Gemeenteraad van Oostende keurt dossier Thermae Palace goed, John Crombez dropt daarbij wel een bommetje

De Oostendse gemeenteraad heeft groen licht gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van het Thermae Palace Hotel. Al dropte John Crombez wel een bommetje: er zouden namelijk onvoldoende marktbevraging gebeurd zijn naar andere kandidaten.

De stad Oostende, de Participatiemaatschappij Vlaanderen en NV Restotel (huidige uitbaters, red.) zullen een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de herontwikkeling van de site: de renovatie van de Gaanderijen en het hotel en het bijbouwen op de parking naast het hotel. Het totale kostenplaatje wordt geraamd op 134 miljoen euro, waarvan 40 miljoen voor het gebouw.

Vragen

Er waren vragen van Yves Miroir (onafh.), Christian Verougstraete (VB) en Jeroen Soete over Mu.Zee (dat zou verhuizen naar het Thermae Palace Hotel, red.) en de appartementen. Oostende maakt momenteel een uitvoeringsplan voor de site van het oude zwembad en er kwamen vragen van Jeroen Soete of ook de parking aan de kant van de renbaan daar in zou vervat zitten. Het stadsbestuur was daarover niet duidelijk. Soete gaf dan maar zelf het antwoord: “Er is een plan dat op de parking. Eén bouwlaag mag, maar dat plan is ouder dan vijftien jaar en dus kan van dat plan afgeweken worden.”

Schepen Björn Anseeuw (N-VA) verduidelijkte dat het volume van de appartementen nog niet bepaald is en zei dat men eigenlijk net verheugd zou moeten zijn dat er nog geen plannen zijn. Over de momenteel geplande investeringen van 7 miljoen in Mu.Zee in de Romestraat en de verhuis zei schepen Bart Plasschaert dat het geen weggegooid geld zou zijn.

Geen mededinging

Het debat van meer dan een uur nam op het einde een opvallende wending toen John Crombez (Vooruit) een nieuw element aanbracht rond de mogelijke interesse van derden voor het project. “De marktbevraging tussen 2016 en 2018 leverde twee kandidaten op. Die procedure werd stopgezet. Er is echter nadien nooit een marktbevraging geweest voor het bouwen buiten het bestaande volume.”

Schepen Anseeuw reageerde meteen: “Je moet geen marktbevraging doen. Er is nog een lopend huurcontact, een sluimerend geschil dat al decennia loopt en er is een dringende oplossing nodig. We hebben er voldoende ruchtbaarheid aan gegeven en het is sprekend dat er geen interesse was.”

Waarop John Crombez opnieuw antwoordde: “Het klopt juridisch niet als kandidaten nooit geweten hebben dat er extra bouwvolume was op de parking. Er is na 2016-2018 nooit nog een bekendmaking geweest van de nieuwe voorwaarden. Het is onmogelijk om zo’n project toe te wijzen als het niet gepubliceerd is onder deze voorwaarden.”

Björn Anseeuw had uiteindelijk het laatste woord: “We wijzen niets toe. Het gaat niet om een overheidsopdracht, we richten enkel een projectvennootschap op.”

Burgemeester Bart Tommelein was het hele debat een zeer aandachtige luisteraar. De samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd door de meerderheid (Open VLD, N-VA, Groen, CD&V), de oppositie (Vooruit, Vlaams Belang) onthield zich, Yves Miroir stemde tegen.

The post Gemeenteraad van Oostende keurt dossier Thermae Palace goed, John Crombez dropt daarbij wel een bommetje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Davy Vanlommel, de geïnterneerde die zich nooit zomaar bij de zaken neerlegt, dagvaardt gevangenis wegens nachtlawaai

Meer dan zeventien jaar al is Davy Vanlommel uit Mol geïnterneerd wegens stalking. “Ze willen mij hier levenslang houden”, meent hij. Niet dat Vanlommel het zichzelf gemakkelijk maakt: hij weigert residentiële behandeling en ontsnapte vorig jaar nog tijdens een begeleid penitentiair verlof. Maar anders dan veel geïnterneerden die door Justitie in de vergeetput worden geduwd, legde Vanlommel zich nooit bij

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »