Bakkerij Decock in Oostende lanceert Ensorontbijtmanden: “James Ensor was op de begrafenis van de broer onze stichter”

James Ensor leeft meer dan ooit en is zichtbaar aanwezig in het Oostendse stadsbeeld. Ook ondernemers pikken hun graantje mee van het Ensorjaar 2024 en dat doet de bekende bakkerij Decock met Ensorontbijtmanden, in samenwerking met mensen met een beperking. “We willen ook een deel van de opbrengst schenken aan de lokale kunstenaars”, zegt Luc David.

Het Ensorjaar is net gelanceerd en daar kan je nergens nog naast kijken. Ook ondernemers doen hun best om de bekende kunstschilder in de spotlights te zetten. Bij bakkerij Decock doen ze dat door Ensorontbijtmanden aan te bieden. “Bij het ontwerpen en realiseren werden de krachten gebundeld met vzw Duinhelm en maatwerkbedrijf Oesterbank”, vertelt bakker Luc David. “Beide organisaties zetten zich in voor mensen met een beperking. Zij zijn het die de kistjes hebben gemaakt en beschilderd.”

Lokale kunstenaars

Niet alleen zij, maar ook enkele lokale kunstenaars lieten hun creativiteit rond Ensor de vrije loop. “We hebben enorm veel berichten gekregen van scholen die wilden meewerken aan dit project. Maar we willen ook de lokale kunstenaars betrekken bij dit project”, vervolgt de bakker.

“We vragen ze hun visie over Ensor op de kist te zetten. Vanuit elke kist gaat er dan een vast bedrag naar de kunstenaar, die ze zelf mogen kiezen. De kisten zijn echte verzamelstukken en elke kist is uniek. De kistjes werden zelfs genummerd. De bedoeling is om zo veel mogelijk terug te geven aan de lokale kunst. Wij verkopen er alleen ons ontbijt in.”

“De bedoeling is om zo veel mogelijk terug te geven aan de lokale kunst.”

Ensorcroissant

En ook dat ontbijt zelf wordt gesierd door een unieke croissant: de Ensorcroissant. “Het is een croissant versierd met de kleuren die in de schilderijen van James Ensor het meest terugkomen. Verder wordt de ontbijtkist gevuld met alleen maar lokale producten.”

“Het is logisch dat we iets doen rond James Ensor. Onze bakkerij bevindt zich achter de hoek van waar James Ensor gewoond heeft. James Ensor is Oostende. Meer nog: James Ensor was op de begrafenis van Achiel Decock, de broer van de stichter van de bakker, Georges Decock. Achiel was een politicus en een groot ondernemer in Oostende en zo kwam het dat James Ensor een van de genodigden was. De band met onze bakkerij is dus echt wel aanwezig”, besluit Luc.

The post Bakkerij Decock in Oostende lanceert Ensorontbijtmanden: “James Ensor was op de begrafenis van de broer onze stichter” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugge legt een natuurbegraafplaats aan

In Brugge was natuurbegraven tot nu toe nog niet mogelijk, maar de Stad wil tegemoet komen aan de grote vraag en de mogelijkheid bieden om de assen van een overledene in een begraafplaats met natuurlijke omgeving te begraven. Op de site De Blauwe Toren is een natuurbegraafplaats aangelegd. Vanaf september zal natuurbegraven kunnen.
The post Brugge legt een natuurbegraafplaats

Lees meer »

Beleeftafel maakt toeristisch onthaal in Zonnebeke interactief

Sinds kort verwelkomt de gemeente Zonnebeke de toeristen in het toeristisch onthaal op een interactieve manier. Het nieuwe toeristisch onthaal situeert zich in het kasteeldomein. Vier zuilen en een kaarttafel duiden er de vier kernthema’s aan.
The post Beleeftafel maakt toeristisch onthaal in Zonnebeke interactief appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Entertainment staat centraal”: Dries Mertens en Jan Vertonghen stampen gloednieuw voetbalconcept uit de grond

Voetballers Dries Mertens (37) en Jan Vertonghen (37) zetten samen hun schouders onder een gloednieuwe voetbalcompetitie: ‘Masters of Madness’. In het concept nemen 80 mannen en vrouwen verdeeld over acht gemengde teams het tegen elkaar op. Entertainment staat centraal. “Masters of Madness is sneller en eigentijdser dan alle bestaande voetbalcompetities”, zegt Mertens. “We hebben nieuwe spelregels verzonnen, geïnspireerd door alle

Lees meer »

“Niet veel kunnen redden”: Karen Damen vertelt voor het eerst hoe groot schade is na wateroverlast bij haar thuis

De kop is eraf. Karen Damen (49) beleefde afgelopen weekend de première van de musical ‘Sneeuwwitje’, waarin ze de boze koningin speelt. Een welgekomen afleiding nadat haar woning drie weken geleden onder water liep. Speciaal voor HLN blikt ze terug op die rampzalige avond en vertelt ze over haar drukke werkschema en wat er bijna fout liep tijdens haar eerste

Lees meer »

Frans Decin en Roos Deruyttere uit Ledegem zijn een gouden paar

Frans Decin en Roos Deruyttere uit de Smissestraat in Sint-Eloois-Winkel werden op zondag 30 juni ontvangen op het gemeentehuis in Ledegem. Het koppel stapte op 3 mei 1974 in het huwelijksbootje en is inmiddels vijftig jaar getrouwd.
The post Frans Decin en Roos Deruyttere uit Ledegem zijn een gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »