Marc Dewulf van Wijngoed Mikken en Mikken Urban Winery: “Nooit compromissen op vlak van kwaliteit’

Hij ruilde een mooie job in de farma-industrie voor een job als wijnbouwer en leverancier van wijnbouwmateriaal. Marc Dewulf was niet bang om op zijn 55ste de sprong te wagen. Wijngaard Mikken in Moorslede en Mikken Urban Winery zijn het resultaat.

Wanneer kreeg je voor het eerst interesse in wijn?

Marc Dewulf: “Ik ben eigenlijk laat gestart met alcohol drinken of proeven. Thuis waren mijn ouders wel echte Bourgondiërs en als er iets te vieren viel, openden ze al snel een flesje champagne. Op zondag werd er ook altijd wijn gedronken en ik herinner me nog onze bezoeken aan Auchan waar mijn ouders wijn kochten. Mijn papa hield vooral van Bordeauxwijnen: de grand crus van Saint-Emilion waren zijn favoriete wijnen. Ik proefde als kind wel nu en dan eens mee maar pas vanaf mijn 18de leerde ik meer en meer wijn waarderen.”

Het feit dat je een commerciële functie vervulde in een farmaceutisch bedrijf hielp ook een beetje?

“Ja, want het was nog de tijd dat er veel etentjes waren met klanten en daar kwamen altijd heel lekkere wijnen op tafel. Het gebeurde ook dat na een vergadering of seminarie een wijndegustatie volgde van een of ander wijnhuis en ik leerde op die manier meer en meer over wijn.”

Maar van wijn proeven naar zelf wijn maken, is toch een hele stap?

“Inderdaad maar ook dat is er toevallig gekomen. Charlotte en ik zijn gedreven fietsers en we hebben al heel veel fietsvakanties gemaakt in Europa. In Frankrijk fietsten we vaak door wijngaarden en genoten na een tocht van een glas wijn. Het aspect wijn zat er bij ons allebei altijd bij.”

Zelfs Ben Crabbé speelde onbewust een rol in je wijncarrière?

“In 2016 keek ik naar een aflevering van Blokken en ik hoorde daar een man vertellen dat zijn hobby wijn maken was en dat hij dat had geleerd in Syntra West. Ik zocht dat meteen op maar toen ik me in Ieper wilde inschrijven, hoorde ik dat ik enkel nog het pakket ‘wijn proeven’ kon volgen in september 2016 en dat ik pas in 2017 kon starten met de pakketten druiventeelt, vinificatie en accijnzen, marketing en etikettering. Deze driejarige opleiding op zaterdag heb ik dan ook gevolgd.”

“Wijn maken is zich heel kwetsbaar opstellen”

En meteen een stuk landbouwgrond gekocht om zelf wijn te verbouwen?

“Ik hoorde nog voor ik met de lessen was gestart dat het goed is om een eigen perceel te hebben waarop je wijn kunt verbouwen. Charlotte zag het niet zitten om een stuk van de tuin op te offeren voor dat doel en ik begon rond te neuzen op immowebsites. In september 2016 konden we een perceel van 2.400 m² kopen in Moorslede op de wijk Mikken. Dat werd meteen de naam van onze wijn.”

En dan begon het werk pas echt?

“Vanaf dan was het zoeken welke druiven we best zouden aanplanten en hoe we te werk zouden gaan. Een ding wist ik zeker: we zouden zeker Pinot Gris aanplanten omdat dit de lievelingsdruif van mijn mama was (lacht). In onze begindagen hebben we heel veel wijndomeinen in België bezocht en raad gevraagd en gekregen van andere en meer ervaren wijnbouwers.”

“In mei 2017 hebben we de eerste 875 wijnstokken in de grond gestoken en in 2019 was er onze eerste oogst. We zijn inderdaad hobbymatig gestart maar van in het begin lag onze focus op zeer kwalitatieve wijnbouw. We hebben nooit compromissen gesloten en mikten onmiddellijk op kwalitatieve wijnen. Onze eerste witte wijn werd in mei 2020 gebotteld en onze eerste rode wijn in oktober van datzelfde jaar. Het resultaat lag volledig binnen onze verwachtingen. Charlotte en ik waren tevreden en ook onze klanten waardeerden onmiddellijk ons product.”

En het geluk lachte jullie toe want op een bepaald ogenblik konden jullie uitbreiden?

“De zoon van onze buurman in Moorslede kwam op een dag over de vloer. Zijn papa zou verhuizen naar Antwerpen en het weiland dat paalde aan onze wijngaard kwam te koop. We kwamen snel tot een overeenkomst en nu hebben we bijna een hectare wijngaard met 4.000 wijnstokken.”

“Van onze wijngaard alleen zou ik niet kunnen leven, daarvoor moet je toch minimum twee hectare wijngaard hebben. Ik ben eveneens gestart met Ardennesque, een firma die wijntanks en alle materiaal om een volledige wijnmakerij te beginnen, verdeelt. Dat ligt inderdaad perfect in het verlengde van het werk in Mikken en ook van Mikken Urban Winery.”

“Het wijn maken is nooit bij de wijngaard gebeurd: ik maakte de wijn eerst in onze garage maar we hebben een prachtig pand gevonden in hartje Rumbeke en daar komt vanaf nu onze wijn tot leven. Het is slechts de vierde Urban Winery in België.”

Spreken we hier met een tevreden mens?

“Ja, eigenlijk wel. Ik ben serieus uit mijn comfortzone gestapt en ben eigenlijk uit het vliegtuig gesprongen waarbij ik moest hopen dat mijn parachute openging. Wijn maken is zich heel kwetsbaar opstellen want je bent volledig afhankelijk van de natuur. Maar ik heb echt wel de juiste keuze gemaakt.”

The post Marc Dewulf van Wijngoed Mikken en Mikken Urban Winery: “Nooit compromissen op vlak van kwaliteit’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Rusland claimt vernietiging Oekraïense gevechtsvliegtuigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Bewonder gerestaureerde auto’s uit WOII in Anzegem: “Er zijn ook originele veldkeukens van toen, radioposten en zendapparatuur”

Camp Lucky Strike kiest voor de derde maal thuishaven Anzegem als uitvalsbasis voor een evenement rond Wereldoorlog II. “De tot de verbeelding sprekende kasseistrook De Varent in Kaster is ondertussen onze vaste stek”, vertelt Kim Detremmerie (34) die dit initiatief een paar jaar geleden samen met haar vader startte. “Beleef en herdenk in Camp Lucky Strike Wereldoorlog II met een

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, organiseert tijdens de warmste maanden van het jaar opnieuw ‘Ferme Woensdagen’. Die vinden telkens plaats op de binnenkoer van ‘t Capellehof.
The post Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen appeared first on KW.be.

Lees meer »