“Hij speelde Sinterklaas in het tankstation”: Bredenaar Frank Pauwels (52) bleef pensioen van zijn doodgeslagen moeder opstrijken

Ruim anderhalf jaar nadat hij voor het Brugse assisenhof vijftien jaar gevangenisstraf kreeg voor het doodslaan van zijn 79-jarige moeder, riskeert Frank Pauwels (52) nog eens zes maanden cel voor uitkeringsfraude. Nadat hij Solange Hennaert in de duinen begraven had, bleef de Bredenaar nog drie jaar lang haar pensioen opstrijken. Van de 47.000 euro die hij scheefsloeg, bleef bij zijn arrestatie niets meer over. Zijn grootste uitgavenpost? Bier drinken in een tankstation.

In de loop van september 2016 – hij wist het zelf niet meer precies – bracht Frank Pauwels zijn bejaarde moeder tijdens een ruzie met een keiharde vuistslag om het leven in hun woning in Bredene.

Identiteitskaart

Hij bond het lichaam van de 79-jarige vrouw vast op een winkelkarretje en begroef haar drie kilometer verder in de Oostendse duinen. “Ik heb gegraven als een hond”, verklaarde hij daar later over. Achteraf dronk hij nog enkele biertjes en keerde huiswaarts.

Na de feiten bleef Pauwels nog bijna drie jaar lang het pensioen van zijn moeder opstrijken, goed voor in totaal 47.000 euro. Tegenover familie en buren hield hij vol dat zijn moeder bij een vriendin was ingetrokken.

Tot Solange Hennaert in maart 2019 haar identiteitskaart moest hernieuwen. De wijkagent die haar hiertoe moest aansporen, begon na zijn huisbezoek onraad te ruiken en twee maanden later ging Pauwels uiteindelijk tot bekentenissen over.

Uitkeringsfraude

Op het proces voor het hof van assisen pleitte de verdediging met succes dat Pauwels nooit de bedoeling had om zijn moeder te doden. De werkloze vijftiger – in Bredene bekend als de skinhead – kreeg uiteindelijk vijftien jaar cel voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk om te doden.

Van het pensioengeld van zijn moeder bleek bij de arrestatie van Pauwels niets meer over te blijven. Vrijdag verscheen hij voor de correctionele rechtbank, waar arbeidsauditeur Jeroen Lorré zes maanden cel en 4.800 euro boete vroeg wegens uitkeringsfraude.

Bier en whisky-cola

Pauwels schonk maandelijks 300 à 500 euro aan zijn dochter, maar volgens Lorré verbraste hij het gros van het geld in een Texaco-tankstation, waar hij geregeld vrienden bier en whisky-cola dronk. “De beklaagde erkent dat hij daar voor Sinterklaas speelde”, aldus Lorré.

Advocaat Mathieu Langerock vroeg om Pauwels geen bijkomende straf meer op te leggen. “Mijn cliënt bleef het geld afhalen om te voorkomen dat de bank argwaan zou krijgen”, stelde hij. “Hij betaalt elke maand 50 euro af. Hij heeft zich helemaal herpakt en zal halfweg september voor het eerst de gevangenis tijdelijk mogen verlaten.”

De uitspraak volgt op 19 januari. (AFr)

The post “Hij speelde Sinterklaas in het tankstation”: Bredenaar Frank Pauwels (52) bleef pensioen van zijn doodgeslagen moeder opstrijken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dure wensen en heilige huisjes: is de Arizona-coalitie zijn momentum kwijt?

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe de regeringspuzzel die Bart De Wever moet leggen vele malen complexer is dan tijdens zijn eerste poging. “Zoals in de finale van ‘De slimste mens’ komt het er

Lees meer »

“Extreem gevaarlijke drug” nitazenen opgedoken in Nederland

In Nederland zijn nitazenen opgedoken, een synthetische heroïnevervanger. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Verslavingsinstituut Trimbos trekt aan de alarmbel omdat deze drug als zeer gevaarlijk wordt beschouwd. Ze willen meer tests uitvoeren om de drug in kaart te brengen. Ook in ons land is het goedje al opgedoken.

Lees meer »

Honderden evacuaties na bosbrand in Duitse Harzgebergte

In het Harzgebergte, in het midden van Duitsland, woedt sinds vrijdag een bosbrand. Volgens lokale media heeft het vuur zich in de nacht van vrijdag op zaterdag verder uitgebreid. De brand woedt op de flank van de Brocken, met 1.142 meter de hoogste berg in de regio.

Lees meer »

Cédric Cherain wint 64ste Omloop van Vlaanderen

De tweede seizoenshelft van het Belgisch kampioenschap rally is dit weekend op gang geschoten met de Omloop van Vlaanderen. Cédric Cherain was de enige van de titelkandidaten die foutloos bleef en zo verdiend de rally won. Daarmee ligt de titelstrijd weer open en wordt het wachten tot de laatste rally van het seizoen om te weten wie dit jaar kampioen

Lees meer »

Russische drone neergestort op Lets grondgebied, ook Roemeens luchtruim geschonden door drone

Een Russische militaire drone is zaterdag neergestort in het oostelijke deel van NAVO-lidstaat Letland, meldt president Edgars Rinkevics op X, het vroegere Twitter. “We staan ??in nauw contact met onze bondgenoten”, aldus Rinkevics. “Dergelijke incidenten nemen toe langs de oostelijke flank van de NAVO en we moeten ze collectief aanpakken.” Ook op het Roemeens grondgebied werd een Russische drone gesignaleerd.

Lees meer »

Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Problemen door verbouwingen thuis”

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever op vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er 1 jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden. Ze gaf alles toe, en betaalt maandelijks stipt terug. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in de financiële problemen door een noodzakelijke

Lees meer »

Oostenrijk wil net als Duitsland veroordeelde Afghaanse criminelen deporteren naar thuisland

Oostenrijk wil veroordeelde Afghaanse criminelen terugsturen naar hun land van herkomst. Dat heeft het Federaal Bureau voor Immigratie en Asiel aangekondigd. De veranderende veiligheidssituatie in het land is de voornaamste reden voor die beslissing, klinkt het. Oostenrijk wil voor de deportaties samenwerken met Duitsland, dat vorige week voor het eerst 28 veroordeelde Afghanen op een vliegtuig naar Kaboel heeft gezet.

Lees meer »

“Ik ben te fier om naar de RVA te stappen” : voetbalcoach Yves Vanderhaeghe zit al tien maanden werkloos thuis

KV Oostende naar Europees voetbal geleid, AA Gent van de kelder naar een Europees ticket gesleurd, eerst KV Kortrijk en dan Cercle Brugge gered… Yves Vanderhaeghe heeft in zijn 16 jaar als trainer wat neergezet. Maar sinds zijn ontslag bij het Saoedi-Arabische Al-Faisaly zit de Roeselarenaar, nog steeds maar 54, werkloos thuis. “Ik keek al eens voor mijn pensioen. Heb

Lees meer »

14-jarige scholier schiet twee leerlingen en twee leerkrachten dood op school in VS: verdachte werd vorig jaar ondervraagd over dreigen met schietpartij

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn woensdag vier doden en negen gewonden gevallen. De vermoedelijke schutter is opgepakt en is een 14-jarige leerling van de school. De tiener werd vorig jaar al verhoord door lokale agenten omdat hij op internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op school, maar ontkende. De autoriteiten zagen

Lees meer »

Een memorabel einde van de vakantie voor 25 kansarme kinderen dankzij JCI4kids

JCI Kortrijk en JCI Waregem (Junior Chamber International) startten begin 2024 het project JCI4kids op, met als doel om dit jaar 100 kansarme kinderen via vier leuke activiteiten te bereiken en hen zo ook een netwerk te bieden. Na een succesvolle paaseierenraap en een race op de Leie tijdens de Sinksenregatta, vond de derde activiteit van dit jaar het voorbije

Lees meer »