Brugse solidariteitsacties voor de Palestijnen

Voor het afsluiten van De Warmste Week hield Piet Wittewrongel samen met enkele Palestijnen tijdens het Kerstweekend een symbolische actie op ‘t Zand tegen de oorlog in Gaza.

51 jaar geleden protesteerde Piet Wittewrongel al op de Markt in Brugge tegen de wapentransporten voor de oorlog in Vietnam. Vorig weekend deed hij het opnieuw, zij het om zijn medeleven met de Palestijnen te betuigen. In Gaza zijn al 20.000 slachtoffers gevallen, na de reactie van Israël op een terreurdaad van Hamas.

Blankenbergenaar Piet Wittewrongel poseerde op ‘t Zand samen met enkele Palestijnen die het geboortetafereel uit de bijbel nabootsten. Omdat Kerstmis een symbool van vrede is. Hij is niet de enig regiogenoot die een solidariteitsactie met de Palestijnen opzet. Het Brugse circusatelier Woesh lanceert een open brief naar de ouders van al hun leerlingen:

Doodgeschoten

“We kregen deze week van onze vrienden van de Palestijnse circusschool, opgericht door de Vlaamse Jessica De Vlieghere, een ontstellend bericht. Enkele dagen geleden werd op de Westelijke Jordaanoever, in Al Faraa vluchtelingenkamp, Rami Aboushi door Israëlische soldaten doodgeschoten. Rami was een voormalig student en trainer van de Circusschool.”

“Daarnaast werd Abu Sakha, een van onze vast teamleden en motor van het project van de circuswerking met kinderen met een beperking, zes maanden geleden administratief aangehouden door het Israëlische leger. Begin december werd zijn aanhouding met nog eens zes maanden verlengd.”

Oproep

Niet omwille van de Warmste week maar vooral omdat wij de situatie in Palestina mensonterend vinden, en onze vrienden die daar zo’n prachtig werk verrichten toch een riem onder het hart willen steken, richten wij tot jullie deze oproep:

“Elke financiële bijdrage van jullie (hoe klein ook) wordt door onze Woesh-kas met een bijdrage van 2 euro aangevuld en integraal aan de Palestijnse circusschool overgemaakt. Meer info over de Palestijnse circusschool kan je vinden op https://www.friendsofpalcircus.be/nl/ “, aldus het Brugse team van Woesh.

The post Brugse solidariteitsacties voor de Palestijnen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voor het eerst in 36 jaar geen Belg in olympisch enkeltennis? Zizou Bergs moet rekenen op afzegger(s) voor plekje in Parijs 2024

Staat er deze zomer geen enkele Belg in het olympische enkelspel? Ons tennisland leeft in onzekerheid. Zizou Bergs staat wel op de drempel van Parijs 2024, maar heeft nog één afzegging van een andere tennisser nodig voor zijn doel. Hij wil niet liever dan deelnemen, maar dat bleek niet zo voor Elise Mertens: wat maakt het waarde-oordeel in tennis over

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na nieuwe sprintnederlaag én declassering: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »