Gemeentebestuur bereikt akkoord met eigenaar stationsgebouw Ingelmunster: hoofdgebouw blijft, voormalig seinhuis verdwijnt

De opwaardering van de Ingelmunsterse stationsomgeving moet vooruit. Het gemeentebestuur is dan ook blij met het bereikte compromis: het stationsgebouw blijft in privéhanden, de voorliggende parking komt bij het openbaar domein. De ontwerpers gieten de plannen nu in een definitieve versie. De werken starten waarschijnlijk begin 2025.

De herinrichting van de stationsbuurt is een belangrijk project voor Ingelmunster. “Investeerders staan te wachten, de horeca wil buitenruimte, het regionaal hoppinpunt is voor heel binnenkort. Het was voor ons dan ook cruciaal om dit dossier niet te laten blokkeren, ook al moeten we daarvoor wat water bij de wijn doen”, aldus burgemeester Kurt Windels.

Na doorgedreven overleg komen beide partijen tot een overeenkomst. Het hoofdvolume van het stationsgebouw blijft behouden. De aanbouw links, het voormalige seinhuis, verdwijnt. Daardoor hebben bussen voldoende zichtbaarheid op het kruispunt en kunnen ze vlot draaien.

Het stationsgebouw zelf blijft privé-eigendom. De voorliggende parking en een doorgangsstrook van drie meter achter het gebouw koopt de gemeente over. “Zo kunnen we werk maken van een verkeersveilige herinrichting van het kruispunt Izegemstraat-Kortrijkstraat, met afgescheiden fietspaden en verkeerslichten. Laden en lossen kan enkel vanop de parking aan de Cultuurfabriek. Veiligheid was sowieso onze belangrijkste voorwaarde en daarvoor hebben we ruimte nodig. Met het bereikte akkoord blijven de basisprincipes van het ontwerp overeind. Een duidelijke lange termijnvisie met de focus op een gezellige, groene buurt en de kwalitatieve herinrichting van het kruispunt”, verduidelijkt bevoegd schepen Martine Verhamme.

Showroom

Ludwig Vanlerberghe, zaakvoerder van Electro-Varia en eigenaar van de site, is tevreden met het behoud van het stationsgebouw. “Het is mijn bedoeling om er een experience center onder te brengen voor elektrische toestellen. Langs de achterzijde zou ik graag de huidige luifel vervangen door een afgesloten glazen constructie waar pendelaars kunnen wachten op hun trein, terwijl ze van een koffie genieten. De renovatie van het gebouw past perfect in de mooie, nieuwe omgeving en zal een meerwaarde zijn voor Ingelmunster.”

The post Gemeentebestuur bereikt akkoord met eigenaar stationsgebouw Ingelmunster: hoofdgebouw blijft, voormalig seinhuis verdwijnt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen hun slachtoffers om de tuin leidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »