Met installatie van 756 zonnepanelen wil AZ Delta het meest duurzame ziekenhuis in de regio worden

AZ Delta in Roeselare, het VEB en Earth slaan de handen in elkaar voor de installatie van 756 zonnepanelen op het dak van de moderne campus in Roeselare-Rumbeke, pal langs de E403. Met een autoconsumptie van maar liefst 100 procent maken ze die duurzame ambities waar.

Kiezen voor zonnepanelen is kiezen om de controle te houden over het eigen energieverbruik. Dat is een duidelijke doelstelling voor AZ Delta in Roeselare. Zo kunnen ze hun energiekosten – die standaard erg hoog zijn voor een ziekenhuis, voor een groot deel terugdringen. De energiecrisis maakte duidelijk dat je best uitgaat van eigen kracht, in dit geval is dus investeren in zonnepanelen op je eigen daken om zo deels zelfvoorzienend te zijn.

“We zaten nog met een groot onbenut potentieel op ons dak, dus de keuze om daar zonnepanelen te plaatsen was snel gemaakt. Vandaag installeren we dus onze eigen energiefabriek, en kiezen we resoluut voor duurzaamheid. Onze ambitie is zeer duidelijk, wij willen één van de meest duurzame ziekenhuizen worden in de regio. Vandaag hebben we een grote stap in de goede richting gezet”, klinkt het trots bij Jürgen Debrabandere, Projectingenieur bij AZ Delta.

Daar eindigt het echter niet, AZ Delta is vastbesloten om in de toekomst verder te investeren in zonnepanelen op hun andere campussen. Earth start vandaag met de installatie van de zonnepanelen, na een uitgebreid vooronderzoek. “Ziekenhuizen zijn grote energieverslinders, en met de hoge energieprijzen vandaag is dat uiteraard een grote kostenpost”, legt Luc Demeyere, CEO van Earth, uit. “Door zonnepanelen te voorzien, bespaar je op je energie-uitgaves, waardoor er budget vrij komt voor een betere zorg. Vandaag worden er worden maar liefst 756 zonnepanelen van 540Wp geïnstalleerd. We verwachten een autoconsumptie van 100 procent, zo wordt alle opgewekte energie benut, wat uiteraard een zeer gunstige situatie is. Ziekenhuisdaken bieden vanzelf een zeer groot oppervlak voor zonnepanelen. Zie het als volgt, met zonnepanelen verzeker je jezelf van een stabiele lage energieprijs voor een periode van 25 jaar. Zelfs met het wegvallen van de federale steunmaatregelen blijven zonnepanelen een bijzonder interessante investering. Zowel voor particulieren, bedrijven, overheden en zorginstellingen”, besluit Luc Demeyere.

The post Met installatie van 756 zonnepanelen wil AZ Delta het meest duurzame ziekenhuis in de regio worden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Rusland claimt vernietiging Oekraïense gevechtsvliegtuigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Mangala, die “nog niet weet of hij basisspeler zal zijn”, vindt Frankrijk favoriet: “Zij hebben hiermee meer ervaring”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af naar start competitie

Wat vliegt de tijd: binnen drie weken trapt Club Brugge het nieuwe voetbalseizoen alweer op gang tegen KV Mechelen. De clubs zullen nauwelijks een maand voorbereiding hebben gehad. Maar hoe staan de drie West-Vlaamse eersteklassers er vandaag voor? Een overzicht van de snelbouw bij Club, Cercle en Veekaa.
The post Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »