“Ik steek hun tent in de fik”: zelfverklaarde racist riskeert celstraf na tirade op camping in Westende

Een weekendje met hun kinderen op een camping in Westende, ontaardde voor Boule Mpanya (36) en zijn vrouw Evelien Derekx (39) in een regelrechte nachtmerrie. Een dertiger die het Mechelse gezin ten onrechte verdacht van beschadigingen aan zijn tent, slingerde hen racistische verwijten naar het hoofd. “Als je morgen niet weg bent, rijd ik over jullie”, klonk het onder meer. Beklaagde S.T., een zelfverklaard racist, stuurde zijn kat naar het proces.

Boule Mpanya (36) en Evelien Derekx (39) leerden elkaar kennen in 2015. Boule, die in Congo geboren werd, was toen in België tijdens een van zijn tournees als muzikant. De vonk sloeg over en vijf jaar later stapten ze in het huwelijk.

Vijandigheid

Intussen zijn er ook twee kinderen. Elke zomervakantie gaat het Mechelse gezin kamperen in de Ardennen. Maar omdat Boule op zaterdag 1 juli moest optreden in Oostende, kozen ze dit jaar voor camping Kompas in Westende.

Het gezin arriveerde op vrijdag 30 juni op de camping. “Al van bij onze aankomst voelden we een zekere vijandigheid bij een van de buren”, legt Evelien uit. “Maar dat het zo zou ontsporen konden we toen nog niet vermoeden. Het was fel aan het regenen en we besloten vroeg te gaan slapen. Onze kinderen – 1 en 4 jaar oud – lagen toen al in hun bed. Maar rond 1.15 uur werd ik plots gewekt door luid geroep.”

Luidruchtige studenten

Buurman S.T. (38), die het gezin al van bij zijn aankomst viseerde, had schade aan zijn tent vastgesteld en verdacht meteen de kinderen van Boule en Evelien. “Het waren zeker die zwarte apen”, schreeuwde de man voor heel de camping. “Als ik ze morgen nog zie, rijd ik ze plat.”

Enkele buren kwamen tussenbeide maar S.T. ging ongestoord verder met zijn tirade. “Ik steek hun tent in de fik”, riep hij nog. “Maar onze kinderen hadden helemaal niets met die schade te maken”, zucht Evelien. “Ik wees hem er op dat er die nacht een groep luidruchtige studenten was gepasseerd, maar het mocht niet baten.”

“Tijdens tournees word ik op de luchthaven al eens sneller gecontroleerd, maar met dergelijk flagrant racisme was ik nooit eerder geconfronteerd geweest” – Boule Mpanya

Intussen was ook Boule wakker. “Ik zei hem dat er problemen waren met een dronken man”, vervolgt Evelien. “Van die racistische uitlatingen zei ik niets omdat ik niet wou dat de situatie escaleerde. Ik vroeg hem om in de tent te blijven bij de kinderen. Ons vierjarig zoontje werd ook wakker, maar hij begreep er gelukkig niet veel van. Het kleinste heeft door alles geslapen. Ik ben bij de kinderen gaan liggen en heb gewacht tot de conciërge de gemoederen kwam bedaren.”

’s Anderendaags kwam de politie ter plaatse en werden S.T. en zijn partner verzocht om de camping te verlaten. Boule en Evelien trokken met hun kinderen naar een hotel.

Schadevergoeding

Omdat heel wat campingbewoners de uitlatingen voor S.T. konden horen, staat het volgens procureur Jochen van Aalst vast dat er sprake was van aanzetten tot rassenhaat. Hij vroeg de maximumstraf – een jaar cel – voor de Leuvenaar, die in april 2020 al eens twee maanden cel kreeg voor gelijkaardige feiten.

“In zijn verhoor stak hij zijn racisme niet onder stoelen of banken”, stelde van Aalst. “Hier is een duidelijk signaal nodig.”

Evelien en Boule vroegen als burgerlijke partij in totaal 2.000 euro schadevergoeding. Tot hun ontgoocheling liet S.T. zich vrijdag niet zien in de Brugse strafrechtbank. “Ik was graag met hem in gesprek gegaan”, zegt Evelien.

Flagrant racisme

“Ik wou hem duidelijk maken wat die uitlatingen veroorzaakt hebben. Dat zou het leed voor ons verzacht hebben. We hadden dit hoofdstuk kunnen afsluiten. Maar het feit dat hij hier niet is, bewijst dat het hem niets kan schelen.”

Of ze ooit nog gaan kamperen? “Zeker weten”, lacht Boule. “Maar dan wel weer in de Ardennen. Tijdens tournees word ik op de luchthaven al eens sneller gecontroleerd, maar met dergelijk flagrant racisme was ik nooit eerder geconfronteerd geweest.”

De uitspraak volgt op 19 januari. (AFr)

The post “Ik steek hun tent in de fik”: zelfverklaarde racist riskeert celstraf na tirade op camping in Westende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Hoe het Verenigd Koninkrijk in duizelingwekkend tempo in economische miserie is geraakt

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen vandaag. Hier schetst hij een bijzonder schrijnend beeld van de

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »