijn kleuren en ook mijn colour full people kregen een plekje in het werk.” Wie goed kijkt kan zelfs Ensor terugvinden en hij kijkt door een verrekijker. “Als je de lijn volgt dan zie je dat hij naar mij kijkt”, lacht Mieke. “Ik heb er een speels bord van gemaakt. De baden van Oostende was ook een grappige en cynische kijk op de badstranden van Oostende. Het werk is zelfs ooit verboden geweest door de obscene taferelen.” Het werk kreeg de naam ‘Il preferito del pittore’ oftewel de voorkeur van de schilder. “Je kan dan nog kiezen of het de voorkeur is van mij als schilder of van Ensor zelf.” Het bord valt nu al in de smaak, want ook Mu.ZEE en het Ensorhuis stellen het ondertussen te koop.

Garnalen

Het porseleinen bord wordt gebakken in Duitsland met het schilderij op en in een mooi afgewerkte doos meegegeven. Het was voor Julie en Anthony bang afwachten wat het bord zelf zou geven. “We zijn heel tevreden met het resultaat. Het is hoge kwaliteit waardoor de kleuren heel mooi uitkomen. Mensen die het menu bestellen zullen ook efféctief één gerecht op het bord geserveerd krijgen. We zullen telkens werken met verse Oostendse garnalen. Het hoofdgerecht zal afhangen van de seizoenen. We bieden het menu immers aan tot het einde van het Ensorjaar.”

Wie van het bijzondere menu wil proeven moet deze op voorhand reserveren bij Ensorito. Het menu kost 95 euro per persoon, bord inbegrepen.

The post Mieke maakt parodie op Baden van Oostende voor Ensorito is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Onderhandelingsgesprekken met Israël weer opgepikt na nieuw Hamas-voorstel, VS ziet “doorbraak” 

De onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn weer opgepikt na een nieuw Hamas-voorstel. Israël heeft een delegatie naar Caïro gestuurd waar de onderhandelingen worden gevoerd onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS. De Amerikaanse regering spreekt over een "doorbraak" en is optimistisch dat het voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie kan leiden tot een staakt-het-vuren in het gebied.

Lees meer »

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste”: onderzoek toont aan dat wielertoeristen niet erg sympathiek zijn

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

Deel voetpad Brabanstraat Nieuwpoort afgesloten na onduidelijkheid met gevelplaten gebouw

De brandweer en stad Nieuwpoort kwamen donderdagmiddag ter plaatse naar een flatgebouw op de hoek van de Brabantstraat en de Franslaan in Nieuwpoort-Bad. Zware gevelplaten aan de zijkant van het gebouw zaten schijnbaar wat los. Voor de veiligheid werd het voetpad afgesloten.
The post Deel voetpad Brabanstraat Nieuwpoort afgesloten na onduidelijkheid met gevelplaten gebouw appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »