“Ons beleid is toch al gelijklopend”: Vooruit en Groen Izegem trekken samen naar de kiezer met Julie Vandewatere als lijsttrekker

Bij de lokale verkiezingen van oktober volgend jaar trekken Vooruit en Groen als één lijst naar de kiezer: Vooruit-Groen. “Ons beleid was toch al gelijklopend. Daarom is het evident om elkaar te versterken in plaats van elkaar te bekampen”, verklaren voorzitters Myriam Vanlerberghe (Vooruit), die de lijste zal duwen, en Hannes Vanderstraeten (Groen) die op tweede plaats op de lijst zal prijken. Julie Vandewatere zal de lijst trekken.

“We hebben goede redenen om voor deze positieve samenwerking te kiezen. De afgelopen jaren stellen we vast dat de beide partijen in de gemeenteraad bijna altijd hetzelfde stemmen, dat wij elkaars voorstellen steunen en dat onze kritiek op de huidige meerderheid heel gelijklopend is. Als je dan uit gesprekken concludeert dat ook onze visie op de uitdagingen voor de toekomst grotendeels overlapt, is het evident dat je beter elkaar versterkt dan bekampt”, verklaarden Hannes Vanderstraeten en Myriam Vanlerberghe bij de voorstelling van hun gemeenschappelijke lijst waarmee ze in oktober volgend jaar naar de kiezer trekken.

Impact op beleid

Het samensmelten van beide partijen tot één lijst schroeft de politieke verkaveling in de stad terug. “Precies door onze krachten te bundelen kunnen we de impact op het beleid vergroten en onze Izegemse kiezer veel effectiever vertegenwoordigen. Het is uitdrukkelijk onze bedoeling om deze samenwerking tussen Vooruit en Groen op lange termijn door te zetten en samen vanuit de meerderheid ons programma te realiseren en zo het verschil te maken in Izegem.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de socialisten en de groenen samen naar de kiezer trekken. Dit was in 2006 voor het eerst het geval met de toenmalige SP.A en Groen. In 2012 werd dit wegens succes herhaald. In 2016 echter trok Groen er de stekker uit. “Wegens een verschil in visie bij bepaalde mensen”, klinkt het. “Maar intussen hebben andere mensen de intrede gedaan.”

“We ambiëren zes zetels”, zegt Balcer Clarys. “En wat we uit het verleden meepakken is open kaart spelen naar elkaar toe, info delen en veel overleg plegen. Een goede communicatie maakt een maximaal vertrouwen in elkaar mogelijk”, voegt Myriam Vanlerberghe er nog aan toe.

Namen noemen

Tijdens de voorstelling van de gezamenlijke lijst werden meteen ook al de eerste namen genoemd. De lijst zal getrokken worden door Julie Vandewatere voor Vooruit en Hannes Vanderstraeten van Groen neemt plaats 2 in. De huidige fractieleiders in de gemeenteraad van Groen Balder Clarys en Vooruit Eva Bossuyt nemen respectievelijk plaats 3 en 4 in. De lijst Vooruit-Groen wordt geduwd door Myriam Vanlerberghe terwijl Veerle Renier de voorlaatste plaats voor haar rekening neemt.

De zes voornoemde mensen stelden ook nog even een aantal punten voor die nu al op het programma prijken. Balder Clarys wees op wonen als basisrecht. “We moeten helaas vaststellen dat meer en meer mensen moeite hebben om een kwalitatief en betaalbaar huis te vinden. Meer nieuwe woningen in onze kernen, voldoende sociale woningen en meer renovaties en een sterkere ondersteuning voor mensen met een bescheiden inkomen die nu geen renovatie kunnen uitvoeren is waar we voor gaan.

Zwembad

Myriam Vanlerberghe focuste op eenzaamheid en ouderenzorg. “Eenzaamheid wordt al te vaak te weinig benoemd waardoor een plan van aanpak ontbreekt. Omdat eenzaamheid en isolement zoveel mensen treft moeten we niet wegkijken maar aanpakken. En wie echt het verschil kan maken om mensen uit het isolement te halen zijn de vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben recht op grote waardering , maar ook op goede afspraken en een gelijke behandeling en of vergoeding overal waar ze ons versterken.”

Julie Vandewatere hamert op het afwerken van opgestarte projecten en het starten van nieuwe: “Bij de volgende verkiezingen moeten veel beloofde projecten nog echt starten. Na zes jaar van studiewerk en dure plannen is een enorm budget verloren gegaan zonder dat de eerste steen van de cultuurfabriek en de nieuwe evenementenhal op de plek van zaal Iso zijn gelegd. Op de eerste plannen voor ons zwembad is het nog steeds wachten.”

“Veel inwoners hebben nood aan menselijk contact. Ontmoeting helpt het samenleven vooruit. Door sociaal contact wordt de buurt een plaats waar we ons maximaal thuis kunnen voelen. Vanuit het stadsbestuur kan ontmoeting in de buurt veel beter gestimuleerd worden”, stelt Hannes Vanderstraeten.

Veiligheid

Groenonderhoud, netheid en zwerfvuil was een punt dat Eva Bossuyt aankaartte. “Op dat vlak is er nog veel werk. Zich goed voelen begint dikwijls al bij een mooie en nette omgeving. Wij willen daar echt meer op inzetten. Met wijkteams voor het groenonderhoud en een sterke eigen technische dienst, met voldoende personeel.”

Tenslotte haalde Veerle Renier het luik veiligheid aan: “Het is niet acceptabel dat burgers zich onveilig voelen. Via het buurtwerk kan sociale controle versterkt worden. Met meer wijkagenten kan de politie vermijden dat burgers zich niet gehoord voelen en dat het harde werk van onze politie zichtbaar wordt.”

Ook gebrekkige verkeersinfrastructuur voor zachte weggebruikers noemde ze. “In de komende maanden gaan we nog verder in gesprek met de inwoners van Izegem om ons programma verder vorm te geven en onze complete lijst samen te stellen”, besloten Myriam Vanlerberghe en Hannes Vanderstraeten.

The post “Ons beleid is toch al gelijklopend”: Vooruit en Groen Izegem trekken samen naar de kiezer met Julie Vandewatere als lijsttrekker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

Drukbezette Lynn Van Den Broeck (31) zal lief Mathias Vergels niet vaak zien: “Nog geen trouwdatum, wel schattige gezinsuitbreiding”

Het leven was nooit drukker voor Lynn Van den Broeck (31). Acteren, koken en survivalen deed ze dit jaar al voor de camera’s, en daar is nu ook een plekje achter de radiomicrofoon bij. De actrice is overal. “Maar voor een bepaald soort programma’s pas ik bijna altijd”, aldus de vrolijke brunette, die ook een jaar na haar verloving met

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »