Dit West-Vlaams bedrijf verhandelt straks weer duizenden kreeften: drukste periode van het jaar bij Lobster Fish in Deerlijk

Als je tijdens de kerst- of eindejaarsfeesten een lekkere kreeft of bordje oesters geserveerd krijgt, is de kans huizenhoog dat die door de bekwame handen van Lobster Fish passeerden. De komende weken verdeelt de Belgische nummer één op vlak van schaal- en schelpdieren liefst 48.000 kilo kreeften. “De laatste twee weken van december zijn nog altijd dé piekperiode voor ons”, glimlacht ceo Christof Malysse. “Mensen laten genieten van een feestelijke maaltijd, dát is onze missie.”

Dé specialist in import en distributie van verse schaal- en schelpdieren, die vind je in Deerlijk. Lobster Fish zag in 1997 het levenslicht en is ruim een kwarteeuw later uitgegroeid tot dé standaard binnen de sector. Christof Malysse – oprichter, eigenaar en ceo – nam eind jaren negentig de activiteiten over van zijn Brusselse kreeftenleverancier. De man was toen aan de slag als restaurateur, maar besloot zijn carrière een andere wending te geven.

26 jaar later is de toenmalige kleine tweemanszaak uitgegroeid tot een stevige kmo met een vijftigtal medewerkers en een jaaromzet van 31 miljoen euro. “Tijdens beginjaren voerden we vrijwel uitsluitend levende kreeften in de regio rond onze hoofdstad uit”, legt hij uit. “Maar doorheen de jaren hebben we onze activiteiten fors uitgebreid en ons gamma gediversifieerd.”

“In onze drie bassins kunnen we tot 12.000 levende kreeften opvangen”

Anno 2023 staat Lobster Fish garant voor 1.500 kwaliteitsproducten die een erg breed spectrum overspannen. Van kreeften – nog steeds een van de absolute ankerpunten – over oesters, cocquilles, scampi en gamba’s tot krab, garnalen en zelfs foie gras en truffels. “Die laatste twee hebben we in 2013 toegevoegd, na de overname van Mouscron Gastronomie.” Een jaar later werd ook Lobster Palace overgenomen en sindsdien mag Christof Malysse zijn bedrijf als de nummer één in België beschouwen. “Daar zijn we best trots op”, glundert hij. “We zien ook als een bekroning van het harde werk dat we al jaren leveren. Met topkwaliteit als absolute prioriteit.”

Canadese wateren

Lobster Fish levert zowel aan horecazaken en cateraars als aan viswinkels, traiteurs en zelfstandige retailers. “Maar ook gedreven hobbykoks kunnen bij ons aankloppen”, vult ceo Christof aan. Onze grote troef? Versheid. Onze kreeften worden in Canadese wateren gevangen en komen per vliegtuig richting Deerlijk. Tussen vangst en levering zit amper een tweetal dagen. Wie bij ons aanklopt, is zeker van een kraakvers product. We beschikken over drie bassins van telkens 25.000 liter gekoeld zeewater. Daar kunnen we tot 12.000 levende kreeften in opvangen.”

Negentig procent van alle kreeften, schaaldieren en andere producten blijft binnen de landsgrenzen. “Al hebben we wel een depot in Tenerife en Malaga. Die markten willen we de komende jaren verder uitdiepen. Vandaag hebben we meer dan 2.300 actieve klanten, verzorgen we om en bij de 1.400 leveringen per week in Vlaanderen, Brussel en Wallonië en verkopen we op jaarbasis zo’n 1.700 ton voedingsproducten.”

“Op jaarbasis gaat hier 1,7 miljoen kilo aan voedingsproducten de deur uit”

Waarvan kreeften dus niet langer het leeuwendeel uitmaken. “Al blijft het wel ons uithangbord”, benadrukt Christof. “Vooral tijdens de eindejaarsperiode gaan die erg vlot over onze toonbank. Met Kerstmis verhandelen we 35.000 kilo aan kreeften, een weekje later nog eens 15.000 kilo. Dat is acht keer meer dan tijdens een gemiddelde week. 25 jaar geleden boekten we 23 procent van onze jaaromzet in de twee eindejaarsweken, nu is dat – dankzij een weloverwogen spreiding – nog een goede tien procent.”

Intensieve weken

Al blijft eind december nog steeds dé piekperiode van het jaar. “Het zijn erg intensieve weken, maar we steken met plezier een tandje bij. Ons personeelsbestand groeit, dankzij tijdelijke krachten, aan tot een zeventigtal mensen en we moeten zelfs extra bestelwagens inzetten om alle leveringen af te werken. Op 25 en 26 december drukken we even op de pauzeknop, net als op 1 en 2 januari. Maar de rest van het jaar draaien we op volle toeren.”

© JOKE COUVREUR

Dat kreeften, oesters en andere schaaldieren onze feestdis nog altijd rijkelijk domineren, is volgens Christof Malysse logisch te verklaren. “Ken je een feestelijker gerecht? Het zit ook diep in onze cultuur gebakken om tijdens de feestdagen naar onze klassiekers terug te grijpen. We hebben ook algen en kroketten op basis van zeewier in ons gamma, maar daar is niet zoveel vraag naar.”

De komende jaren wil Christof, die met Niels Van Wassenhove ook een minderheidsaandeelhouder aan boord heeft, verder blijven innoveren. “We konden de laatste drie jaar zeventig procent volumegroei optekenen, met dank aan onze neus voor vernieuwing. Niet enkel binnen ons aanbod, ook op vlak van duurzaamheid. Zo hebben we 490 zonnepanelen op ons dak liggen, recycleren we plastic en karton en gebruiken we elke druppel regenwater die we kunnen opvangen.”

Maar eerst Kerstmis, dus. Met ook ten huize Malysse fijne maritieme delicatessen op tafel. “Een lekker kreeftje, een carabineiro (rode reuzengarnaal, red.) en wat langoustines op de plancha. Het water komt me nu al in de mond”, knipoogt hij.

The post Dit West-Vlaams bedrijf verhandelt straks weer duizenden kreeften: drukste periode van het jaar bij Lobster Fish in Deerlijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België Noël Develter (94) uit Wevelgem is overleden

Thuis in Wevelgem is Noël Develter (94) onverwacht overleden. Hij was ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België (nu Belfius, red.). Noël behoorde tot de stichters van hoogstudentenclub Moeder Wevelgemse. Hij was ook medestichter van de serviceclub Rotaryclub Menen en Probus Vauban Menen. Noël was tevens ere-reserve majoor van het Belgisch leger.
The post Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Joppe De Roeck uit De Haan genoot van zon, zee én strand, én vertrekt naar huis met foto bij Marie Verhulst van ‘Samson & Marie’

De vijftienjarige Joppe De Roeck uit De Haan beleefde een mooie dag op het strand van De Haan. Joppe vertoefde daar in leuk vrouwelijk gezelschap. De namiddag sloten ze plots af met een foto bij Marie Verhulst, bekend van ‘Samson & Marie’, maar ook van de Play4-reeks ‘De Verhulstjes’.
The post Joppe De Roeck uit De Haan genoot van

Lees meer »

iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien”

De iPhone-herstelservice Kraks, sinds 2011 gevestigd in de Smedenstraat, verhuisde onlangs naar een pand in de Dampoortstraat waar voorheen de winkel Bensport gevestigd was. “Deze nieuwe locatie geeft ons de ruimte om nog te groeien”, zegt zaakvoerder Gauthier Top.
The post iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien” appeared first on

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »