Auteur Stefaan Pennyck en kunstenares Mieke Drossaert werken samen aan atypisch sprookje: “Ook volwassenen zullen iets opsteken van het verhaal”

Oostendenaar Stefaan Pennynck schreef een eerste sprookje ‘Twee Prinsessen en een kikker’ en werkte voor de illustraties samen met kunstenaar Mieke Drossaert.

‘Stefaan Pennynck schreef eerder kortverhalen, recensies, essays en poëzie. Hij publiceerde recent nog een gedicht van 17 pagina’s met bijhorende foto’s van zijn zoon. Zopas publiceerde hij een eerste sprookje, bedoeld voor kinderen en volwassenen.

“Het is een variatie op het klassieke sprookje waarbij de prinses een kikker kust die vervolgens verandert in een prins. In mijn verhaal kust de prinses de kikker en verandert ze ook in een kikker”, gniffelt Stefaan. “Het staat symbool voor een geforceerde relatie. Als je de liefde forceert, dan loop je het gevaar je aan te passen en jezelf te verliezen. Er zitten ook verwijzingen in naar een klassieke mythe.”

Met een twist

“Het sprookje is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar of jonger dan die leeftijd (voorgelezen). “Ook volwassenen zullen iets opsteken van het verhaal. Er zit wel een gelaagdheid in het sprookje”, zegt Stefaan. “De prins verdwaalt, wordt moe en heeft honger. Hij ontmoet een heks en wordt afhankelijk van haar. Hij geeft zich over aan haar en de heks verandert hem in een kikker. Louise en Marie, genoemd naar onze eerste koningin die stierf in Oostende, zijn de prinsessen. Eén van de twee prinsessen is onzeker voelt zich niet goed in haar vel en denkt een prins te ontmoeten als ze de kikker kust. Ze verandert evenwel zelf in een kikker. Kinderen zullen het sprookje ‘rechtdoor’ lezen, maar oudere lezers zullen wel de gelaagdheid ontdekken”, zegt Stefaan. Het sprookje eindigt goed : de zelfzekere prinses kust ook de kikker die opnieuw verandert in een prins en de tweede kikker kust. Op het einde duikt ook de broer van de prins nog op zodat we een ‘happy end’ hebben.”

Illustraties

Kunsteneres Mieke Drossaert illustreerde eerder al de drie sprookjes rond Langsnuit van (wijlen) Eddy Surmont. Ze oogstte daar veel positieve reacties. “Dat waren mijn eerste stappen als illustrator. Toen Stefaan met het idee kwam, vond ik het gek om in deze tijd nog te schrijven over prinsessen en een kikker. Dat was niet evident om het vorm te geven, want ik ben geen illustrator. Ik moest me inleven in het verhaal. Ik las het zoals een kind het zou lezen en zag pas later de dubbele verwijzingen. Ik moest eerst het sprookje kunnen dromen en ging vervolgens aan de slag. Louise en Marie moesten andere figuren worden dan mijn Colourfull People. Het zijn twee atypische prinsessen geworden, zonder baljurk en kroontje. De roze kleur heb ik wel behouden en ik verwerkte ook verborgen hints in de figuren. Het zijn woke-prinsessen waarmee we later nog verder kunnen. Ik beleefde veel plezier aan de illustraties en het opzoeken van mijn eigen fantasie.”

‘2 Prinsessen en 1 kikker’ kost 17,5 euro, uitgegeven bij Uitgeverij Ambilicious en is te koop bij de betere boekhandels (Corman en De witte zee) en de webshops.

The post Auteur Stefaan Pennyck en kunstenares Mieke Drossaert werken samen aan atypisch sprookje: “Ook volwassenen zullen iets opsteken van het verhaal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”: wie is Vincent Verbeecke (29), de nieuwe kandidaat-voorzitter van Open Vld?

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Spanje overleeft schoppartij en penaltydiscussie tegen Duitsland

Spanje plaatste zich als eerste land voor de halve finale van het EK na een bewogen wedstrijd waarin het eerst een schoppartij overleefde en daarna een cruciale handsbalbeslissing in zijn voordeel zag beslecht. Mikel Merino, een onbekende middenvelder van Real Sociedad, kopte de 2-1 tegen Duitsland in de verlengingen binnen.

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »