OC Eikenhove wordt wijkcentrum met zorg voor jong en oud: “Sociale cohesie versterken”

Lokale dienstencentra kregen enkele jaren geleden de opdracht om meer buurtgericht te werken. In dat kader wordt het huidige ontmoetingscentrum Eikenhove in de Torenhofwijk omgevormd tot een wijkcentrum. Het stadsbestuur wil er ook een OverKop-huis inrichten.

In het kader van ‘buurtgericht werken’ organiseert het Welzijnshuis naast buurtcafés ook huisbezoeken bij de 80-jarige Waregemnaars. “Het doel daarvan is om noden en signalen op te pikken bij buurtbewoners en er nadien mee aan de slag te gaan. De opzet van het nieuwe wijkcentrum past perfect in dat plaatje”, duidt schepen van Welzijn Joost Kerkhove (CD&V).

Buurtcafé en Digipunt

In het wijkcentrum Eikenhove kunnen verenigingen nog steeds bijeenkomen. Maar een aantal diensten zal er activiteiten of een vast contactpunt aanbieden. Lokaal dienstencentrum Het Gaverpeirdje neemt vanaf januari 2024 de coördinatie van het wijkcentrum op zich, samen met enkele geëngageerde vrijwilligers. “Concreet betekent dit dat het wekelijkse buurtcafé, het digipunt en een aantal activiteiten vanaf februari een nieuwe stek krijgen in het wijkcentrum Eikenhove.”

Er zal ook meer worden ingezet op jongeren. “De stad ontving van Vlaanderen een subsidie van 200.000 euro voor het versterken van de sociale cohesie en om een vrijetijdswerking op te zetten voor kinderen en jongeren uit de buurt”, vertelt schepen van Ontmoetingscentra Pietro Iacopucci (CD&V). “We zullen verder initiatief nemen om samen met diverse partners hier zo’n werking op te starten.”

OverKop-huis

Bovendien dienen er zich op korte termijn nog enkele mogelijkheden aan. “Binnen W13 (de Zuid-West-Vlaamse welzijnsvereniging, red.) neemt Stad Waregem het engagement op zich om een nieuw OverKop-huis op te starten”, gaat Kerkhove verder.

“In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je een luisterend oor vindt en ook een beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.” Bij goedkeuring van het project kan het stadsbestuur in april concreet aan de slag. Het OverKop-huis zou in het wijkcentrum ingericht worden.

The post OC Eikenhove wordt wijkcentrum met zorg voor jong en oud: “Sociale cohesie versterken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie en burgemeester ontvangen bovenbuur (27) die André (82) uit brandende woning redde in Knokke-Heist

De 27-jarige man die dinsdagmiddag met gevaar voor eigen leven een bejaarde man uit een brandende woning hielp in Knokke-Heist is door de politie en burgemeester Jan Morbee (GBL) persoonlijk bedankt. De 82-jarige André vecht ondertussen nog steeds voor zijn leven in het ziekenhuis.
The post Politie en burgemeester ontvangen bovenbuur (27) die André (82) uit brandende woning redde

Lees meer »

Drie vrienden doen mee aan Budapest Rally als ‘Bacardiologen’: “Hebben auto zelf omgebouwd”

Met twee vrienden vertrekt Michiel De Baets op zaterdag 13 juli richting Boedapest voor de Budapest Rally. Het drietal rijdt voor de rally in zeven etappes richting de Hongaarse hoofdstad met een zelfgebouwde wagen. De ‘Bacardiologen’ kochten een auto die klaar was voor de schroothoop en maakten hem klaar voor een zevendaags avontuur. “We hopen dat de auto het haalt,

Lees meer »

Proces tegen Sven Pichal meteen uitgesteld tot na de zomervakantie

Het proces tegen ex-radiopresentator Sven Pichal, dat normaal gezien vandaag van start zou gaan met een inleidende zitting, is uitgesteld naar september. De advocaten van Pichal hebben om extra tijd gevraagd tot na de vakantieperiode. De advocaten overwegen ook om de zaak achter gesloten deuren te laten behandelen, zonder pers en publiek. Pichal wordt vervolgd voor het bezit en de

Lees meer »

Wervikse jeugdraad overhandigt na bevraging memorandum aan politici: “Niemand vindt de stad netjes”

De stedelijke jeugdadviesraad overhandigde aan de politieke partijen die in oktober gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen een memorandum. Heel opmerkelijk is alvast dat de jeugd de stad niet aantrekkelijk vindt. “Er is niemand die vindt dat de stad netjes is”, overloopt voorzitter Mathias Bruggeman de bevraging. “De redenen hiervoor zijn vaak het gebrek aan onderhoud van het stadsgroen en het

Lees meer »

SC Wielsbeke mikt op eindronde

Maandag begint KSC Wielsbeke aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Na een vijfde en een derde plaats wil de club straks minstens even goed doen.
The post SC Wielsbeke mikt op eindronde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ode aan Emile en Roger

De Leiestreek ademt veel kunst in 2024. Er is uiteraard After Paradise (Triënnale Kortrijk) maar er worden ook twee invloedrijke Leiekunstenaars in de kijker gezet: Emile Claus (°1849 en +1924) in Waregem en Roger Raveel (°1921 en +2013) in Machelen-aan-de-Leie. Het Roger Raveel museum bestaat dit jaar 25 jaar en dat vieren ze met enkele
The post Ode aan

Lees meer »