IN KAART In deze West-Vlaamse gemeenten mag je het nieuwe jaar op gang knallen

Het nieuwe jaar inzetten met een knallend potje vuurwerk blijft populair in onze provincie. Terwijl de rest van het land steeds vaker vuurwerk verbiedt, zijn er bij ons slechts 13 gemeenten waar het afsteken van een vuurpijl uit den boze is, ook op Nieuwjaar. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar.

Geen enkele provincie is zo zot van vuurwerk als West-Vlaanderen. Liefst 51 van de 64 gemeenten staan toe dat je – al dan niet mits een vergunning – tijdens de overgang van oud naar nieuw één of meerdere vuurpijlen afschiet. Dat blijkt uit een rondvraag van deze krant.

Met meer dan 8 op de 10 gemeenten die vuurwerk toelaten op oudejaar, is de regelgeving in onze provincie veruit het soepelst. In Limburg staat de helft van de gemeenten vuurwerk toe. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant mag dat in een derde van de gemeenten, in Antwerpen staat slechts 23 procent van alle lokale besturen het toe. Oscare vzw, het nazorgcentrum voor mensen met brandwonden, betreurt dat. “Jaarlijks raken mensen verbrand, raken dieren in paniek en ontstaan er branden door vuurwerk. Toch is één op de twee gemeenten in Vlaanderen zich nog steeds niet bewust van de gevaren.”

Vergunning

In 2019 kwam er in Vlaanderen een algemeen vuurwerkverbod, maar dat werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Burgemeesters kunnen in hun gemeente zelf beslissen of ze het afsteken van vuurwerk verbieden of toelaten. Wel geldt de regel dat er in principe nooit vuurwerk mag afgestoken worden zonder vergunning. (lees verder onder de kaart)

Dat is nog altijd zo in 21 West-Vlaamse gemeenten. Daar moeten burgers een aanvraag indienen bij hun burgemeester. In sommige gevallen volstaat een melding, in andere gelden er dan weer vrij strenge criteria die bepalen of iemand al dan niet toestemming krijgt om vuurwerk af te steken. Zo laat het gemeentebestuur van Koksijde bijvoorbeeld weten dat er eigenlijk zelden tot nooit vergunningen verleend worden. In nog een vijftal andere gemeenten worden naar verluidt er in de praktijk gewoonweg geen aanvragen ingediend, “omdat de inwoners weten dat vuurwerk eigenlijk niet wenselijk is”.

In 31 West-Vlaamse gemeenten wordt die vergunningsplicht omzeild door een uitzondering op te nemen in het politiereglement: tijdens de nacht van 31 december op 1 januari mag je daar zonder vergunning naar hartenlust vuurpijlen afschieten. Wel leggen 14 van die lokale besturen beperkingen op, zoals de tijdspanne waarin vuurwerk toegelaten wordt of de locatie.

Minder spektakel

De overige dertien gemeenten kiezen ervoor om geen uitzondering te maken en ook op oudejaarsavond vuurwerk volledig te verbieden, Nieuwpoort en Oostende zijn de nieuwkomers in deze groep. Opvallend: steeds minder lokale besturen zetten zélf een vuurwerkspektakel op de agenda. Enkel De Panne, Koksijde en Middelkerke doen dat straks nog. Vorig jaar was dat nog in acht gemeenten het geval.

KaartGemeentesWVL_sterrenweides

The post IN KAART In deze West-Vlaamse gemeenten mag je het nieuwe jaar op gang knallen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

Proclamatie loopt uit de hand: opvoeder gewond nadat leerling glas naar hem gooit

Een leerling van een middelbare school in het West-Vlaamse Gistel heeft tijdens de proclamatie van de laatstejaars een glas naar zijn opvoeder gegooid. Die liep daarbij een diepe snee in de nek op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie kwam de gemoederen bedaren en stelde een proces-verbaal op tegen de minderjarige leerling. Maar de directrice van de

Lees meer »

EXCLUSIEF. Fabio Jakobsen toont de littekens die het verhaal van zijn carrière vertellen: “Ik ben wel een taaie, denk ik”

“Wielrennen is geen sport voor kleinzerige mensen”, zegt Fabio Jakobsen (27). Zijn lijf is het bewijs. In Polen raakte hij tien tanden en een deel van zijn neus kwijt – hij werd voor dood opgeraapt van de straat. Op zijn knieën en armen hebben valpartijen “spoor over spoor” nagelaten. En toch gaat hij in deze Tour de France weer op

Lees meer »

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »