Werken aan openluchtzwembad in Ieper: “Oude vestingen blootgelegd om te integreren in nieuw project”

Aan het voormalige openluchtzwembad zijn deze week werken gestart om historische vestingmuren terug te vinden. “We willen dit opgegraven erfgoed integreren in ons nieuw project.”

De recente graafwerken gebeuren in de groenzone tussen het zwembad, de vestingen en de rotonde met Hoge Wieltjesgracht. “Daar worden proefsleuven gegraven”, zegt schepen Philip Bolle (Vooruit). “We beperken ons herwaarderingsproject voor het voormalig openluchtzwembad niet tot de contouren van het zwembad. Ook die plek wordt aangepakt om een totaalbelevenis te creëren. Met de proefsleuven willen we nagaan waar de voormalige vestingmuren zich precies bevinden en hoe we die in het nieuwe project kunnen inschakelen als nieuwe beleving.”

De Vlaamse overheid verleent een onderzoekspremie voor dit vooronderzoek van de vestingen, die beschermd zijn als monument. “De kraan moest fors graven. We dachten even dat ze verdwenen waren, maar op diepte van een kleine drie meter kwamen de muren toch boven. Deze worden nu in kaart gebracht. Dit is goed nieuws”, aldus de erfgoedschepen. “Elk stukje erfgoed dat opgegraven wordt is een nieuwe bladzijde in het geschiedenisboek van onze stad.”

Muur afbreken

Het stadsbestuur ijverde om de Vlaamse bescherming van het zwembad op te heffen zodat de muur langs de eerste proefsleuf kan afgebroken worden en er een open waterverbinding kan gevormd worden tussen de Kasteelgracht bij de Menenpoort en de Wieltjesgracht.

“De vestingmuren van Vauban zijn nog veel ouder dan het zwembad uit de negentiende eeuw. De declassering van het zwembad was noodzakelijk voor ons nieuw project waaraan we dit opgegraven erfgoed kunnen toevoegen”, stelt Bolle.

Overstromingen

De Ieperlingen konden enkele maanden geleden twee ontwerpvarianten voor de site bekijken en suggesties doen. “Beide hebben ongeveer evenveel fans, dus probeert het studiebureau ze nu te verzoenen tot één voorstel. Zeker is dat er meer parkbeleving komt rond het water dat trapsgewijs naar beneden komt vanaf de Kasteelgracht in de Wieltjesgracht. Deze waterontsluiting wordt een van de manieren om overstromingen van de stad in de toekomst te voorkomen. De voorbije weken tonen hoe precair de situatie geworden is in de Westhoek.”

Vraagteken

Hoe de nieuwe openwaterverbinding de verkeersas met de rotonde zal kruisen is nog een vraagteken. “Die weg ligt in de weg”, aldus Bolle. “Maar deze technische uitdaging zal deel uitmaken van een ander project, waarvoor een apart mobiliteitsbudget nodig is. Dat zijn beslissingen voor de toekomst.”

Grond onstabiel

Ook binnen de site van het openluchtzwembad zal gewerkt worden: er wordt een proefput gegraven om een historische overstortconstructie te vinden. “Maar die grond is vrij onstabiel en het is moeilijk om op dit moment met een kraan binnen de muren van het zwembad te komen.” (TP)

The post Werken aan openluchtzwembad in Ieper: “Oude vestingen blootgelegd om te integreren in nieuw project” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Papa Andy (39), mama Kyra (33) én baby Naud zijn alle drie op dezelfde dag jarig: “Dat de kans wel héél klein zou zijn, vertelde onze gynaecoloog nog”

Toen de gynaecoloog de uitgerekende geboortedatum van hun klein spruit verklapte, gniffelden Andy en Kyra meteen naar elkaar. ‘30 juni? Een dag later op 1 juli zijn we samen jarig’, zei het koppel uit het Limburgse Lanaken. Hun stiekeme wens kwam ook nog eens uit, want maandag kwam baby Naud gezond ter wereld. “Een mooier verjaardagscadeau is er niet”, vertelt

Lees meer »

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee rijstroken versperd op A12 naar Brussel na ongeval

Op de A12-autosnelweg tussen Antwerpen en Brussel is er flink wat verkeershinder ter hoogte van Meise nadat een personenwagen is ingereden op een vrachtwagen. Dat meldt de federale politie. Het is nog niet duidelijk of er bij het ongeval gewonden gevallen zijn.

Lees meer »

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor het leven getekend en nog heel lang revalideren: stagiair Joe (37) die door chef Nick Bril werd overreden, mag ziekenhuis verlaten

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven, waar hij beenprotheses zal krijgen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »