Protest tegen plannen mestverwerkend bedrijf vlak voor Sanapolis: “Vrees voor hinder is onterecht”

Er komt, vooral vanuit Maldegem, protest tegen de plannen van het loonwerkbedrijf Deblauwe om in Sijsele nabij de provinciegrens een mestverwerkingsinstallatie te bouwen. De infrastructuur zou komen ter hoogte van het voormalige Elizabethziekenhuis. Buurtbewoners vrezen onder meer geur- en verkeershinder en maakten bezwaarschriften over.

Het bekende loonwerkbedrijf Deblauwe, gevestigd aan de Zuiddijk in Damme, diende onlangs een vergunningsaanvraag in voor het realiseren van mestverwerkende installaties op een site aan de Gentse Steenweg in Sijsele. De familie Deblauwe plaatste er eerder al een loods waar landbouwvoertuigen opgesteld staan en er is ook een woning in aanbouw in dit agrarische gebied. Indien vergund zouden de beoogde installaties komen op het grondgebied van Sijsele – stad Damme dus – maar wel vlak bij de Maldegemse deelgemeente Donk en nog meer bepaald ter hoogte van het voormalige Elizabethziekenhuis, sinds de herbestemming Sanapolis genoemd.

Het zijn vooral de bewoners van Donk die nu in het verweer gaan tegen de mogelijke komst van deze infrastructuur. Op het grondgebied van Sijsele-Damme is er dan ook veel minder bewoning nabij de site die potentieel hinder zou kunnen ondervinden. In Donk werden de bewoners geïnformeerd via de plaatselijke ‘dorpsraad’, die ook aangaf dat er een mogelijkheid was om bij het stadsbestuur van Damme – dat advies moet verlenen aan de deputatie van de provincie West-Vlaanderen die hier de vergunningsverlenende instantie is – bezwaarschriften in te dienen. De hele installatie zou bestaan uit een loods van meer van 600 vierkante meter, en een drietal silo’s en zogenaamde laguna’s.

Visuele impact

De buurtbewoners en ondernemers uit de omgeving vrezen geurhinder maar hebben ook problemen met de visuele impact van de installaties op de omgeving en met mogelijke mobiliteitshinder door af- en aanrijdende landbouwvoertuigen. Ze menen dat zo’n infrastructuur enkel schikt op een industriezone. “We hebben inderdaad een kleine honderd bezwaarschriften ontvangen maar die komen in zeer grote mate vanuit Maldegem”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “En we hebben het voorstel van onze diensten gevolgd en een negatief advies overgemaakt aan de provincie. Vooral de ruimtelijke impact op de omgeving speelt mee, al is dit zeker geen eenvoudig dossier, want we beseffen ook dat zo’n installatie wel ergens geplaatst moet kunnen worden.”

Opmerkelijk is dat schepen voor Ruimtelijke Ordening Christoph De Sutter (CD&V+) het negatieve advies sterk nuanceert. “Vanuit de stad is er enkel een negatief advies vertrokken voor het principe dat men onvoldoende oog heeft voor de geschikte inplanting van de infrastructuur. Die snijdt de agrarische zone te diep aan en versnippert te veel”, stelt schepen De Sutter. “Een andere inplanting – lees: dichter bij de bestaande bebouwing op het perceel – en een groene inkleding zouden dit kunnen oplossen.”

Alleen bewerking

Ceo Luc Verplancke van Sanapolis blijft voorzichtig in zijn uitspraken maar lijkt de mogelijke hinder te relativeren. “Die installatie zou aan de andere kant van de weg komen en onze gebouwen liggen dan ook nog eens diep op ons domein, dus het is niet zo dat we er heel direct mee geconfronteerd zouden worden”, klinkt het. Brecht Deblauwe, de aanvrager van de vergunning, betreurt dat de mensen die bezwaarschriften indienden niet de moeite namen om contact met hem op te nemen. “Ik heb het al vaak gezegd: het gaat hier niet om ‘verwerking’ maar enkel om ‘bewerking’ van mest. En daar komt geen geur of andere hinder aan te pas. Het eindproduct kan weer op een veel efficiëntere en milieuvriendelijkere manier gebruikt worden voor bemesting. Toen ik dat perceel vijf jaar geleden gekocht heb was het nog een half stort. Wij hebben het toen allemaal opgeruimd, dus een meerwaarde voor de buurt, maar toen heb ik niemand gehoord…”

The post Protest tegen plannen mestverwerkend bedrijf vlak voor Sanapolis: “Vrees voor hinder is onterecht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

CD&V Roeselare trekt op 13 oktober met een nieuwe naam naar de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V – Lijst Burgemeester stelde zaterdagmiddag haar 39 kandidaten voor. “Een mooie mix van ervaring en ervaring. Onze sterk vernieuwde ploeg weerspiegelt het Roeselare van vandaag”, aldus lijsttrekker Kris Declercq.
The post CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »