Bruggeling onder de loep: Schatbewaarder Jan de Gros

Brugge zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: schatbewaarder Jan de Gros.

)

Een naam die in Brugge kan rekenen op enige bekendheid is die van de familie de Gros. Meestal denkt men daarbij aan het Hof de Gros aan de Sint-Jakobsstraat 68 of aan het prachtige praalgraf van Ferry de Gros in de Sint-Jacobskerk. Minder bekend is Jan de Gros die nochtans tot de belangrijkste telgen van de familie behoort.

De familie de Gros is afkomstig uit Bourgondië, maar waar Jan de Gros in 1484 is geboren, is niet bekend. Zijn vader, ook al een Jean, was voorzitter van de rekenkamer van de Bourgondische hertog Filips de Stoute.

Karel de Stoute

“Onze” Jan was niet de eerste de beste. In 1442 is hij secretaris van Filips de Goede, later secretaris van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. In 1481 wordt hij schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies en later kamerheer van Maximiliaan van Oostenrijk. Jan de Gros overleed in 1484 in Dijon en werd er in de Sint-Medarduskerk begraven.

Jan de Gros was heer van Tardt, Marliens, Crissey en Nieulande. Dat laatste is de reden waarom in sommige documenten het Hof de Gros wel eens het Hof van Nieulande wordt genoemd. Voor zover bekend gaf Jan, samen met zijn eerste echtgenote Guye de Messey, kort na 1474 de opdracht voor de bouw van het Hof de Gros aan de Sint-Jakobsstraat. Jan was ook een belangrijke weldoener van de nabijgelegen Sint-Jacobskerk. In die kerk vindt men nog altijd een kapel met de naam De Gros met daarin het prachtige praalgraf van zijn zoon Ferry de Gros met zijn twee echtgenotes.

Het Hof de Gros geniet enige historische bekendheid al was het maar omdat tussen maart en mei 1488 Maximiliaan van Oostenrijk er gedurende elf weken door de Bruggelingen gevangen werd gehouden. “Gevangen” moet men echter met een korrel zout nemen want volgens de kronieken was de gevangenschap eerder aangenaam. Maximiliaan werd er immers “getroost” met bezoeken, banketten, papegaaischieten enzovoort.

Portret in Chicago

Van Jan de Gros bleef een portret bewaard, geschilderd door Rogier van der Weyden, in het Art Institute of Chicago. Op het schilderij is hij afgebeeld op circa dertigjarige leeftijd, dus nog aan het begin van zijn carrière. De identiteit van Jan de Gros kon worden vastgesteld dankzij de afbeelding van zijn wapenschild op de achterzijde en aan een banderol met zijn devies Graces à Dieu. Jans portret maakt deel uit van een diptiek of tweeluik. Op het andere luik, nu bewaard in het Museum voor Schone Kunsten in Doornik, staat een Maria met Kind afgebeeld. (Chris Weymeis)

The post Bruggeling onder de loep: Schatbewaarder Jan de Gros is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Kijk op 6 juli LIVE naar Club Brugge-AEK Athene (14u), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang, live bekijken. De eerstvolgende match is op 6 juli. Dan speelt Club op het Belfius Basecamp tegen het Griekse AEK Athene. Die match kan u vanaf 14u live bekijken.

Lees meer »

Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Amper een maand na een vorige veroordeling kon een 34-jarige automobiliste in Moen bij Zwevegem opnieuw met een glas teveel achter het stuur geklist worden. Alhoewel het niet nodig was, drong ze samen met haar advocaat zelf aan op een alcoholslot.
The post Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duitse politie zwijgt over doodsoorzaak teruggevonden Arian (6): “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de Duitse jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”,

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »