“Ik dacht: is dit nu écht gebeurd?” Guga Baúl wordt op indrukwekkende manier de Slimste Mens ter Wereld

Het is gebeurd! Guga Baúl won na een ijzersterke en waanzinnige finale van Jacotte Brokken in ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Na acteur, comedian, theatermaker en imitator mag de Oostendenaar dus nóg een titel toevoegen aan het al indrukwekkend lijstje. “Kalm? Ik was vooral héél moe.”

“Ik heb hier al heel veel gezien, maar dit heb ik nog nooit gezien.” Zowel presentator Erik Van Looy, het publiek als de kijkers thuis waren met verstomming geslagen toen Guga Baúl donderdagavond met een fantastisch manoeuvre het eindspel van De Slimste Mens ter Wereld vastlegde. Het zag er immers even niet goed uit voor de komiek, maar dan kreeg hij een vraag over toneelstukken van Shakespeare.

Er moest nog één antwoord gegeven worden, maar plots besloot Guga zich tot ieders verbazing te laten zakken, tot 17 seconden tegenover 39 seconden voor weervrouw Jacotte Brokken die plots, euh…., de bui zag hangen. Door het laatste correcte antwoord te geven, werd het 17 tegenover 19 seconden, waardoor Guga weer aan zet was. Eén correct antwoord was genoeg om Jacotte naar huis te spelen. Een straf manoeuvre dat we nog nooit zagen in de 21 seizoenen van De Slimste Mens ter Wereld.

Een meesterlijk tactische zet, waarbij Jacotte al de bui voelde hangen… © Play4

Een meesterlijke tactische zet, en dat in een finale waar doorgaans elke kandidaat zit te sterven. Maar Guga bleek de kalmte zelve. “Kalm? Ik was vooral héél moe”, grijnst Guga. “Je lacht ermee, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik geen stress had. Anders had ik misschien gedacht: ‘shit, het gaat niet zo goed, heb ik wel genoeg geslapen?’ Dan ging ik dat mezelf niet vergeven hebben. Nu was het eerder iets van je m’en fous.”

Niet panikeren

Wat niet betekent dat hij niet voorbereid was. Integendeel. “Het ging ver, ja. Je ziet water of chips passeren, en je noemt meteen de bekendste merken. Of je merkt iets op, en denkt: ‘ah, dat zou een goeie 3-6-9-vraag zijn’. Het enige waar ik moest voor opletten dat ik niet te véél opzocht, want voor je het weet, vragen ze iets over Beckham of Messi, en som je heel hun carrière op. En natuurlijk is er een kans dat je effectief zo’n vraag krijgt, maar het kan wel. De vraag over de vijf grootste energieleveranciers? Die stond als mogelijke vraag in mijn voorbereiding.”

Guga had met Charlotte Adigéry en Charlotte Brokken twee stevige concurrentes. © Play4

Ook geen toeval, zo blijkt, is de tactische zet in het eindspel. “Met mijn beste maat had ik op voorhand alle mogelijke opties overlopen. Wat als ik plots zoveel seconden voor of achter sta? Ook deze zet was een optie, maar dan nog moet je heel snel schakelen in je hoofd. Het is een vorm van parallelle luciditeit, je bent ineens op drie sporen aan het denken. Je denkt na over het antwoord, je seconden en een eventuele tactiek. Ik wist wel dat ik niet meteen moest panikeren omdat ik in het begin een achterstand had. Bart Cannaerts kwam me vooraf vertellen dat hij vorig jaar 150 seconden voorstond en toch verloor van Danira. Alles is mogelijk in dat spel, maar het had ook heel snel heel anders kunnen aflopen. (denkt na) Ik schrok wel van mezelf, want doorgaans ben ik een echt stresskeun. Als het in het sporten plots aankomt op een punt (Guga is een fervente padeller, red.), dan kon ik in het verleden al eens dichtklappen. Bovendien moet je in sport niet nadenken, en hier wel.”

Slimste koppel

Toen hij zich liet zakken, wisten velen niet meteen wat er aan het gebeuren was. “Ook Tine (Embrechts, zijn vrouw, red.) was aan het panikeren achter mij. Maar mijn beste maat was er gerust in. Hij wist wat ik aan het doen was. Dat bewuste moment was een soort aha-erlebnis. Alles viel goed. Maar toen ik dat laatste antwoord gaf, dacht ik wel: ‘is dit nu écht gebeurd?’. Waanzin. Echt heel cool om niet alleen te winnen, maar het ook op die manier te kunnen doen. Veel weet ik er niet meer van. Ik ben meteen naar Tine in het publiek gegaan, een beetje zoals Nadal die voor de twaalfde keer Roland Garros wint.”

Na afloop vloog Guga zijn vrouw Tine in de armen. Zij haalde eerder al de hoogste topscore ooit. © Play4

Opvallend: zijn wederhelft heeft de hoogste topscore ooit, na haar deelname twee seizoenen geleden. Ze krijgen dus meteen de stempel van ‘slimste koppel ooit’. “De lat ligt nu wel hoog voor onze kinderen, die met hun examens bezig zijn”, lacht Guga. “Maar de steun van thuis uit was heel tof. Ik ben hen heel dankbaar. Ik denk dat Tine vooral heel blij was dat ze me niet moest troosten achteraf.”

Reacties

Als hij had verloren, was dat wel eervol geweest. Want aan Jacotte Brokken had hij een stevige kluif. Alex Agnew was lang genoemd als favoriet, maar de weervrouw van de openbare omroep maakte zonder meer indruk. “Absoluut. Ze was heel goed voorbereid en bleek ook over een brede algemene kennis te schikken. Straf.”

Jacotte speelde een ijzersterke finale: “Ze was heel goed voorbereid.” © Play4

Tijdens zijn ‘gewone’ deelname liep Guga al een straf parcours, waar hij naar eigen zeggen ook al veel reactie op kreeg. “Ik kreeg zelfs berichten van mensen van wie ik het totaal niet had verwacht. Van Urbanus en Bart Peeters tot Jean Blaute en zelfs Paul Ricour (Pol uit Merlina en Postbus X, red.). Doorgaans bejubel ik mijn jeugdhelden, maar opeens berichten van hén krijgen… waw, dacht ik, nu heb ik het gemáákt.” (lacht) “Maar het is wel zot hoe die quiz leeft, en hoe het dankzij Erik ook nog steeds zo goed draait. Die gast smijt zich elke keer weer.”

En of hij trots is: “Maar nu mag er weer aandacht gaan naar mijn gezin.” © Play4

Voor Guga waren het pittige maanden, en zijn agenda voor volgend voorjaar loopt ook al aardig vol. Zo speelt hij met Jonas Van Thielen onder meer de XXL-versies van de succestour Badje vol met stroop, een eerbetoon aan Urbanus en andere televisiehelden. “Ik denk dat ik tot Kerstmis nodig zal hebben om alle berichten te beantwoorden straks, maar dat is wel fijn. Voor de rest mag de aandacht nu eventjes volledig naar het gezin gaan. En mijn oorkonde? Euh, die hangt voorlopig boven mijn bed. Ik moet nog een geschikte plek zoeken.” (lacht)

The post “Ik dacht: is dit nu écht gebeurd?” Guga Baúl wordt op indrukwekkende manier de Slimste Mens ter Wereld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat met toeters en bellen”

80 jaar Watermolenfeesten, verkiezing 60ste Tineke van de Watermolen: dat wordt knallen. Onder de vleugels van de kersverse voorzitter Pascal Verhamme laat het feestcomité een nieuwe wind waaien door Heule-Watermolen. “Het wordt anders. We willen alle Watermolenaren meer betrekken in het feestgebeuren en dat doen we met een aantrekkelijk programma.”
The post Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat

Lees meer »

Taylor Swift benadert perfectie in Amsterdam: “Zij is de grootste muziekster van dit moment”

Tijdens het eerste van drie uitverkochte concerten in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam speelde Taylor Swift (34) donderdagavond haar publiek moeiteloos plat met een marathonshow van allure. Zo visueel overdonderend dat het haast een Netflix-serie lijkt. Maar anders dan bij andere supersterren krijg je bij Swift nooit het gevoel dat het allemaal té perfect en dus nep is. Ze

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bepaling strafmaat in rechtszaak rond Trump en Stormy Daniels uitgesteld tot 18 september

De bepaling van de strafmaat in het proces tegen voormalig Republikeins president Donald Trump voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster is uitgesteld tot 18 september. Dat blijkt uit een juridisch document dat AFP kon bemachtigen. Op 6 september zal rechter Juan Merchan zich uitspreken over de potentiële impact van de beslissing van het Hooggerechtshof op deze rechtszaak.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

Start van de 80 watermolenfeesten met onthulling van kunstwerk ‘De Molenaar’

Het startschot is gegeven. Heule-Watermolen kan en zal drie dagen jubelen. Met de onthulling van het kunstwerk van beeldhouwer Philip Moerman, vergezeld door het gedicht ‘De Molenaar’ van de hand van de Heulse letterpoëet Joris Denoo (70) en in bijzijn van de Kortrijkse burgermeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) zijn de 80ste watermolen officieel gestart. Tijdens deze feesten wordt ook

Lees meer »

Jani Peiren verkeert in supervorm

Jani Peiren, een 24-jarige militair, is in topvorm. Nadat hij vorige week maandag in het Oost-Vlaamse Ursel een avondwedstrijd bij de elite 2 solo won, kroonde hij zich zondag in Lierde tot Belgisch kampioen bij de elite 3.
The post Jani Peiren verkeert in supervorm appeared first on KW.be.

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »