Bakkerijmuseum Veurne opent na twee jaar werken weer de deuren: “Geen touchscreens in ons museum”

Na twee jaar werken opent het vernieuwde Bakkerijmuseum in Veurne opnieuw de deuren. Verwacht je niet aan technische snufjes en touchscreens, maar wel aan een authentiek museumbezoek met leuk speelse elementen en een pak bakplezier voor jong en oud. Wij wierpen een blik achter de schermen.

Het Bakkerijmuseum is al decennialang een vaste waarde in Veurne. De inrichting was verouderd en het werd er ook te klein voor de 15.000 bezoekers die de toeristische attractie jaarlijks bezoeken. Daarom werd er om en bij de twee miljoen euro geïnvesteerd in een grondige opfrisbeurt en een uitbreiding met twee nieuwe vleugels die met elkaar verbonden zijn. De ingang is verhuisd naar de kant van de carpoolparking. Daardoor ligt het museum niet langer in de Albert I-laan, maar wel in de Ieperse Steenweg 137. Bij het onthaal kopen volwassenen een ticket van 8 euro, dat is drie euro duurder dan vroeger. Kinderen tot 17 jaar kunnen binnen voor 3 euro.

Er zijn heel wat voordelige tariefformules. Verder zien we in dat gebouw ook de museumshop met bakboeken, speelgoed, gadgets en allerlei zoete lekkernijen. In de andere nieuwbouw, rechtover het onthaal, is de workshopruimte ingericht met een capaciteit voor een vijftigtal personen. Dat is een verdubbeling bij vroeger. “Met Syntra West zijn we aan het onderhandelen om een bakkersopleiding op te starten in Veurne”, geeft publieksmedewerker Nele Behaeghel mee. “Onze workshopruimte leent zich perfect daartoe. We organiseren zelf workshops, maar staan ook open voor groepen, klassen en verenigingen die de finesses van het bakken willen verfijnen.”

Brood en politiek

Omdat de workshopruimte is weggetrokken uit het museum, is er in dat gebouw meer ruimte voor het bakkersverhaal zelf. “Waar vroeger het accent vooral op de machines en het technische aspect lag, zien we het nu ruimer”, leidt Nele ons rond.

Ook Rene Wackenier, Françoise Criem, Magda Cottry, Werner Catrysse, Ayden Jacques, Matteo Jacques en Kelly Roose waren onder de indruk van de nieuwigheden. © JTV

“Een leuk bakkerswinkeltje met een oude kassa, een tafel vol lekkernijen om aan te tonen dat gebak bij elke levensfase een rol speelt en een woning van een bakker waar de wekker een centrale rol speelt, zijn maar een paar nieuwe accenten. Een verrassende twist is de link tussen brood en politiek. De prijs van het brood is een maatstaf van hoe het gaat in onze maatschappij. Stijgt die, dan gaat het slecht met de economie. Naast de ernst maken we ook plaats voor een lach. Wist je dat de bakkers vroeger hun eigen wielerwedstrijden organiseerden? De zogenaamde ‘witte koersen’ lokten telkens veel volk, want elke bakker had zijn schare supporters. In ons bioscoopje tonen we luchtige filmpjes over hoe het er vroeger aan toeging in de bakkerij.”

Terug naar de basis

Wat ons opvalt, is het ontbreken van veel technische snufjes. “Bij ons heb je inderdaad geen smartphone nodig en moet je niet constant touchscreens lezen”, bevestigt Nele. “We willen dat onze bezoekers vooral oog hebben voor de collectie, maar we zorgen wel voor speelse elementen. Overal hangen scheurblokjes met leuke weetjes, er zijn puzzels, een twister, een zoekspel en een quiz. Even loskoppelen van alle technologie en terug naar de basis dus.”

Ivan Hoflack, Louisa Laenen, Céline Desmedt (baliemedewerker), Martial Clabeau, Kristien Vercoutter en Christa Callewaert bezochten zondag het museum. © JTV

Het domein rondom de gebouwen wordt tegen volgend voorjaar volledig aangelegd met een fruitboomgaard, speelse elementen voor de kinderen en een poel. “Dit is een publiek terrein en moet een nieuwe groene long worden in Veurne”, besluit Nele. Het stadsbestuur neemt het museum, waar zeven medewerkers aan de slag zijn, vanaf volgend jaar in handen omdat de vzw het financieel steeds moeilijker kon dragen. Tijdens de kerstvakantie zijn er van dinsdag tot en met vrijdag in de namiddag workshops.

(GUS)

De volledige kalender vind je op www.bakkerijmuseum.be/nl/agenda.

The post Bakkerijmuseum Veurne opent na twee jaar werken weer de deuren: “Geen touchscreens in ons museum” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ivan Top schrijft boek over honderd jaar harmonie De Volksvreugd: “Sluitstuk van onze jubileumviering”

Proven is de enige deelgemeente van Poperinge die nog steeds een eigen muziekkorps heeft. Koninklijke Harmonie De Volksvreugd bestaat maar liefst 100 jaar en daar schreef voorzitter Ivan Top een boek over. Dit boek wordt meteen ook het sluitstuk van zijn voorzitterschap van De Volksvreugd.
The post Ivan Top schrijft boek over honderd jaar harmonie De Volksvreugd: “Sluitstuk van

Lees meer »

Diamant voor Frans en Marie-Jeanne uit Sint-Eloois-Winkel

Op zondag 22 september werden Frans Vermaut en Marie-Jeanne Declerck uit de Klein-Harelbekestraat in Sint-Eloois-Winkel ontvangen in het gemeentehuis in Ledegem. Het koppel trouwde op 20 augustus 1964 in Klemskerke. Frans en Marie-Jeanne zijn dus zestig jaar getrouwd.
The post Diamant voor Frans en Marie-Jeanne uit Sint-Eloois-Winkel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lepe vos Dries Mertens slaat subtiel toe voor Galatasaray in Europa League en viert met een radslag, maar kan wel niet winnen

Dries Mertens en zijn ‘killerinstinct’ hebben weer toegeslagen in de Europa League. De speler van Galatasaray reageerde het snelst op een kopbal van Mauro Icardi en zette zijn club al snel op voorsprong tegen de Letse kampioen FK RFS. Akgün verdubbelde even later de Turkse voorsprong, maar de thuisploeg knokte zich weer op gelijke hoogte. Het eindigde op 2-2 in

Lees meer »

“Ik wilde geen risico’s nemen”: Dit is waarom prins William niet aanwezig was op de Olympische Spelen

Van koning Filip en koning Willem-Alexander tot prinses Anne en koningin Mary: deze zomer trotseerden heel wat royals de Olympische Spelen in Parijs. Prins William moest echter noodgedwongen aan de zijlijn blijven. Bang om zijn vrouw, prinses Kate, te besmetten met corona, besloot hij thuis te blijven. Catherine onderging op dat moment namelijk nog preventieve chemotherapie.

Lees meer »

Nooit minder verkeersdoden dan in eerste zes maanden van dit jaar, maar wel stijging bij één type weggebruiker

In de eerste zes maanden van dit jaar vielen er in ons land 198 verkeersdoden, het laagste aantal ooit. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Verkeersveiligheidsbarometer van verkeersveiligheidsinstituut Vias op basis van gegevens van de federale politie. Ook op de autosnelwegen waren er minder doden dan ooit, wat mogelijk verklaard kan worden door de uitrol van trajectcontroles en de toegenomen filedruk.

Lees meer »

Nieuwe horrorfilm ‘Terrifier 3′ zo schokkend dat kijkers braken en paniekaanvallen krijgen: “Negen bezoekers liepen na eerste scène al weg”

De afgelopen jaren hebben de twee ‘Terrifier’-films zich bewezen als de meest bloederige films in de bioscoop. ‘Terrifier 2′ zorgde in 2022 zelfs voor zoveel schrik dat bioscoopbezoekers flauwvielen of ziek naar buiten renden. Het leek een onmogelijke opgave voor ‘Terrifier 3′ om dat te overtreffen, maar de makers bewijzen het tegendeel. “Al in de eerste tien minuten gingen negen

Lees meer »

Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon”

Toen de begraafplaats aan de Warandestraat in 2018 ingrijpend heringericht werd en omgevormd tot Stiltepark De Warande, kwam er achteraan op het domein een natuurbegraafplaats bij. Die is nu gerenoveerd en in haar vernieuwde toestand heropend. Een deel van de oude sparren werd gerooid.
The post Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon” appeared first

Lees meer »