Plusbus voortaan alleen voor Vleteren

Vanaf 1 januari 2024 is de Plusbus volledig in handen van de gemeente Vleteren. Er wordt dus niet meer samengewerkt met Lo-Reninge.

Daarom moesten de werking en de kostprijs volledig herzien worden, aan de hand van een nieuw gebruikersreglement. De Plusbus kadert in de seniorenwerking van Nestor. Vervoer heen en terug naar het dorpsrestaurant kost bijvoorbeeld 4 euro per persoon, naar de markt in Veurne of Poperinge 10 euro per persoon. Een plaatsje op de bus moet twee weken vooraf aangevraagd worden via de website of via [email protected].

Financieel directeur Joost Sampers gaf een summiere voorstelling van de cijfers van het aangepast meerjarenplan (92 bladzijden) tot 2026. “Uit de positieve autofinancieringsmarges (exploitatiesaldo na vereffenen van de leninglast) voor de komende jaren, kunnen we afleiden dat onze gemeente er financieel zeer goed voorstaat op de lange termijn”, zei burgemeester Stephan Mourisse (LVP).

Wegenwerken

Verder bleek uit de meerjarenplanning dat er in de komende twee jaar geen landelijke wegen worden aangepakt. Wel staan voor 2024 twee zeer grote werken op het programma: het Groenerf in Woesten (1.755.000 euro) en de Krombekestraat in Westvleteren (1.250.000 euro). Daar worden de wegenis en riolering totaal vernieuwd, en komt er een vrijliggend fietspad. Tegelijk met de aanpak van het fietspad (met een haag en of bomen tussen het fietspad en de rijweg waar mogelijk, zullen Aquafin en de gemeente Vleteren ook de nodige rioleringswerken voorzien in deze straat. Zo zullen alle woningen langs de Krombekestraat worden aangesloten op drukriolering. Het afvalwater zal gescheiden zijn van het regenwater.

Voor de periode 2023-2026 is 4.660.000 euro voorzien voor de aanpak van wegenis. Ook in de Roggestraat worden de nodige rioleringswerken uitgevoerd. Daarmee zullen, benevens eerder de Westvleterenstraat, de Hendrik Deberghstraat en de Poperingestraat, alle (boven)gemeentelijke verbindingswegen aangepakt zijn en uitgerust zijn met een veilig fietspad.

Omdat er in 2022 en 2023 geen leningen moesten aangegaan worden, zal dat in 2024 wel nodig zijn (1,2 miljoen euro).

Koestertuin

Raadslid Kristof Dejonckheere (Vleteren Actief) vroeg of er op de parkbegraafplaats in Oostvleteren een ‘koestertuin’ kon komen. “Op die manier hopen we nog meer ruimte te creëren voor rouwverwerking en troost. Er kan zitgelegenheid voorzien worden, en eventueel wat speelelementen voor kinderen, en een Warme Williambank. Het kan een bijzondere ontmoetingsplek worden, waar ouders van overleden kindjes troost vinden, en kinderen op hun eigen manier hun verdriet kunnen beleven”, aldus Dejonckheere. Schepen Gerda Goubeir (LVP) stelde dat ze al enige tijd bezig is de opzet van een dergelijk project.

Receptie voor inwoners

Vleteren verlengde de samenwerking met de projectvereniging dierenasiel Poezewoef in Poperinge voor een periode van zes jaar.

De eerstkomende gemeenteraad heeft plaats op woensdag 24 januari 2024. Op zondag 14 januari heeft in De Sceure in Oostvleteren de Nieuwjaarsreceptie plaats voor alle inwoners van Vleteren.

The post Plusbus voortaan alleen voor Vleteren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 3 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen drie plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Restaurant Sphere opent dit weekend de deuren op de meest imposante locatie óóit: “Dit zie je nergens anders ter wereld”

Een glazen koepel dat een architecturaal staaltje van wereldniveau is kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Ondernemer Christophe Declerck, die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, dacht op zijn 64e nog lang niet aan stoppen en zag in de blikvanger dé perfecte locatie voor zijn nieuwe horecazaak. Op het Albertplein opent zaterdag een

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

Volgens de exitpolls wint de Britse oppositiepartij Labour de Britse parlementsverkiezingen met overwicht. De partij van Keir Starmer zou maar liefst 410 van de 650 zetels in het parlement kunnen claimen. De Tories van premier Rishi Sunak volgen op ruime afstand en zakken weg tot 131 zitjes. De Liberal Democrats gaan van 11 naar 61 zetels. Reform UK, de nieuwe

Lees meer »

Morgen verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van VTM NIEUWS blikt vooruit op de

Lees meer »

Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de zomer in

KG Witte Beer Tennis & Padel zet verder in op de jeugd. Men heeft enkele actieve bestuursleden die elk hun eigen taak doen. Met Franky Baert heeft de club een nieuwe (waarnemend) voorzitter. “We willen geen kweekvijver zijn van toptalenten, maar iedereen met tennis laten kennismaken.”
The post Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »